25.7° / 13.1°

İstanbul - Ticaret Bakanı Bolat: Filistin'den Türkiye'ye hurma ihracat kotasının 5 bin tondan 7 bin...

İstanbul - Ticaret Bakanı Bolat: Filistin'den Türkiye'ye hurma ihracat kotasının 5 bin tondan 7 bin tona çıkarılması büyük önem taşıyor

İstanbul - Ticaret Bakanı Bolat: Filistin
Tarih: 25.12.2024 19:31

Gülseren KARAPINAR - Ulaşcan ÖZER/İSTANBUL,(DHA) - İSTANBUL'da düzenlenen Türkiye - Filistin Ekonomik İş Birliği Konseyi 2’inci Dönem Toplantısı’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Filistin’in dünyaya ihraç ettiği 41 kadar tarım ürününün serbest ticaret anlaşması kapsamına alınması ve Filistin’den Türkiye’ye yapılan mevcut hurma ihracat kotasının gümrük vergisiz olarak 5 bin tondan 7 bin tona çıkarılması kararı büyük önem taşımaktadır. Filistin’in ülkemize gerçekleştirdiği tarım ürünleri ihracatının hemen hemen tamamı tercihli giriş imkanına sahip olacaktır. Bu kararlarımız Filistin halkının ve ekonomisinin desteklenmesi konusunda inşallah hayırlı olacaktır" dedi.

Türkiye-Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi’nin 2’inci Dönem Toplantısı, İstanbul Seyrantepe'deki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile birlikte Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Mohammed Al Amour, Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Türkiye ve Filistin’den çok sayıda iş insanı katıldı. Toplantıda Türkiye ve Filistin arasında ikili ticaret anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Filistin'in dünyaya ihraç ettiği başlıca 41 tarım ürününün STA kapsamına alınması ve mevcut hurma kotasını 5 bin tondan 7 bin tona çıkarılması kararı alındı.

‘TİCARET HACMİMİZİ İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’

Toplantıdaki konuşmasında Filistin’in ekonomik kalkınmasını sağlanması açısından ticaretin rolünün göz ardı edilemeyeceğine dikkat çeken Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Filistin’in ekonomik kalkınmasını sağlanması açısından ticaretin rolü göz ardı edilemez. Bu bakımdan 2005 yılında imzalanıp yürürlüğe giren Türkiye - Filistin Serbest Ticaret Anlaşması’nın 2 ülke arasındaki ticaret hacminin artması yönünde çok önemli katkısı olmuştur. Ticaret hacmimizi istikrarlı bir şekilde arttırmayı hedefliyoruz. Filistinli gerek hükümet temsilcisi ve bürokrasi yetkilileri, gerekse özel sektör kuruluşlarının bugün müteaddit defalar ifade ettikleri gibi Filistin’in yıllık ortalama 10 milyar dolara yakın bir ithalatı bulunmakta ve 7 Ekim 2023’ten önceki dönemde Filistin, Türkiye’den 2 buçuk ila 3 milyar dolar arasında yıllık ithalat yapmaktaydı. Ancak Filistin’in İsrail ile olan mütabakatı gereği, Filistin’in yaptığı ithalatın Filistin’in kendi gümrükleri, limanları, havaalanları olmadığı için mecburen İsrail limanları ve gümrükleri üzerinden yapılmak zorunda kalınması nedeniyle Filistinli tüccarların İsrail kayıtlı olarak bu yaptıkları ithalat, resmi kayıtlarda İsrail adında gözükmekteydi. Gerçekte, Filistin Türkiye’den 2 buçuk ile 3 milyar arasında ithalat yaptığını kendi ifadeleriyle ve kayıtlarıyla ortaya koyuyorlar" dedi.

‘BU YILIN İLK 10 AYINDA İKİLİ TİCARETİMİZ 758 MİLYON DOLARA YÜKSELMİŞTİR’

Filistin ile ticaretin yükseldiğini belirten Ticaret Bakanı Bolat, "Filistin ile bu yılın ilk 10 ayında ikili ticaretimiz 758 milyon dolara yükselmiştir. Aslında bu rakamın yaklaşık 3 milyar dolara yakın olması önceki dönemlerdeki uygulamada ortaya çıkan rakamlardı. Bu açıdan geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren Türkiye olarak, İsrail’in saldırılarını durdurmak ve ateşkese zorlamak amacıyla, ekonomik baskıları arttırma gayesiyle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren İsrail’le ihracat-ithalatı kapsayan ticaret ilişkilerini ve transit ticarette durdurmamız nedeniyle Filistin Hükümeti ve Milli Ekonomi Bakanlığının isteği üzerine 7 Haziran 2024 tarihinden itibaren bir ortak kontrol mekanizması kurarak sadece Filistin’e, varış yeri Filistin ve alıcıları Filistinli iş insanları ve adreste Filistin olmak kaydıyla bir ihracat-ithalat düzenlemesini birlikte kararlaştırmıştık. Bu çerçevede ikili ticaretimizin daha yüksek rakamlara ulaşmasını içtenlikle temenni ediyoruz. Filistin’i destekleme konusunda her türlü çabayı gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz’’ şeklinde konuştu.

