25.5° / 13.1°

İstanbul - Ece Gürel, 4 gün sonra bulundu… uzmanı hayatta kalmasına ilişkin bilgi verdi

İstanbul - Ece Gürel, 4 gün sonra bulundu… uzmanı hayatta kalmasına ilişkin bilgi verdi

İstanbul - Ece Gürel, 4 gün sonra bulundu… uzmanı hayatta kalmasına ilişkin bilgi verdi
Tarih: 06.03.2025 15:15

İSTANBUL,(DHA) – BELGRAD Ormanı’nda 4 gün sonra bulunan Ece Gürel’in açlık ve soğuk havaya rağmen hayatta olmasına ilişkin değerlendirme yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, “3-4 gün hayatta tutunmak için yeterli bir süre olabilir. Ortam sıcaklığı, kişinin yaşı, ek hastalıkları ve olaydan önceki açlık ya da susuzluk durumu gibi faktörlere bağlı olarak yaşam süresinin değişebilir. Tabii bu kişinin nerede olduğuna bağlı. Ormanda montu dahi olmadığı için vücut ısısı iyice düştü. Birkaç gün bekleseydi ya da görülmeseydi daha kötü haberler alabilirdik” dedi.

Belgrad Ormanı’nda yürüyüşe çıktıktan sonra kendisinden haber alınamayan peyzaj mimarı Ece Gürel, arama kurtarma ekipleri tarafından donmak üzereyken bulundu. Açlık ve soğuk havaya karşı hayatta kalmayı başaran Gürel’in nasıl hayatta kaldığı merak konusu oldu. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, konuya ilişkin bilgi verdi.

‘SUSUZLUK 3 GÜNDEN SONRA HAYATİ RİSK OLUŞTURUYOR’

Ortam sıcaklığı, kişinin yaşı, ek hastalıkları ve olaydan önceki açlık ya da susuzluk durumu gibi faktörlere bağlı olarak yaşam süresinin değişebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Süngü, “Üç gün boyunca hayatta kalınabilir ancak bu süreçte halsizlik, bilinç bulanıklığı, vücutta çeşitli değişiklikler, organ fonksiyonlarında bozulmalar ve vücuttaki iyon ve minerallerde sağlığı bozacak olumsuz değişiklikler meydana gelebilir. Süre uzadıkça bu riskler daha da artar” diye konuştu.

‘ORMANLIK ALANDA YAĞMUR BİRİKİNTİLERİ KURTARICI OLABİLİR’

Bulunulan ortamın da hayatta kalma sürecinde büyük bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Süngü, “Ece Gürel, İstanbul’daki bir ormanda bulundu. Orada belki ufak yağmur birikintilerinden faydalanmış, belki de bazı bitkileri tüketerek hayatta kalmış olabilir. Ancak geçmişte Kahramanmaraş ve Adıyaman depremlerinde insanların 6-8 gün boyunca aç ve susuz kaldığını gördük. Süre uzadıkça bazı kişiler, ortamda bulabildikleri sıvıları tüketerek hayatta kalmayı başardı. Ancak 8-10 günden sonra kurtarılan birçok kişi, çoklu organ yetmezliği ve böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma alınmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

‘HİPOTERMİ ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR’

Soğuk havanın vücut üzerindeki etkilerine de değinen Uzm. Dr. Süngü, hipoterminin ciddi bir risk taşıdığını belirterek “Vücudumuzun normal ısısı 37 derecedir. Eğer bu sıcaklık 35 derecenin altına düşerse hipotermi başlar. 32 derecenin altına düştüğünde ise ölüm riski ciddi oranda artar. Ece Gürel, kış aylarında ormanlık bir bölgede bulundu. Üzerinde koruyucu bir mont olmaması ve uzun süre hareketsiz kalması nedeniyle vücut ısısı giderek düşmüş olabilir. Eğer birkaç gün daha bulunamasaydı, daha kötü bir tablo ile karşılaşabilirdik” dedi.

