25.3° / 11.2°

İYİ Partili Çömez: Yenidoğan ölümlerinde yüzde 10'luk bir artış var

İYİ Partili Çömez: Yenidoğan ölümlerinde yüzde 10'luk bir artış var

İYİ Partili Çömez: Yenidoğan ölümlerinde yüzde 10
Tarih: 19.10.2024 15:42 Güncelleme: 19.10.2024 15:42

Caner ÜNVER/ANKARA, (DHA)- İYİ Parti Grup Başkan Vekili Turhan Çömez, "2022'den 2023'e bebek ölümlerinde, yenidoğan ölümlerinde yüzde 10'luk bir artış var. Sayın Bakan, neden ölüyor bu çocuklar? Bu çocukların ölüm sebebinin izahını yapman lazım. Bunlar kuvözlerde mi ölüyorlar, hastanelerde mi ölüyorlar?" dedi.

İYİ Parti'li Turhan Çömez, bebek ölümlerine ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Çömez, 5 yaş altı çocuk ölümlerinde artış olduğunu belirterek, "İstatistiklere baktım; 5 yaş altı çocuk ölümleri, 2022'de binde 11,2'yken bu rakam 2023'te binde 14,5 olmuş. Türkiye'de 2022 yılında 5 yaş altında bin çocuktan 11,2'si hayatını kaybederken, 2023'te bu rakam 14,5 olmuş. Yüzde 30'luk bir artış var. 2022'den 2023'e çocukların ölümleriyle ilgili rakamlarda çok ciddi bir tırmanma var. Şimdi soruyorum Sayın Bakan'a; bakın başka bir ülkede olsa bu vahim tablo karşısında bir bakan utanır, sokağa çıkamaz, millete hesap verir ve siyaset sahnesinden çekilir. Senin ülkende çocuk ölümlerinde 1 yılda yüzde 30'luk bir artış var Sayın Bakan. Bunun bana bir izahını yap. Bu çocuklar, okulları temizlenmediği için hijyen bozukluğundan, tuvaletleri kirli olduğundan enfeksiyondan mı öldüler yoksa akşam yatağa aç girdikleri için açlıktan mı öldüler? Bunun hesabını millete vermesi lazım" dedi.

'İSTATİSTİKLER NET'

Çömez, "2022'de her 1000 bebekten 9,2'si hayatını kaybederken, 2023'te bu sayı 10'a çıkmış. Yüzde 10 civarında bir artış var. Şimdi soruyorum; yenidoğan bebek ölümlerinde 2022'ye göre neden bu kadar dramatik bir artış olmuş. Acaba, bu 'Yenidoğan Çetesi' gibi başka yerlerde çeteler var da hastanelerde, kuvözlerde bu çocuklar hayatını mı kaybediyor? İstatistiklerin hepsi burada. Bunları Sağlık Bakanlığı'ndan almadım. Çünkü istatistikleri saklıyorlar. TÜİK'ten çıkardım, istatistikler son derece net; 2022'den 2023'e bebek ölümlerinde, yenidoğan ölümlerinde yüzde 10'luk bir artış var. Sayın Bakan, neden ölüyor bu çocuklar? Bu çocukların ölüm sebebinin izahını yapman lazım. Bunlar kuvözlerde mi ölüyorlar, hastanelerde mi ölüyorlar? Çünkü daha beslenme problemleri yok. Anne sütü ile besleniyorlar" diye konuştu.

