´Kadir gecesi´ tüm insanlığın kadrini yücelten bir gecedir

´Kadir gecesi´ tüm insanlığın kadrini yücelten bir gecedir

İl Müftüsü Cemalettin Bal´ın kaleminden...

 
 
            31 Mayıs Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece, 14 asır önce yüce kitabımız Kur´an-ı Kerim´ in inmeye başladığı Kadir Gecesi´ ni bir kez daha idrak edeceğiz İnşallah. İçerisinde pek çok hayır ve bereketi barındıran, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan iyilik ve cömertliğin hissedildiği Ramazan ayı, bizlere son hediyesi olan Kadir gecesini bırakarak veda etmektedir.
 
              Kadir Gecesi, tüm insanlığın kadrini yücelten bir gecedir. Zira Rabbimiz bu gecede gönderdiği Kur´an-ı Kerim ile insanlığı muhatap almış, son ve mükemmel din olan İslam ile insanlığı şereflendirmiştir. Kadir; izzet, şeref, değer ve itibar demektir. Yeryüzünün mükerrem varlığı olarak yaratılan insanoğlu, bu lütfun kıymetini bildiği ve varoluş gayesini gerçekleştirdiği oranda kadrini yüceltecektir. İnsan olarak Rabbimiz katında değer bulmamızın yolu, insanlık olarak birbirimizin kadrini ve kıymetini bilmekten geçmektedir. Kadir Gecesi, Kur´an´la, Kur´an´ın getirdiği adaletle, merhametle, hikmetle ve selametle kıymet bulunacak bir ihya gecesidir. Bu geceyi ihya etmekten maksat, bir saat dahi olsa gecenin bir kısmının ibadetle, canlı ve uyanık geçirilmesidir. Kur´an ve hadis okuma, dua ve tövbe, tesbihat ve salâvat, dini sohbetler, gece namazı ve kaza namazları başta olmak üzere, Allah-u Teâlâ´nın rızası için daha başka iyilik ve güzelliklerle, bu mübarek geceden mümkün mertebe faydalanmaya çalışılmalıdır. Nitekim Allah katında yeniden yücelmenin yolu, sürekli nefis muhasebesi yapmaktan, geçmişimizi değerlendirmekten, gafletle geçen günlerimizi sorgulamaktan, hata ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfar etmekten geçer. Bu gece ile yükselmenin yolu, Yüce Rabbimizden af ve bağışlanma dilemekten, Resul-i Ekrem aleyhisselatü vesselam´ ın Kadir Gecesi´ nde nasıl dua edeceğini soran Hz. Aişe validemize öğrettiği, ?Allah´ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affeyle? niyazını hayatımızda kavli ve fiili duaya dönüştürmekten geçer. Ancak o zaman Sevgili Peygamberimizin ?İnanarak ve sevabını Allah´ tan umarak Kadir Gecesi´ ni ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır? müjdesine nail olabiliriz. Geliniz bu bağlamda, hakkı, hakikati, adaleti, ahlakı, erdemi, fazileti anlatan, iyiliği ve kötülüğü fark etmemizi, hatayı sevaptan ayırt etmemizi, kendimize gelmemizi sağlayan Yüce Kitabımızı ve rehberimiz, Peygamberimiz Muhammed Mustafa Sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin örnek hayatını anlamaya ve yaşamaya azmedelim. Unutmayalım ki, Kadir gecesini ancak Kur´an´ın kadrini, kıymetini bildiğimiz oranda hakiki anlamda ihya etmiş oluruz.
 
          Bu vesileyle yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını temenni ediyor, bu gecenin, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını Yüce Rabbim´ den niyaz ediyorum. Tüm Camilerimizde olacağı gibi Merkez Karamanoğlu Ulu Cami´ inde de idrak edeceğimiz kandil programına Şehr-i Sülehâ´ mızda yaşayan tüm kardeşlerimizi özellikle aileleriyle, çocuklarıyla birlikte katılmalarını bekliyor, Tüm Aksaraylı halkımızın ve İslam Âleminin yaklaşan Ramazan bayramını tebrik ediyorum.
                                                                                                                             Cemalettin Bal                                                                                                                       AKSARAY İL MÜFTÜSÜ


Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri