0.9° / -6.2°

İstanbul Eğitim Konferansı'nda 21'inci yüzyıl becerileri ve Türkiye'de eğitimin geleceği tartışıldı

İstanbul Eğitim Konferansı'nda 21'inci yüzyıl becerileri ve Türkiye'de eğitimin geleceği tartışıldı

İstanbul Eğitim Konferansı
Tarih: 30.09.2024 12:37

İSTANBUL,(DHA) - BU yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Eğitim Konferansı, 21'inci yüzyıl becerileri ve beceri temelli yeni müfredat modeli ekseninde eğitim dünyasının en önemli gündem maddelerini tartışmaya açtı. Türkiye'nin eğitim geleceği üzerine yapılan kapsamlı değerlendirme; eğitimcileri, araştırmacıları, politika yapıcıları ve uluslararası eğitim uzmanlarını bir araya getirdi.

İLKE Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) tarafından organize edilen konferans, Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye'nin eğitim sisteminde dönüşümü sağlayacak ve gelecek kuşakları hayatlarının her alanlarında destekleyecek 21'inci yüzyıl becerilerinin önemi konferansın ana vurgusu oldu.

Konferansın açılış konuşmalarını İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı avukat Ahmet Sait Öner, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan yaptı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, müfredat güncellemeleri ve materyal hazırlıklarına ilişkin, 21'inci yüzyıl becerileriyle değerlerin harmanlandığı bir yaklaşım benimsendiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin yapılandırılma aşamaları ve modelin özgün yönleri üzerinde durdu. Modelde bütüncül bir yaklaşımın benimsendiğini, fiziksel, bilişsel, ahlaki ve duyuşsal gelişim olmak üzere bütün gelişim yönleriyle ele alındığını belirtti.

Açılışın ardından, OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, UNICEF Beceriler Eğitimi Uzmanı Bassem Nasir, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Öztürk ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Aşlamacı, beceri temelli eğitimi hem dünya genelinde hem de Türkiye bağlamında derinlemesine değerlendirdi.

'EĞİTİM SİSTEMLERİ, YAŞAM BECERİLERİ İLE KAPSAMLI BİR DÖNÜŞÜM YAŞAMALI'

Konferansın ilk oturumu, Bassem Nasir'in 'Yaşam Becerileri Yoluyla Eğitimi Dönüştürmek: Hümanist Bir Yaklaşım' başlıklı konuşmasıyla başladı. UNICEF Eğitim Uzmanı Nasir, yaşam becerilerinin 21'inci yüzyıl eğitiminde kritik bir rol oynadığını vurgularken bu becerilerin politika yapıcılar, program tasarımcıları ve eğitimcilere rehberlik edecek kapsamlı bir çerçevesini sundu. Çocukların ve gençlerin değişen iş piyasaları, teknoloji, göç ve krizlere hazırlıklı olabilmesi için eğitim sistemlerinin kapsamlı bir şekilde dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Nasir, yaşam becerilerinin, esnek ve uyum sağlayabilen bireyler yetiştirmede anahtar olduğunu ifade ederken, yaşam becerilerinin sistematik olarak geliştirilmesinin, çocukların kişisel, akademik ve sosyal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olacağını vurguladı.

Bir diğer konuşmacı Doç. Dr. Mustafa Öztürk, '21'inci Yüzyıl Becerilerinin Öğrenme Alanları ve Ölçme Süreçleri Üzerindeki Dönüştürücü Etkisi' başlıklı sunumunda, 21'inci yüzyıl becerilerinin eğitimdeki ölçme ve değerlendirme süreçlerini nasıl dönüştürdüğünü ele aldı. Öztürk, değişen beceri setlerinin, öğrenme çıktılarını ve PISA gibi uluslararası değerlendirmelerdeki başarıyı doğrudan etkilediğini belirtti. Türkiye'nin yeni öğretim programlarının bu becerilere nasıl entegre edildiği ve PISA performansına olası etkileri üzerinde durdu.

OECD Eğitim ve Beceriler direktörü Andreas Schleicher, 'Beceri Temelli Öğrenmeye Dair Farklı Modeller ve Dünyadan Örnekler' konuşmasında, günümüz eğitim sistemlerinin gençleri geleceğe nasıl hazırlaması gerektiğine dair bulgular paylaştı. Schleicher, gelecekte insanların sadece bilgiye sahip olmasının yetmeyeceğini, asıl önemli olanın bu bilgiyi nasıl uyguladıkları olacağını belirtti. PISA değerlendirmelerine atıfta bulunarak, bilginin ezberlenmesinden ziyade bilimsel araştırma ve problem çözme becerilerinin önemini vurguladı. Türkiye'deki eğitim sistemi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Schleicher, "Türkiye'de öğrenciler akademik olarak başarılı olabilirler, ancak mutluluk ve kimlik hissi konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu, 21'inci yüzyılın eğitim sistemlerinde temel unsurlar arasında yer almalı" diye konuştu.

