İstanbul- Vali Gül: Türkiye, her alanda olduğu gibi yapay zekada da işin üreticisi olmak istiyor

İstanbul- Vali Gül: Türkiye, her alanda olduğu gibi yapay zekada da işin üreticisi olmak istiyor

İstanbul- Vali Gül: Türkiye, her alanda olduğu gibi yapay zekada da işin üreticisi olmak istiyor

Gülseren KARAPINAR-Uğur GÜLBOY/İSTANBUL, (DHA)-EĞİTİMDE Yapay Zeka Zirvesi'ne katılan İstanbul Valisi Davut Gül, "Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesiyle birlikte her alanda olduğu gibi yapay zekada da bu işin üreticisi olmak istiyor. Bunu da en iyi yapacaklar üniversitelerimiz, eğitim camiamız. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bu anlamdaki kapasitesini biliyoruz, güveniyoruz ve takdir ediyoruz" dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 2'nci Eğitimde Yapay Zeka Zirvesi, İstanbul Valisi Davut Gül'ün katılımıyla İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Zirveye Gül'ün yanı sıra İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Sigorta Strateji ve Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doğan Başar ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

'İTÜ'NÜN BU ANLAMDAKİ KAPASİTESİNİ BİLİYORUZ'

İstanbul Valisi Davut Gül, "Burada sadece üretim ve tüketim süreçlerini değil, öğrenme ve öğretme süreçlerini de doğrudan etkileyen bir durum var. Karar vereceğimiz mesele şu; biz bunun üreticisi mi olacağız? tüketicisi mi olacağız? Türkiye Milli Teknoloji Hamlesiyle birlikte her alanda olduğu gibi yapay zekada da bu işin üreticisi olmak istiyor. Bunu da en iyi yapacaklar üniversitelerimiz, eğitim camiamız. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bu anlamdaki kapasitesini biliyoruz, güveniyoruz ve takdir ediyoruz. İnşallah, öğretim görevlilerimiz başta olmak üzere sizlerin, her birinizin katkılarıyla bu zirvenin sonucunda memleketimiz, milletimiz için hayırlı sonuçlar olacak" dedi.

'39 İLÇEMİZDE BİLİM VE TEKNOLOJİ PROGRAMLARI UYGULAYAN ANA SINIFLARIMIZDA EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞLAYACAK'

Burada konuşma yapan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde 'İnsan merkezli teknoloji, değer odaklı dönüşüm' prensibiyle yapay zekayı eğitim süreçlerimize dahil ederken insanı merkeze alıyor; teknolojiyle donanmış, değerleriyle yönünü bulan bir nesil inşa etmek için hep birlikte çabalıyoruz. Öğretmen eğitimlerinden ders içeriklerine, okul altyapılarımızdan öğrencilerimizin dijital becerilerine kadar birçok alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırma içerisindeyiz. Bu vizyonun somut adımlarından biri olarak, 2023-2024 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsünde Türkiye'nin ilk Bilim ve Teknoloji ağırlıklı İTÜ Anaokulunu eğitim öğretime açtık. Bu ilk adımla birlikte önümüzdeki eğitim öğretim yılında İstanbul'da bütün 39 ilçemizde bilim ve teknoloji ağırlıklı programı uygulayan ana sınıflarımızda eğitim öğretim başlayacaktır. Bu okullarımızda görev alacak öğretmenlerimiz için kapsamlı eğitim programlarını da birlikte yürütmekteyiz. Böylece çocuklarımızı bilim ve teknolojiyle erken yaşta tanışmalarını sağlamak bizim en önemli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca, Türkiye'nin ilk yapay zeka lisesini Pendik'te Teknopark İstanbul yerleşkesinde Siber Güvenlik Lisesi çatısı altında, bu yıl eğitim öğretime başladık. Bu sebeple bu programla ilgili bakanlığımızda da titiz bir program ve içerik çalışması devam etmektedir. Bu lise yapay zeka ve Siber güvenlik gibi stratejik alanlarda ülkemizin geleceğine yön verecek, önemli bir nitelikli insan kaynağını yetiştirecektir" şeklinde konuştu.

'MADDİ VARLIĞINIZ OLSA DAHİ TEKNOLOJİYE ULAŞABİLMEK İÇİN YETENEĞE İHTİYACIMIZ VAR'

Burada bir konuşma yapan İTÜ Rektörü Hasan Mandal, "Bu dönemde maddi varlığınız olsa dahi teknolojiye ulaşabilmek için yeteneğe ihtiyacımız var. O yüzden bugünkü gerçekleştirilecek olan zirvenin en önemli paydaşı olan hem eğitim bilimciler hem de okullarımızdaki, bu alandaki yetkin öğretmenlerimizin bulunduğu bir ortamdayız. O yüzden biz bugün ülkemizin geleceğini konuşuyoruz. Çünkü eğer bu teknoloji hayatımızın bir parçasıysa, ki öyle, sadece bizim değil tüm dünyanın konuştuğu. Bunun kullanıcısı değil, tasarlayıcısı, geliştiricisi ve üreticisi olacaksak burada en önemli etken yetenekler" dedi. (DHA)



Cumartesi 9 ° / -4.1 °
Pazar 5.4 ° / 0 °
Pazartesi 7.2 ° / 0.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri