Kaybolmalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar...

Kaybolmalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar...

aksarayhaber68 | aksaray haberleri

Ülke genelinde  son zamanlarda kaybolan vatandaşlarımızın sayısında artış olduğu gözlenmektedir.

          Bu güne kadar Afet ve Acil Durum müdürlüğüne ihbar edilen   kaybolma olaylarında  genellikle kayıp kişinin korumaya ve kollanmaya muhtaç çocuk, yaşlı ve engelli olduğu gözlenmiştir. Özellikle son aylarda ülke genelinde  kaybolanların korumaya ve kollanmaya muhtaç çocuk, yaşlı ve engelli olması nedeni ile ilimiz genelinde de bu tür kaybolmaların azaltılmasına yönelik olarak ailelerin bilinçli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

         Kaybolma olaylarının azaltılması amacıyla ; Aileler beraber yaşadıkları çocuk, engelli ve yaşlı bireylerine sahip çıkmaları, özellikle Alzheimer ve Demans rahatsızlığı bulunan yakınlarını devamlı suretle takip etmeleri gerekmektedir.  Bu tür rahatsızlığı olan bireylerimizin evlerinden tek başlarına çıkmamalarına özen gösterilmelidir. Yaşanan kayıp olaylarına baktığımızda çoğunluğunu engelli ve yaşlılarımız oluşturmaktadır. Özellikle kaybolan Alzheimer hastaları, bir başkası tarafından bulunduklarında hastalıkları nedeniyle geçmişe ait bilgiler vermekte ve bu nedenle Alzheimer hastasıyla ailesinin verdiği bilgiler örtüşmemektedir. Buna karşı ailelerin engelli ve yaşlılarının takibinin yanı sıra bu durumda olan vatandaşlarımızın kıyafetlerine, üzerlerine en azından iletişim bilgilerinin olduğu not kâğıtları koymaları gerekmektedir. Ayrıca künye, bileklik takılarak kendi bilgileri ve iletişime geçilecek kişinin telefon numaraları yazılmalıdır.  Aynı uygulamalar  çocuklarımız içinde geçerlidir.

         Ayrıca kaybolmanın üzerinden 24 saat geçtikten sonra yetkililere müracaat edilmesi gerektiği yönünde vatandaşlarda yanlış bir kanaat olduğu görülmektedir. Bu uygulama Emniyet ve jandarma birimlerimizin  olağan bir uygulaması olup, korunmaya muhtaç olmayan kişiler için geçerlidir. Ancak yaşı küçük çocuklarımız, engellilerimiz, demans ve  Alzheimer hastalarımız ve yaşlılarımızın kaybolması halinde Yakınları tarafından  zaman kaybetmeden 112 Acil çağrı Merkezine  bildirimde  bulunmaları gerekmektedir.

           Kaybolan vatandaşımız ile ilgili bilgilerin yetkililere doğru olarak verilmesi ve iz takip köpeklerimizin de aramada daha etkin görev yapabilmesi için kaybolan vatandaşlarımıza ait kişisel eşyalarına dokunulmaması, yer değiştirilmemesi ve çıplak elle dokunulmaması gerekmektedir.

           Halkımıza önemle duyurulur.



Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri