Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Elemanı Doç. Dr. Onur Can Türker’in geliştirdiği Yeşil Enerji Modülleri sayesinde, çeşitli ortamlarda ortaya çıkan sıvı organik atıklar enerji kaynağı olarak değerlendirilebilecek. Proje ile şehir kanalizasyon sularını, peyzaj alanlarının ışıklandırmasında kullanmak mümkün hale gelebilecek.
İlgili proje, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimci Programı (BİGG) kapsamında 200 bin lira hibe almaya hak kazandı ve Ar-Ge faaliyetleri başladı. Yaklaşık beş yıldır Uzman Biyolog Anıl Yakar’la birlikte bu proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Onur Can Türker, organik sıvı atıkları temiz enerjiye dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti. Çevre duyarlılığı bakımından yüksek bir potansiyele sahip çalışması hakkında bilgiler veren Türker, “Sulak alan ekolojisinden ilham alan Yeşil Enerji Modülleri, çeşitli ortamlarda ortaya çıkan sıvı organik atıkları koku yayılımı ve ikincil bir atık meydana getirmeden temiz enerjiye dönüştürecek. Örneğin; evlerde, ofislerde ve benzeri mekânlarda ortaya çıkan çay, kahve, meyve suyu veya süt kökenli atıklar biyoelektriğe çevrilebilecek veya şehirlerdeki kanalizasyon suları enerji kaynağına çevrilerek, herhangi bir fosil yakıt girdisi olmadan peyzaj alanları ışıklandırılabilecek…” Atık bertaraf giderlerinin minimuma indirilmesi, atık dönüşümü ile çevresel faydanın arttırılması ve döngüsel ekonomi modeli ile yeni nesil bir atık ve enerji yönetim sistemi standardının sağlanması gibi pozitif çıktıları ile Yeşil Enerji Modülleri, doğa dostu bir proje olarak dikkat çekiyor.
Türker, farklı kullanıcılara hitap edecek mini, maksi ve mega şeklindeki üç modelinin Ar-Ge ve yatırım süreçleri için çalışmaların başladığını, proje çıktılarını katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek bir ticari ürüne dönüştürmeyi hedeflediklerini de söyledi.