25.2° / 11.8°

Kaya düşme tehdidine 'gabion duvar'lı kalkan

Kaya düşme tehdidine 'gabion duvar'lı kalkan

Kaya düşme tehdidine
Tarih: 11.04.2025 09:41

Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON, (DHA)- TRABZON’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, kaya düşmesi nedeniyle yaklaşık 80 konutun güvenliği için toplamda 80 bin metrekarelik yamaca, esnek ve tutucu özelliği bulunan ‘gabion duvar’ sistemi uygulandı. ‘Gabion duvar’ın yanında çelik ağla bariyer kurulup, yaklaşık 2 bin metreküp kaya kırımı da gerçekleştirilen bölge, kaya tehdidinden arındırıldı.

Doğu Karadeniz'de can ve mal kayıplarına neden olan heyelan ve kaya düşmelerine karşı, önlemler alınıyor. Bölgede sarp arazilerde, kara yolları, belediye ve AFAD ekipleri tarafından ‘çelik ağlı bohçalama’ yönteminin yanı sıra enerji sönümleyici çelik ağlarlar da yerleştirilen alanlar, ıslah edilerek, kaya düşme tehdidi ortadan kaldırılıyor. AFAD ekipleri tarafından sürdürülen tarama çalışmalarında, kaya düşmesi nedeniyle Trabzon'un Araklı ilçesinde, 'afet bölgesi' kapsamına alınan Taşgeçit Mahallesi’nde risk olduğu tespit edildi. Harekete geçen ekipler tarafından, mahallede yaklaşık 80 konutun güvenliği için toplamda 80 bin metrekarelik yamaca sıkıştırılmış topraktan oluşan, erozyon ve kaya düşmelerine karşı dayanıklı olup, taşların sıçrama etkisini azaltarak konutları koruma altına alan ‘gabion duvar’ sistemi uygulandı. Esnek ve tutucu özelliği bulunan duvarın yanında çelik ağla bariyer kurulup, endüstriyel dağcılar eşliğinde yaklaşık 2 bin metreküp kaya kırımı da gerçekleştirilen bölge, kapsamlı ıslah çalışmasıyla kaya tehdidinden arındırıldı.

‘ÖNEMLİ OLAN YERLEŞİM YERLERİNİN ETKİLENMESİDİR’

AFAD Şube Müdürü, Jeofizik Mühendisi Nermin Baki Yılmaz, insanların can ve mal güvenliğinin tehlike altında olduğu alanlarda proje çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, "Bizim için önemli olan yerleşim yerlerinin etkilenmesidir. Orada oturan insanların can ve mal güvenlikleri tehlike altında ise bununla ilgili olarak il müdürlüğüne proje çalışması hazırlıyoruz. Buranın ıslah edilebilecek olduğuna kanaat geliyorsa, burayı ıslah ediyoruz” dedi.

'ALMIŞ OLDUĞUMUZ ÖNLEMLER ÇÖZÜM OLUYOR'

Bölgede 80 bin metrekarelik alanda ıslah çalışmasının yapıldığını belirten Yılmaz, eğimin fazla olduğu coğrafyalarda çözümü ‘gabion duvar’ ile bulduklarını aktardı. Yılmaz, "Çalışma şartlarımız zor ve tehlikelidir. 'Gabion duvar', 'toprakarme duvar' demektir. Dışında erozyon örtüsü, içerisindeki anolar olmak üzere sıkıştırılmış topraktan oluşmaktadır. Bunu bir set haline getiriyoruz. ‘Gabion duvar’ı kullanmamızın ana sebebi, düşme ihtimali olabilecek olan bir kayanın, toprakarmeye çarpması halinde sıçramayı engellemesidir. Toprakarme, eğimin fazla olduğu coğrafyalarda kullanıma uygundur. Bu alanlara çözüm bulamıyorduk, kangrenleşmişti. Ama geldiğimiz noktada, almış olduğumuz önlemler çözüm oluyor” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Efkan Ala, Sırrı Süreyya Önder'i hastanede ziyaret etti
Bakan Ersoy ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'dan Çavuşoğlu'na taziye ...
Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinde ‘sarı alarm' verildi
Akdamar Adası'nda '3'üncü Badem Çiçeği Festivali' başladı
Sokakta ortasında eşini öldürdü, 8 yaşındaki kızını defalarca bıçakladı
İstanbul- Ece Gürel'in ölüm nedeni 'hipotermi' ve gelişen komplikasyonlar / ...
Cami tuvaletinde boğazı kesilmiş halde ölü bulundu
ABD'de küçük uçak düştü: 3 ölü
Kahramanmaraş'ta uyuşturucu operasyonunda 39 tutuklama
Cami tuvaletinde boğazı kesilmiş halde ölü bulundu/Ek fotoğraflar
Batman'da 2 TIR kafa kafaya çarpıştı; 1 ölü, 1 yaralı
Bakan Işıkhan: Türkiye'yi çalışma hayatı bakımından kötü ülkeler arasında gös...
Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bin 157’ye yükseldi
Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğine ilişkin bir problem yok
Uzak Şehir'e 'en iyi dizi' ödülü (Görüntü eklendi)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Batman'da 2 TIR kafa kafaya çarpıştı; 1 ölü, 1 yaralı

Bakan Işıkhan: Türkiye'yi çalışma hayatı bakımından kötü ülkeler arasında göstermek haks...

Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bin 157’ye yükseldi

Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğine ilişkin bir problem yok

Uzak Şehir'e 'en iyi dizi' ödülü (Görüntü eklendi)

Tekirdağ'da silah ve tarihi eser operasyonu; 1 gözaltı

5 yaşındaki Ali'nin cansız bedeni, sulama kanalında bulundu

İşe giriş için fiziki test sırası beklerken 19 yaşında kalp krizinden öldü

Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde haftanın oyuncusu Galatasaray’dan James Palmer Jr.

Uygunsuz görüntülerini 3 yaşındaki oğlunu kullanarak satan anneden alınan çocuk, tekrar ...

Bakan Kurum: Kocaeli'de 1,1 milyon metreküp dip çamurunu bertaraf ettik

Ankara'da sağanak etkili oldu

Dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı; o anlar kamerada

İstanbul- Kapalıçarşı'da dolandırıcılara ait parayı akladığı iddia edilen şüphelilere op...

Emine Erdoğan'dan TOGEM-DER'in Cemre Çarşısı ile ilgili paylaşım

Garanti BBVA Mobil yenilendi

Cazcı bateristin arabeskçi kızı, 5 yıllık telif mücadelesini kazandı

Estetikte merdiven altına karşı hekimlere sertifikalı eğitim

Eşini baltayla öldürdü

ABD ve İran arasında ikinci tur nükleer müzakereler başladı

Meriç Nehri’nde yakalanan 3 metrelik yayın, kilosu 450 liradan satışta