28.2° / 13.5°

İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Neden Oluyor

İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Neden Oluyor

İyot Eksikliği Zekâ Geriliğine Neden Oluyor
Tarih: 21.10.2017 15:06

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Kısmet Tozoğlu, 21 Ekim Küresel İyot gününe dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve iyot eksikliğinin neden olabileceği hastalıklarla ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı.

Diyetisyen Tozoğlu, ?İyot özellikle tiroit hormonlarının üretimi ile normal büyüme ve gelişmesi için gerekli olan bir mineraldir. İyot eksikliği, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin yaşıtlara göre düşük olması, öğrenme güçlüğü ve okul başarısında azalma gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir.  İyot, vücuda; besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %29´u iyot yetersizliğinin olduğu riskli bölgelerde yaşamaktadır. Tahminlere göre, her yıl doğan yaklaşık 40 milyon bebek, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya kalmaktadır? dedi.

İYOT EKSİKLİĞİ FARKLI ÖLÇÜLERDE ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR

Yeterli iyot alınmamasının başta tiroit hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığın beraberinde getirdiğini söyleyen Tozoğlu; ?İyot eksikliği, gebelerde düşük ve ölü doğumlar, bebeklerde doğum anomalileri, nörolojik ve psikomotor gelişim bozuklukları, Yeni doğanda hipotroidi, çocukluk ve ergenlik dönemi zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği, tüm yaşlarda guatr, hipotroidi, mental fonksiyonlarda zayıflık gibi istenmeyen sonuçlara neden olur.?

İYOTUN DOĞAL KAYNAĞI BALIK

Tozoğlu; ?İyot insan vücuduna çeşitli gıdalar ve su ile alınabilmektedir. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. İyot´un en zengin kaynağı deniz ürünleridir. Bu nedenle haftada en az 1 veya 2 kez balık tüketimi iyot eksikliğinin giderilmesinde önemlidir. Bununla birlikte iyot alımının en kolay kaynağı iyot ile zenginleştirilmiş sofra tuzları kullanmaktır. Himalaya tuzu gibi iyotsuz tuzlara beslenmek sağlıklı değildir.İyotlu tuzlar ışık görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. Ayrıca tuzun yemeğe pişirme esnasında değil pişirme işlemi bittikten sonra ilave edilmesi iyot kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacaktır? dedi.

TEK YOL İYOTLU TUZ KULLANMAK

Diyetisyen Tozoğlu; ?iyot eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları önlemenin tek yolu iyotlu tuz kullanmaktır. Bu nedenle iyotun kullanımını arttırmak, iyot eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklara dikkat çekmek amacı ile 21 Ekim tarihi Küresel İyot eksikliği günü olarak kutlanmaktadır? dedi. 

  • BIST 100

    9948,51%5,78
  • DOLAR

    39,81% -0,20
  • EURO

    46,93% 0,13
  • GRAM ALTIN

    4235,56% 0,84
  • Ç. ALTIN

    6644,83% -1,42
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Sarıyer'de denizde kaybolan Enes'in cansız bedeni bulundu
İzmir'deki orman yangını 3'ncü gününde
Hatay'daki orman yangını 2'nci gününde
Manisa'da çöplük yangını ormana sıçradı (3)
Dağda mahsur kalan 2 kardeş, 4 saat sonra kurtarıldı
Fabrikada akıma kapılan 2 çocuk annesi hayatını kaybetti
Freni patlayan kamyon trafik ışığında bekleyen 4 otomobile çarptı: 3 yaralı
Freni patlayan kamyon trafik ışığında bekleyen 4 otomobile çarptı: 3 yaralı /...
Elazığ’da otluk alanda çıkan yangın kontrol altına alındı (2)
Baykar'ın, Piaggio Aerospace'i satın alma süreci tamamlandı
Manisa'da çöplük yangını ormana sıçradı (2)
Büfeden sigara hırsızlığı kamerada: 5 gözaltı
Hatay'da orman yangını (5)
Manisa'da çöplük yangını ormana sıçradı
Gaziantep’te TIR ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Manisa'da çöplük yangını ormana sıçradı (2)

Büfeden sigara hırsızlığı kamerada: 5 gözaltı

Hatay'da orman yangını (5)

Manisa'da çöplük yangını ormana sıçradı

Gaziantep’te TIR ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İstanbul - Siyasi isimlerden Leman dergisine yönelik tepki

Bodrum’da veresiye sigara vermeyen market çalışanı bıçaklandı; o anlar kamerada

Elazığ’da otluk alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

İstanbul - İtalyan havacılık devi Piaggio resmen Baykar’ın

İzmir'deki orman yangını 2’nci gününde (8)

İstanbul - Leman dergisi hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yangınlarda sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına al...

İzmir’deki orman yangını 2’nci gününde (6)

Adana'da orman yangını (4)

Beşiktaş’ta yeni sezon hazırlıkları sürüyor

Köprüde kayboldu ihbarı yapıldı, nehirden çıkarılıp hastaneye kaldırıldı

Samsunspor taraftarından 60’ıncı yıl kutlamalarında meşaleli şov

İstanbul - Leman dergisi önünde protesto yapıldı - 1

Trafiği kapatıp drift atan sürücülere 52 bin TL ceza

Durdurulan araçta 82 kilo metamfetamin ele geçirildi (2)

BBP'li Yelis: Büyük Birlik Partisi hesaplaşmaların malzemesi değildir