Kanserle Mücadele için Borlu Malzemeler Gelistiriliyor

Kanserle Mücadele için Borlu Malzemeler Gelistiriliyor

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Kanserle Mücadele İçin Borlu Malzemeler Geliştiriliyor
 
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı, kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılmak üzere bor madeninden yeni malzemeler geliştirmeye dair çalışmalar yapıyor. Algı´nın çalışmaları, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından da destekleniyor.
 
ASÜ ve BOREN işbirliğinde kansere dair görüntüleme, teşhis ve tedavinin tek bir ajanla yapılması hedefleniyor. Prof. Algı, her geçen yıl dünyada kansere yakalanan insan sayısının ciddi oranda arttığını ve kanserin ölümcül hastalıklardan biri olduğunu ifade ederek, ?Kanser, kalıcı bir şekilde hasara uğrayan hücrelerin anormal bir biçimde çoğalması olarak tarif edilebilir. Şu anda kanserin teşhis ve tedavisi için ayrı ayrı klinik yöntemler kullanılıyor ve çok büyük paralar harcanıyor. Buna rağmen uygulanan tedavilerin birçok dezavantajı veya yan etkisi söz konusu? dedi. Çalışma grubu olarak, kanserin teşhis ve tedavisini birlikte yapabilecek borlu yeni malzemeler geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Algı, ?Dahası, bor içeren bu yeni malzemelerin en önemli özelliği yazdığınız adrese, yani hastalıklı dokulara gidip orada aktive edilebilmeleridir. Bu durum yan etki göstermelerini ve sağlıklı dokuların zarar görmesini önleyecektir. Bu malzemeler; ara-bul, göster ve yok et komutlarına programlanmış moleküler veya nano boyutta robotlar olarak tasarlandı. Ülkemiz dünyanın en büyük bor rezervlerine sahip ve bu rezervleri akılcı bir şekilde kullanmalı? dedi. Proje nihai hedeflerine ulaştığında borlu malzemelerle milyarlarca dolarlık bir endüstri haline dönüşmüş olan kanser teşhis ve tedavisine yönelik ilaç ve malzeme üretimi mümkün olabilecek.
 
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi olan Prof. Algı´nın, bazı hastalıkların erken tanısında kullanılabilecek malzemelerin geliştirilmesi konusundaki araştırmaları TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.


Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri