27.7° / 13.6°

Kamu işçicilerinin zam pazarlığında sonuç çıkmadı

Kamu işçicilerinin zam pazarlığında sonuç çıkmadı

Kamu işçicilerinin zam pazarlığında sonuç çıkmadı
Tarih: 16.05.2025 17:33 Güncelleme: 16.05.2025 17:33

Samet ÖKSÜZ-Ali Oğulcan ARSLAN/ANKARA, (DHA)- KAMUDA yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde sonuç çıkmadı.

Kara yolları, demir yolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler çerçevesinde kamu işverenini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) heyetleri bir araya geldi. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak zam talebini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmasıyla başlayan görüşmeler kapsamında taraflar bugün TÜHİS ev sahipliğinde bir görüşme daha yaptı, taraflar arasında bir anlaşma sağlanamadı.

Görüşmede işçi tarafında TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, işveren tarafında ise TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek yer aldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş da katıldı.

‘BİZE HERHANGİ BİR ÜCRET SÖYLENMEDİ’

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ağar, "Bugün içeride detaylı müzakereler yaptık. Ücretler konusunda bize herhangi bir ücret söylenmedi. Hala bakanlarla çalışma yaptıklarını, önümüzdeki hafta bununla ilgili yoğun bir çalışma yapacaklarını ve akabinde bize ondan sonra teklif vereceklerini söylediler. Biz 27 Şubat'ta teklifimizi vermiştik. Bu süreç içerisinde sendikalarımızın görüşmeleri devam etti. Dolayısıyla son günlere geldik. Yani şu anda ara bulucu safhasındayız. Ara buluculuk safhası bittikten sonra, anlaşma ara bulucuyla da sağlanmıyor ise biz grev kararı almak durumundayız ve grev kararı aldıktan sonra da 53 gün zamanımız var. Yani temmuzun sonuna kadar zamanımız var. Teklifi bekliyoruz. Şu anda herhangi bir rakam yok. Ancak 600 bin kamu işçisi adına görüşmelerimizi yapıyoruz" dedi.

'MUTLAKA TEKLİFİN GELMESİ LAZIM'

Geçmiş yıllarda yapılan kamu toplu iş sözleşmelerinde mayıs ayında görüşmelere başladıklarını belirten Ağar, "Bu yıl mart ayında oturmaya başladık. Şubat’ta oturanlar oldu. O nedenle zaman da dolmuş oldu. Bize verilen teklifin sonucunda ne söylemeniz gerekirse ondan sonra bu konuları konuşacağız. Teklif istediğimiz gibi gelmezse onu o zaman konuşacağız. Belki teklif hoşumuza gidecek, belki gitmeyecektir. Bundan sonraki toplantıda teklif gelmez ise biz tekrar bir araya gelmeyiz. O nedenle mutlaka teklifin gelmesi lazım. Önümüzdeki hafta bekliyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde cumaya kadar bitirirler, diye düşünüyoruz. Yasa gereği ara buluculuk süresi bittiği zaman grev vermek zorundasın. Ama uygulayıp uygulamamak o sendikaların elinde; ister grevi aldığı gün grevi uygular, isterse 50 gün sonra uygular. O daha sonraki görüşmemiz gereken işler" açıklamasında bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,83% 0,05
  • EURO

    47,12% 0,32
  • GRAM ALTIN

    4277,31% 0,05
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Beymen’in ‘Golden Opulence’ belgeseli THY'nin uçak içi eğlence platformunda y...
‘Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor’
İzmir'deki 'yolsuzluk' operasyonunda gözaltı sayısı 130'a yükseldi
Devrilen otomobildeki dede ve torunu öldü
Demirören Medya ve Teknoloji MTAL yeni öğrencilerini bekliyor
New York belediye başkanlığı ön seçimini Müslüman aday Mamdani resmen kazandı
Türkiye'nin tek 'Sucuk Müzesi', 1 yılda 30 bin ziyaretçi ağırladı
Trump, yeni hapishane 'Timsah Alcatraz'ı gezdi
İstanbul - Taksim'de taciz iddiasına maket bıçağıyla saldırı kamerada
Kayalıklarda zorlu arama kurtarma tatbikatı
Trump'ın ‘vergi indirimi’ tasarısı Senato'dan geçti
Kestiği ağacın altında kalıp öldü
Adana merkezli 7 ilde uyuşturucu operasyonu: 30 gözaltı
İstanbul- Kartal’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 3 yaralı
İstanbul - Maltepe'de ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Trump'ın ‘vergi indirimi’ tasarısı Senato'dan geçti

Kestiği ağacın altında kalıp öldü

Adana merkezli 7 ilde uyuşturucu operasyonu: 30 gözaltı

İstanbul- Kartal’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 3 yaralı

İstanbul - Maltepe'de ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı

İstanbul - Kadıköy’de motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Bursa'da 7 kaçak göçmen ve 1 organizatör yakalandı

İstanbul - Saraçhane'de polise yabancı madde atan göstericiler gözaltına alındı /Ek bilg...

Otomobil ile motosikletin çarpıştığı kaza kamerada: 1 yaralı

Arda Güler’li Real Madrid, Kenan Yıldız’lı Juventus’u eledi

Zeytinlik yangını çıktı: ormana sıçramaması için müdahale sürüyor

Tomruk tüklü TIR ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı

Bursa’da polise direnen şüpheli bacağından vurularak etkisiz hale getirildi

Bursa'da otomobilin çarptığı çocuk ağır yaralandı; o anlar kamerada

‘Dur’ ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücüye 77 bin 976 TL ceza

Fenerbahçe’de yeni sezon formaları tanıtıldı

TBMM Genel Kurulu toplandı

Lastiği patlayan TIR, karşı şeride geçip TIR ile çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, Anadolu-2025 Özel Kuvvet Tatbikatı'na katıldı

İstanbul - Özgür Özel, Saraçhane'de konuştu

Şanlıurfa’da anız yakan 169 kişiye para cezası uygulandı