25° / 11.4°

Kalker ocağına mahkemeden 3'üncü ret

Kalker ocağına mahkemeden 3'üncü ret

Kalker ocağına mahkemeden 3
Tarih: 03.03.2025 16:45

Olgay GÜLER/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'nin Lalapaşa ilçesi Vaysal köyünde, daha önce kapasite artış talebi mahkemenin 2 kez reddettiği kalker ocağı firmasına, 3 ayrı taş ocağı açabilmesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı da Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Lalapaşa'nın Vaysal köyünde, daha önce 2 kez kapasite artışı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını mahkemenin iptal ettiği firma, aynı bölgede 3 ayrı taş ocağı açabilmek için Edirne Valiliği'ne başvuru yaptı. 'ÇED gerekli değildir' kararının verilmesi üzerine, S.S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve köylüler, Edirne İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı. İdare Mahkemesi'nde görülen dava karara bağlandı. Kararda, firmanın 3 ayrı ocak açması için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, madencilik faaliyetinde bulunulması halinde oluşacak tozumanın ağaçlara ve çevredeki tarımsal alanlara zarar vereceği gerekçesiyle iptal edildi.

'ARTIK TEK BİR TAŞ DAHİ ÇIKARTILAMAZ'

Mahkeme kararını kamuoyuyla paylaşmak üzere kooperatif yöneticileri, köylüler ve avukatları Bülent Kaçar, basın açıklaması yaptı. Avukat Kaçar, firmanın projelerinin hukuka ve doğaya aykırı olduğunun üçüncü kez ortaya çıktığını belirterek, "Bölge halkının iradesini tanımayanlara, itirazlarını görmezden gelenlere yanıtı yargı verdi. Şirketin projelerinin çevresel etki değerlendirmesi sürecinden kaçırılarak taş ocağı işletilmesi artık yapılamayacak. Edirne Valiliği'nin firmaya verdiği, 'ÇED gerekli değildir' kararı da iptal edildiği için artık Vaysal köyünden tek bir taş dahi çıkartılamaz" dedi.

'TAŞ VE MADEN OCAĞI AÇILMASI CİNAYETTEN FARKSIZDIR'

Edirne'nin yer altı sularını besleyen kuzey köylerinde, hiçbir taş ve kalker ocağı işletilmesine izin verilemeyeceğini dile getiren Kaçar, "Hiçbir ticari faaliyet ve maden işletmesi, yaşam için en gerekli olan tarım ve hayvancılıktan, doğal varlıklardan önce gelemez. Vaysal köyündeki projeleri iki defa mahkeme ve Danıştay kararıyla iptal edilen kalker ocağı işletmesine Edirne Valiliği'nce 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesi hukuka, akla ve vicdana aykırıdır demiştik ve yine yargı kararıyla haklı çıktık. Daha önce de söyledik yine tekrarlıyoruz; Trakya yerleşimlerinin ve ovalarının su deposu olan Balkanların ve Yıldız Dağları'nın yamaçlarına taş ve maden ocak işletmesi açılması cinayetten farksızdır" diye konuştu.

'HER ŞEYİN FARKINDAYIZ'

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Dumancı da yıllardır itirazlara, kazanılan davalara rağmen sürekli izin ve onay verilen taş ocakları yüzünden köylülerin hayvancılığı ve köyü bırakmak zorunda kaldığını söyleyerek, "Defalarca verdiğiniz hukuksuz izinlerle, Vaysal köyümüzün ormanlarına ve doğasına, köy hayatımıza büyük darbeler vurdunuz. Doğal hayatımızı mahveden ÇED kararlarına, olumlu kurum görüşlerine imzalar attınız. Köylüyüz ama her şeyin farkındayız. Çünkü halen patlatmalı bir kalker ocağının tozunu, gürültüsünü, yarattığı korkuları, tarım ürünlerine verdiği zararları, hayvancılığımıza verdiği zararları, trafik tehlikesini, içme sularımızın kaybolmasını, o beyaz zehirli tozu biz her gün yaşıyoruz. Kooperatifimiz ve Vaysal köylüleri olarak, ormanlarımızı ve köylerimizi özel bir şirketin ticari faaliyetine bizi kurban edenlere karşı, hukuksal ve toplumsal mücadelemizi hiç bırakmadan devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9405,54%0,95
  • DOLAR