YÜKSEKÖĞRETİM, 21'İNCİ YÜZYILIN DEĞİŞEN İŞGÜCÜ BECERİLERİNE UYUM SAĞLAMALI

Oturumda ayrıca Prof. Dr. Orhan Uzun, 'Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ve 21'inci Yüzyıl Becerileri Kapsamında Eğitim-İstihdam İlişkisini Yeniden Düşünmek' başlıklı sunumunda, yükseköğretim programlarının 21'inci yüzyıl becerileri ile nasıl uyumlu hale getirildiğini tartıştı. Orhan Uzun, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini vurgularken, iş dünyasında değişen beceri taleplerine nasıl yanıt verilmesi gerektiği konusunu ele aldı.

Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, Türkiye'nin 21'inci yüzyıl becerilerini temel alarak geliştirdiği 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni tanıttı. Taşpınar, bu modelin, dünya genelindeki diğer beceri temelli eğitim modellerinden farklarını detaylı bir şekilde açıklarken, Türkiye'nin özgün bir öğretim programı oluşturduğunu vurguladı. Bu yeni modelin, öğrencilerin sosyal-duygusal öğrenme, okuryazarlık ve mesleki becerilerini geliştirerek 21'inci yüzyılın gereksinimlerine uyum sağlamayı hedeflediğini belirtti.

21'İNCİ YÜZYIL BECERİLERİ: EĞİTİMDE İHTİYAÇLARA CEVAP MI, YOKSA İDEOLOJİK BİR YÖNLENDİRME Mİ?

Prof. Dr. İbrahim Aşlamacı, '21'inci Yüzyıl Becerileri Odaklı Eğitim Anlayışı ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline Yansıması: Eleştirel Bakış' başlıklı sunumunda, 21'inci yüzyıl becerileri odaklı eğitim anlayışının teorik arka planını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirdi. Türkiye'nin eğitim reformlarına uyum sağlama çabalarının özgün eğitim ihtiyaçları ile ne kadar örtüştüğünü sorgulayan Aşlamacı, modelin olanakları ve sınırlılıkları üzerine derinlemesine bir tartışma sundu.

IV. İstanbul Eğitim Konferansı, eğitimde beceri temelli yaklaşımların dünya ve Türkiye ölçeğinde nasıl uygulanabileceğine dair önemli tartışmalara sahne oldu. Konuşmacılar, 21'inci yüzyıl becerilerinin eğitim sistemlerine entegrasyonunun yalnızca akademik değil, sosyal ve ekonomik başarı için de kritik olduğunu vurguladı.

Program, İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş'un kapanış konuşmasıyla son buldu.


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Sivasspor - Kasımpaşa / fotoğraflar
Kanserden yaşamını yitiren emekli öğretmen, Öğretmenler Günü'nde toprağa veri...
Otomobil bariyerlere çarptı: 1 ölü, 3 yaralı
Tekerlekli sandalye basketbol takımının 2 kadın sporcusu / Ek fotoğraflar
Bakan Işıkhan: Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenlik hakları...
Sakaltutan Geçidi’nde kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksama
Uludağ’da kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı (3)
Trabzon’da hamsi bolluğu
Uludağ’da kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı (2)
Fırtına, işçilerin kaldığı prefabrik evlerin çatılarını uçurdu: 2 ağır yaralı
Sultan çiğdemini koparmanın cezası 387 bin lira
Kara saplanan minibüsteki 12 işçi mahsur kaldı
Şehit Aybüke öğretmen, kabri başında anıldı
Araştırma: Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgileri gençlerimize öğre...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Sultan çiğdemini koparmanın cezası 387 bin lira

Kara saplanan minibüsteki 12 işçi mahsur kaldı

Şehit Aybüke öğretmen, kabri başında anıldı

Araştırma: Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgileri gençlerimize öğreteceğiz

İstanbul- İstanbul'da silahlı suç örgütlerine operasyon: 31 şüpheli tutuklandı / Ek görü...

Direkte arızayı gidermeye çalışırken akıma kapılan tekniker, hayatını kaybetti

Sertavul Geçidi ulaşıma kapandı

Emine Erdoğan'dan 'Öğretmenler Günü' mesajı

İstanbul- Silivri'de 100 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 1 şüpheli tutuklandı

TEM'de otomobiller çarpıştı: 2 yaralı

Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri / Ek fotoğraflar

Trabzonspor ile Adana Demirspor 37’nci randevuda

Kayıp Hüsamettin, 2 ülkede aranıyor

Osmaniye Yer Fıstığı Festivali

İstanbul-Taksim'de silahlı saldırgan, kavga etmeye gelen gruba ateş açtı

Guterres: Hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordu...

Türk Kızılay’dan 82 yaşındaki ihtiyaç sahibine konteyner ev desteği

Tekirdağ’da 250 polisle uyuşturucu operasyonu

Antalya'da fırtına ağaçları devirdi, seraları yıktı / Ek fotoğraflar

İstanbul-Kardiyoloji dünyası İstanbul'da bir araya geldi