28.2° / 13.5°

İstanbul - 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul - 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul -
Tarih: 25.02.2025 16:40 Güncelleme: 25.02.2025 16:40

Canan İLARSLAN – Emir Efe BENLİOĞLU/İSTANBUL,(DHA)- İSTANBUL'da dün hayatını kaybeden 'Hattatların Reisi' olarak tanınan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Hasan Çelebi, Üsküdar'daki Büyük Çamlıca Camii'nde son yolculuğuna uğurlandı.

Dünyanın bir çok yerindeki camilerde sergilenen hat yazılarında imzası bulunan ve 'Hattatların Reisi' olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Hasan Çelebi, 88 yaşında hayatını kaybetti. Çelebi'nin cenazesi, bugün Üsküdar'daki üzerindeki hat yazıları Hasan Çelebi tarafından kaleme alınan Büyük Çamlıca Camii'nde öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'ndaki Hattatlar Sofası'nda defnedildi. Cenazeye Çelebi'nin ailesi ve yakınları ile birlikte İstanbul Valisi Davut Gül, Sağlık Eski Bakanı Fahrettin Koca, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan ve Çelebi'nin sevenleri katıldı.

'HOCAMIZ GÖSTERDİĞİ DEMEÇLERDE BİZE YÖN VERİYORDU'

Çelebi'nin öğrencisi Hanifi Dursun, "Hocamızı kaybettik. Hocamızın yeri doldurulamaz. Hocamızın ancak yazılarını taklit edebiliriz. Dolayısıyla kendisi için söylenecek başka bir şey bulamıyorum. Aynı zamanda iyi bir eğitimci hat sanatı adına. Gösterdiği demeçlerde bize yön veriyordu. Bize hedef belirliyordu. Hedefler doğrultusunda hocamızın yolunda yürümeye devam edeceğiz. Ben hem hattat müzaibiyim, hem de akademisyenim. Ne kadar güzel eğitimci olduğu konusunda, bizleri yetiştirdiğinden dolayı, kendisine Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun" dedi.

‘HOCA DÜNYANIN HER ÜLKESİNDE ÖĞRENCİ YETİŞTİRMİŞ BİRİSİYDİ’

Çelebi'nin başka bir öğrencisi olan Ahmet Polat ise, "Hocamın 15 yıllık talebesiyim. Bugün hüzünlü bir günümüz, Allah rahmet eylesin. İslam camiasının da başı sağ olsun. İslam camiası diyoruz, çünkü hoca dünyanın her ülkesinde öğrenci yetiştirmiş birisiydi. Medine'de yıllarca görev yapmış, yazılar yazmış birisiydi. Dört kıtada talebesi olan birisiydi. Hastalığı 2 hafta devam etti. Ardından vefatıyla buralara kadar geldik. Allah rahmet eylesin diyoruz. Peygamber aşığı bir insandı. İslam dünyasına çok emekler verdi. O Kur'an'ı yüceltti, Allah’da onu yüceltti" şeklinde konuştu.

HASAN ÇELEBİ KİMDİR

Küçük yaşta kendi çabasıyla okumayı öğrendi ve hat sanatına ilgi duydu. 1954’te İstanbul’a gitti, Arapça ve din dersleri aldı. 1956’dan itibaren Üsküdar’da müezzinlik ve imamlık yaptı. Hat eğitimini Halim Özyazıcı ve Hamit Aytaç’tan aldı. 1975’te Hamit Aytaç’tan sülüs ve nesih icazeti, 1981’de Kemal Batanay’dan ta’lik ve rik’a icazeti aldı. 1960 yılında Atik Ali Paşa Camii'nde, 1974 yılında Sultanahmet Camii'nde restorasyon çalışmaları yaptı. İlk sergisini 1982’de İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde açtı, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerde çalışmalar yaptı. 1976’dan beri hat dersleri verdi. 50’den fazla sanatçı yetiştirdi. Kimi anıtsal camilerin tamiratında yazıları ıslah etmiştir. Sultanahmet Camii'nin kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı en önemli eserlerindendir. Çelebi, 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü ve ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi. (DHA)

  • BIST 100

    10006,30%0,58
  • DOLAR

    39,85% 0,11
  • EURO

    47,06% 0,21
  • GRAM ALTIN

    4277,74% 1,18
  • Ç. ALTIN

    6644,83% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İskelenin 4'ncü katından düşen kartonpiyer ustası öldü
İstanbul - Sultangazi’de kırtasiyede başlayan yangın üst katlara sıçradı: 3 d...
Zonguldak’ta madenciler eylem yaptı
Otobüs duraklarının camlarını kıran çocuk tutuklandı
Boşanmasından sorumlu tuttuğu kadını yaralayıp, intihar etti
Trabzonspor akşam antrenmanını tamamladı
İstanbul - Küçükçekmece'de İETT otobüsünde kavga kamerada
İskelenin 4'ncü katından düşen kartonpiyer ustası öldü / Ek fotoğraflar
Manisa'da çöplük yangını ormana sıçradı (4)
Jandarmadan kaçak kazıya suçüstü
Altınbaş Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş son yolculu...
Markus Gisdol: Getirmek istediğimiz oyuncularla ilgili aklımızda fikirler var
Sabri Ugan Sakarya'da son yolculuğuna uğurlandı
Kayseri’de kamu işçilerinden tabutlu eylem
Trabzon’da otel inşaatının asansör boşluğuna düşen işçi öldü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Altınbaş Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş son yolculuğuna uğurla...

Markus Gisdol: Getirmek istediğimiz oyuncularla ilgili aklımızda fikirler var

Sabri Ugan Sakarya'da son yolculuğuna uğurlandı

Kayseri’de kamu işçilerinden tabutlu eylem

Trabzon’da otel inşaatının asansör boşluğuna düşen işçi öldü

İzmir'de orman yangınında 3'ncü günde / Ek fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile görüştü

Ordu'da tahmini fındık rekoltesi tespit çalışmaları başladı

Ambulans helikopter, parmakları kopan 3 yaşındaki çocuk için havalandı

Eski Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in adı spor tesisine verildi

İstanbul - Özgür Özel, '19 Mart Darbesinin 100'üncü Günü Toplantısı'na katıldı

Hilal'i öldüren direksiyon eğitmenine ağırlaştırılmış müebbet hapis

İzmir'de orman yangınında 3'ncü günde (4)

Bakan Bolat, Tataristan Reisi Minnihanov ile görüştü

Boşanma aşamasındaki eşini öldüren sanığa indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet

Caner Erkin Sakaryaspor'da

Kocaeli - Kamyonetin kasasında 9 kilo kokain ele geçirildi / Video eklendi

Eti Maden'e bağlı işletmelere 469 işçi alınacak

Ehliyet sınavında düzenekle kopya çekerken yakalandılar

Antalya'da orman yangını kontrol altına alındı / Ek fotoğraflar

Isparta'da orman yangını kontrol altına alındı (3) /Video eklendi