‘AÇLIK VE SUSUZLUK VÜCUTTAKİ KAS VE YAĞ DOKULARINI TÜKETİYOR’

Açlık ve susuzluğun fizyolojik etkilerine de değinen Uzm. Dr. Süngü, “Bu süreçte vücut hayatta kalabilmek için kendi enerji kaynaklarını tüketmeye başlar. Öncelikle ağız kuruluğu ve bilinç bulanıklığı başlar. Sonrasında vücuttaki mineral ve iyon dengesinde bozulmalar meydana gelir. Özellikle kalp ritim bozuklukları sık görülür. Açlık süresi uzadıkça vücut, önce glikoz depolarını tüketir. Ardından protein ve yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Kas dokusu ve yağ dokusunun erimesiyle kişi giderek zayıflar. Bu süreçte ritim bozuklukları ve ölüm riski de ciddi oranda artar” diye konuştu.

  • BIST 100

    9395,58%1,25
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,66% 0,30
  • GRAM ALTIN

    4154,25% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6712,52% -0,26
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Çayda kaybolan Mustafa için arama çalışması başlatıldı
Sultangazi'de Filistinli annelere atfedilen 'Anneler Günü' programı başladı
Köpeklerle dalaşıp, halı sahaya giren ayı kamerada
Beşiktaş Belediyesi’nden konaklama yerlerine denetim
Mardin'de okul çıkışında öğretmeni öldüren şüpheli yakalandı (2)
Manisa - Her yıl 10 gün boyunca canlı kalabilen Manisa lalesi için genetik ça...
Ankara'da sağanak etkili oldu
Traktörle motosiklet çarpıştı; 3 ölü
Kocaeli'de orman ve makilik alanlara giriş yasağı
İstanbul’da kadınlardan Gazze’ye destek eylemi
Gaziantep merkezli FETÖ operasyonunda 225 şüpheli adliyede
31 kişinin öldüğü Trend Garden Rezidans davasında sanıklardan 4'üne hapis, 9'...
Corendon Tahtalı Run to Sky'da denizden zirveye koşacaklar
Mardin'de okul çıkışında öğretmeni öldüren şüpheli yakalandı
Atlar ve özel çocuklar arasında gönül köprüleri kuruldu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Gaziantep merkezli FETÖ operasyonunda 225 şüpheli adliyede

31 kişinin öldüğü Trend Garden Rezidans davasında sanıklardan 4'üne hapis, 9'una beraat

Corendon Tahtalı Run to Sky'da denizden zirveye koşacaklar

Mardin'de okul çıkışında öğretmeni öldüren şüpheli yakalandı

Atlar ve özel çocuklar arasında gönül köprüleri kuruldu

İstanbul - Silivri’de yasa dışı bahis çetesinin finans evleri ortaya çıkarıldı, 7 şüphel...

Namaz kıldırdıktan sonra kalp krizi geçiren müezzin defnedildi

Mahalle muhtarı, silahlı saldırıda yaralandı

Düğün konvoyunda drift yapan sürücüye 46 bin TL ceza

Trakya Üniversitesi'nde öğrenciler, ameliyathane için tekstil malzemeleri üretiyor

Tartıştığı eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü (2)

Edirne'de ayçiçeği tarlasında patlamamış top mermisi bulundu

3 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayan sanık, eşine 'Sıra sende' demiş

Kolluk Gözetim Komisyonu toplantısı bu kez Mardin'de yapıldı

Türkiye'nin en büyük tren feribotu, Bandırma-Tekirdağ arası 'Tren Ferry' seferine başlad...

Bill Gates, servetinin yüzde 99'unu Gates Vakfı'na bağışlıyor

İstanbul- Bakan Ersoy: Hac, hafızanın nesiller boyunca taşındığı büyük bir medeniyet köp...

Saadet Partisi lideri Arıkan, Destici’yi ziyaret etti

İstanbul - Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu adliyeye geldi-1

Gaziantep’te depremzede çocuklara etkinlik

MESAM Başkanı Ergül: 500'e yakın kuaför, güzellik merkezi ile 400 düğün salonu telifini ...