‘FİLİSTİN’DEN TÜRKİYE’YE YAPILAN MEVCUT HURMA İHRACAT KOTASININ GÜMRÜK VERGİSİZ OLARAK 5 BİN TONDA 7 BİN TONA ÇIKARILMASI KARARI’

Bakan Bolat, "Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle hiç kimse kalmasa bile biz Türkiye ve Türk halkı olarak sonuna kadar Filistin davasının yanında, Filistin halkının destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bugünkü Ekonomik İşbirliği Konseyi Ortak Toplantısı sonucunda önemli kararlar aldık. Bu kararlar arasında Filistin’in dünyaya ihraç ettiği 41 kadar tarım ürününün serbest ticaret anlaşması kapsamına alınması ve Filistin’den Türkiye’ye yapılan mevcut hurma ihracat kotasının gümrük vergisiz olarak 5 bin tondan 7 bin tona çıkarılması kararı büyük önem taşımaktadır. Filistin’in ülkemize gerçekleştirdiği tarım ürünleri ihracatının hemen hemen tamamı tercihli giriş imkanına sahip olacaktır. Bu kararlarımız Filistin halkının ve ekonomisinin desteklenmesi konusunda inşallah hayırlı olacaktır" dedi. (DHA)

  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Küçükçekmece'de 7 katlı binanın çatısı alev alev yandı; havai fişe...
Sakarya Dünya Dağ Bisiklet Şampiyonasına ev sahipliği yapacak
Kırıkkale'de 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı olayda 3 tutuklama
Sardes Antik Kenti'nde ilk kez gece müzeciliği deneyimi
Sardes Antik Kenti'nde ilk kez gece müzeciliği deneyimi/ Ek fotoğraflar
Edirne'de, ağaca çarpan otomobilin alkollü sürücüsü yaralandı
Bodrum'da aranan şüphelilere villada operasyon; 3 tutuklama
Sokakta yaşamını sürdüren kişi, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde ölü ...
İstanbul - Beylikdüzü’nde iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Motosikletiyle ilerlerken tabancayla vuruldu
Portekiz Ligi'nde şampiyon Sporting Lizbon
Çanakkale Boğazı'nda sürüklenen tekne kurtarıldı
Edirne'de bariyere çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı; kaza kamerada
Fahrettin Altun, New York'taki 'Türk Günü Yürüyüşü' dolayısıyla katılımcılara...
Crystal Palace, ilk kez FA Cup'ı müzesine götürdü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Portekiz Ligi'nde şampiyon Sporting Lizbon

Çanakkale Boğazı'nda sürüklenen tekne kurtarıldı

Edirne'de bariyere çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı; kaza kamerada

Fahrettin Altun, New York'taki 'Türk Günü Yürüyüşü' dolayısıyla katılımcılara seslendi

Crystal Palace, ilk kez FA Cup'ı müzesine götürdü

Adana Demirspor - Hatayspor: 0-5

İstanbul - Bakan Uraloğlu: Biz yapay zekânın her şeyine asla güvenmeyeceğiz

Düğün konvoyundakiler ambulansa yol vermedi; o anlar kamerada

İstanbul- Kağıthane'de kamyonet binaya çarptı; kaza anı kamerada

Kalp grefti, Kara Kuvvetleri'ne ait uçakla Ankara'ya ulaştırıldı

Adana Demirspor - Hatayspor / Fotoğraflar

Fenerbahçe Beko, derbide galip geldi

Bakan Göktaş, Kütahya'da

Dut yemek isterken eli korkuluk demirine saplandı

İstanbul - TÜRGEV Akademi'nin II. Öğrenci Sempozyumu gerçekleşti

Galatasaray camiası UEFA Kupası zaferinin 25. yıl dönümünde buluştu

Ankara'da inşaat firması mağdurlarından eylem

Erzincan'da 54 özel gereksinimli birey askerlik heyecanı yaşadı

MKE: PİRANA KİDA göreve hazır

Erzincan'da 54 özel gereksinimli birey askerlik heyecanı yaşadı/ Ek fotoğraflar

Mardin'de otomobil ile traktör çarpıştı; 3 yaralı