Kamuoyunda 'yenidoğan çetesi' olarak bilinen soruşturmanın bir vatandaşın şikayeti ile başlatıldığını aktaran Çömez, "Soruşturma Ankara'dan İstanbul'a bir izin olarak intikal ettiğinde, zamanın İstanbul İl Sağlık Müdürü, günümüzün Sağlık Bakanı, 'Bu konu araştırılsın' demiş. İşte tam burada korkunç bir vahamet başlıyor. Akılalmaz bir devlet yokluğu sendromu ortaya çıkıyor. Sen o ilin, İstanbul'un İl Sağlık Müdürüsün. Sana deniyor ki 'Bu hastanelerde çocuklar gereksiz bir yere kuvöze konuyor ve orada çocuklar ölüyor.' Uyuyamaz, sorumlu birisi. Bir bakan, bir müdür, bir yetkili, gece sabaha kadar gözüne uyku girmez. Kendi yavruna olsa uyuyabilecek misin? Gidip o hastaneleri gece yarısı basarsın, gönderirsin müfettişlerini. Tek tek bütün datalara, verilere, hastane kayıtlarına ulaşırsın ve dersin ki 'Burada korkunç bir skandal var.' Umurunda olmamış Sağlık Bakanı'nın, o zamanki sıfatıyla İl Sağlık Müdürü'nün. Kalkmış SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) telefon etmiş, 'Bizim hastanelerde çocuklar ölüyormuş, lüzumsuz işlemler yapılıyormuş, haberin olsun.' SGK'nın da umurunda olmamış. Onlar da bir müfettiş gönderip, hastanelere inceleme yapmamışlar. Çete fütursuzca çocukları öldürürken, bu ülkenin istikbalini karartırken, milletin parasını da hortumlamaya devam etmiş" açıklamasında bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi
Uşak’ta meşelik yangını
Kırklareli'de selde 6 kişinin ölümünde tutuklu sanık: Artık tutukluluk işkenc...
Sakarya'da taş ocağı gerginliği
Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 1 ölü (4)
Ödemiş'teki orman yangını 2'nci gününde: 1 ölü / Ek fotoğraflar
Aydın'da tarım arazisinde yangın (2)
Bacanağı ve baldızından 'Bize çarpmadan önce tehdit etti' iddiası
Bursa'da ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Alanyaspor, Maestro ile 4 yıllık sözleşme imzaladı / Görüntü eklendi
Bakan Kacır: Yeşil dönüşüme öncülük edecek projelere 2 milyon TL destek verec...
Adana'da orman yangını
Çarptığı 2 öğrenciden birinin ölümüne diğerinin yaralanmasına neden olan sürü...
İletişim Başkanlığı: Son 1 haftada 576 orman yangını çıktı
Bakan Kurum: Önümüzdeki hafta hava sıcaklıkları ciddi artış gösterecek

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bakan Kacır: Yeşil dönüşüme öncülük edecek projelere 2 milyon TL destek vereceğiz (2)

Adana'da orman yangını

Çarptığı 2 öğrenciden birinin ölümüne diğerinin yaralanmasına neden olan sürücüye hapis ...

İletişim Başkanlığı: Son 1 haftada 576 orman yangını çıktı

Bakan Kurum: Önümüzdeki hafta hava sıcaklıkları ciddi artış gösterecek

Ters yönde ilerleyen otomobil ile kamyon çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (5)

TIR’ın çarptığı motosikletin sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti

Polisten uyuşturucu kaçakçılığı tatbikatı

Düzce- Hafriyat kamyonunun çarptığı otomobilden fırlayan Enes öldü /Video eklendi

Emine Erdoğan, Vatikan’da ‘Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık’ konferansına ...

Antalya'da çalılıkta çıkan yangın ormana sıçradı /video eklendi

Muğla'da orman yangını (2)

Putin: Bugün telefonda Trump'la konuşacağım

Genelkurmay Başkanı Gürak, Bulgaristan Askeri Ataşeliği’ni ziyaret etti

İstanbul- Bayrampaşa'da iş merkezinde çıkan yangın söndürüldü

DEM Parti Sözcüsü Doğan: Öcalan'dan birkaç gün içinde açıklama bekliyoruz

Muğla'da orman yangını

Van’da 97 kilo skunk ele geçirildi

Giresun'da denize girmek 2 gün yasaklandı

İzmir - Tapu dairesinde dublörlü satış oyununa suçüstü / Ek görüntü