    38,21% 0,28
  • EURO

    44,06% 1,38
  • GRAM ALTIN

    4196,66% 2,95
  • Ç. ALTIN

    6784,14% 2,54
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Beykoz'da inşaat malzemeleri deposunda çıkan yangın söndürüldü
İstanbul - Güngören'de 6 katlı apartman kolonlarından gelen sesler üzerine ta...
Bursa'da sokak köpeğine çarparak savrulan hafif ticari aracın sürücüsü yarala...
Adana'da bir sitenin 5'inci katında çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti- ...
Kırıkkale’de silahlı kavga: 1 yaralı
Ankara’da iki otomobil çarpıştı; 6 yaralı
İstanbul - Üsküdar'da kaza yapan sürücü, otomobilini bırakıp kaçtı
Gebze'de cip ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı
Alanyaspor – Samsunspor maçının ardından
Adana'da bir sitenin 5'inci katında çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti
TEM Otoyolu İzmit geçişinde zincirleme kaza anı kamerada; 2 şerit ulaşıma kap...
İstanbul - Küçükçekmece’de tamirci dükkanına silahlı saldırı
Bursa'da şüphe üzerine durdurulan araçtan tarihi eser ele geçirildi, 2 gözalt...
Bursa'da izinsiz kazı yaparken yakalanan 4 şüpheli serbest bırakıldı
İstanbul - Esenyurt'taki kanlı tekel bayii baskınında sanıklara ceza yağdı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

TEM Otoyolu İzmit geçişinde zincirleme kaza anı kamerada; 2 şerit ulaşıma kapandı (2)

İstanbul - Küçükçekmece’de tamirci dükkanına silahlı saldırı

Bursa'da şüphe üzerine durdurulan araçtan tarihi eser ele geçirildi, 2 gözaltı

Bursa'da izinsiz kazı yaparken yakalanan 4 şüpheli serbest bırakıldı

İstanbul - Esenyurt'taki kanlı tekel bayii baskınında sanıklara ceza yağdı

CHP Parti Meclisi Üyesi Dinçer: Cumhuriyet Halk Partisi hizmet belediyeciliği yapıyor'

4'üncü Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali başladı

Beşiktaş Kadın Futbol Takımı, hastanede tedavi gören çocuklara sürpriz yaptı

Devrek'teki usulsüzlük soruşturmasında 10 şüpheli adliyede (2)

Alanyaspor – Samsunspor: 1-0

TEM Otoyolu İzmit geçişinde zincirleme kaza; 2 şerit ulaşıma kapandı

AK Parti'li Çelik: Terör örgütünün kendini feshetmesi bir dönüm noktası olacaktır

Nusaybin’de 2 mayın, kontrollü olarak imha edildi

Tek teker üstünde giden motosiklet sürücüsüne ceza uygulanıp ehliyetine 2 süreyle el kon...

Traktöründen düşüp, tekerin altında car verdi

Bakan Yardımcısı Turan: Sokak hayvanları konusu çözülmesi gereken bir güvenlik sorunudur...

İstanbul - İmralı heyeti üyesi Buldan, Sırrı Süreyya Önder'in tedavi gördüğü hastanenin ...

CHP'li Yücel: Gülizar Biçer Karaca, Anayasa hükmünün gereğini yerine getirmiştir

MHP'den Devlet Bahçeli paylaşımı

Kavgadan kaçarken otomobille köprüden düşüp yaralandı

Yaya geçidine 10 metre uzaklıkta otomobilin çarptığı yaya yaralandı; kaza anı kamerada