25.2° / 11.8°

Kapı tokmaklarının yerini ziller aldı

Kapı tokmaklarının yerini ziller aldı

Kapı tokmaklarının yerini ziller aldı
Tarih: 07.01.2025 10:02

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'nın kentsel SİT alanı içinde olan binalarında bulunan ve 165 yıl önce Rum ustalar tarafından yapılan 4 bin kapı tokmağından geriye 30 tane kaldı. Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, "Muğla'da mimari zihniyet değiştiği için kapı tokmaklarının sayısı hızla azaldı. Artık yerini ziller aldı" dedi.

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki kentsel SİT alanı içinde yer alan binaların tarihi kapı tokmakları, temsil ettikleri kültür ve yaşam biçimiyle beraber yok olmak üzere. Yaklaşık 165 yıl önce, çoğunlukla Rum ustalar tarafından yapılan, şıklığıyla göz dolduran, bir dönem büyük değer verilen kapı tokmakları, şimdilerde ilgi görmüyor. Çok azının bugüne ulaşabildiği bu sanat eserleri, teknolojiye yenik düşerek yerini otomatik kapı zillerine bıraktı. Muğla'nın en güzel mimari örneklerinden tarihi evlerin çoğunda, kuzulu kapı bulunuyor. İki kanatlı büyük bir kapının içinde yer alan ve 'kuzu' olarak adlandırılan, aile mahremiyetini esas alan ahşap kapılar, içeriye doğru açılıyor. Üzerinde bulunan ve aksesuar gibi görünen kapı tokmakları, ev halkının sosyal, kültürel ve estetik duygularına ilişkin birçok manayı içeriyor.

'HANGİ EVİN TOKMAĞININ ÇALINDIĞI TINISINDAN BELLİ OLURDU'

Tokmaklar, yakın döneme kadar yerel kültürün bir parçasıydı. Muğla'daki kapı tokmakları, ağırlıklı olarak halka ve genellikle de el biçiminde. Evin kadını kapıyı açmadan kimin ve ne için geldiğini anlayabiliyordu. Evin erkeği geldiğinde tokmak iki kez çalınırdı. Çocuklar hızlı ve sert aralıklarla vurur, misafirlerse daha yavaş ve aheste vurmayı tercih ederdi. Art niyetli birinin geldiğiyse kapı sesinin şiddetinden anlaşılırdı. Kapılar birbirine yakın olsa da hangi evin tokmağının çalındığı tınısından belli olurdu. Ev sahibi, kısa bir süre için bir yere gittiyse tokmağın üzerine kısa, uzun süre dönmeyecekse uzunca bir ip asardı. Yatıya gittiyse, kalın bir ip asar ve düğüm atardı. Gelen misafirler de ipe bakarak, ne zaman döneceği hakkında bilgi sahibi olurdu.

TARİH KOKAN MUĞLA EVLERİ

Tokmakların bulunduğu Muğla evleri de tarih kokan mimarisiyle yıllara meydan okuyor. Muğla evleri 19'uncu yüzyıldan itibaren Rum ustalar tarafından yapılmaya başlanmış ve toprak ağalarınca tercih edilmiş. Muğla evlerinin yan ve arka duvarları taş, ön ve iç kısımları ahşap. Avrupa ve özellikle İtalya'dan gelen neoklasik akımlar da mimari tarzlarını etkilemiş Muğla evlerinin. Sadece Muğla'ya özgü değil fakat şehrin coğrafi özellikleriyle de uyum sağlamış Muğla evleri.

'EL, HALKA VE BİRÇOK ÇEŞİDİ VAR'

Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, "Kapı tokmakları eve dışarıdan gelenin belli olması için kullanılırdı. Artık yerini ziller aldı. Tak tak vurulduğu zaman misafirler kapıda karşılanırdı. İki tür bir özellik vardı. Kapı tokmakları 'tok tok' diye ses çıkartırsa gelen kişinin erkek olduğu bilinirdi. Kadın misafirlerdeyse 'tık tık' ses oluşurdu. Evin mahremiyetini için erkeği erkek, kadını kadın karşılardı. Eskiden bu şekilde gelenek vardı. Muğla'da kapı tokmakları, demirci ustalar tarafından demir ve pirinç döküm olarak yapılmıştır. Tokmakların el, halka ve birçok çeşidi var. Kapı tokmakları 1860 yıllarında Rum ustalar tarafından yapıldı. Muğla'da mimari zihniyet değiştiği için kapı tokmaklarının sayısı hızla azaldı. 4 bin evde tokmağın olduğu söylenirdi. Şu an 30 yaklaşık tokmak kaldı" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul-Beşiktaş'ta kafeteryada silahlı saldırı; eşinin yanında ensesine ate...
'Obezite kanser riskini artırıyor'
Öğrencilerden geri dönüşüme destek: 3 tondan fazla atık pil toplandı
BM'nin programında öğrencilerden ‘yapay zeka kullanımı’ tartışması
Doktor Mehmet Öz, Beyaz Saray'da yemin ederek görevine başladı
İran ve ABD heyetleri Roma’da bir araya gelecek
'Narkokapan-Ankara' operasyonda yakalanan 138 şüpheli tutuklandı
ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı
İstanbul- Taksim'de kıraathaneye kumar operasyonu; uyuşturucu paketlerken yak...
Hatice'yi öldüren eşi: Boğazını ne kadar sıktığımı hatırlamıyorum
Rusya, Suriye'nin Esad’ın iadesine yönelik talebini reddetti
Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan ‘sarıhumma aşısı’ çağrısı
Ankara'da Ferdi Tayfur anısına 'Hatıran Yeter' konseri
Bakanlık, Alakır'a maden ocağına izin vermedi
Çanakkale Boğazı, sis nedeniyle çift yönlü olarak ulaşıma kapatıldı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Rusya, Suriye'nin Esad’ın iadesine yönelik talebini reddetti

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan ‘sarıhumma aşısı’ çağrısı

Ankara'da Ferdi Tayfur anısına 'Hatıran Yeter' konseri

Bakanlık, Alakır'a maden ocağına izin vermedi

Çanakkale Boğazı, sis nedeniyle çift yönlü olarak ulaşıma kapatıldı

Kırmızı bültenle aranan 3 şüpheli, Gürcistan’dan Türkiye’ye getirildi

İstanbul- İstanbul'da sabah saatlerinde sis etkili oldu -2 / Üsküdar

İstanbul- Başakşehir'de 4 katlı iş merkezinde yangın; 6 iş yeri ile 2 araç kullanılamaz ...

Adana’da refüjü aşıp karşı yöne geçen otomobil, kamyonla çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı yaya öldü

Polis aracının da karıştığı zincirleme kazada 2 polis memuru yaralandı

Kars'ta çocukların kavgasına aileleri katıldı: 1 ölü

Adana'da parmağını arı sokan arıcı hayatını kaybetti

Takla atan otomobilde yangın çıktı: 1 yaralı

Hatayspor, Konyaspor maçının ardından / Video eklendi

Seyir halindeki hafif ticari araca pompalı tüfekle ateş açıldı; 1 yaralı

İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nde ‘Ordu Günü’ dolayısıyla resepsiyon verildi

Kütahya'da 19 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

İstanbul - Esenyurt’ta 18 yaşındaki Meryem’in 4'üncü kattan düştüğü anlar kamerada

Diyarbakır merkezli 7 ilde 4 milyar TL işlem hacimli yasa dışı bahis operasyonunda 48 tu...

Savaş mağduru çocukların çığlığı, CSO sahnesinde yankılandı