22.4° / 9.6°

Kendi yetiştirdiği su kabakları ile doğada bulduğu odun parçalarından hayvan figürleri yapıyor

Kendi yetiştirdiği su kabakları ile doğada bulduğu odun parçalarından hayvan figürleri yapıyor

Kendi yetiştirdiği su kabakları ile doğada bulduğu odun parçalarından hayvan figürleri yapıyor
Tarih: 08.01.2025 12:14

Aziz ÖNAL/BİNGÖL, (DHA)- BİNGÖL'de el sanatları ustası Yılmaz Kaya (54) açtığı atölyesinde, kendi yetiştirdiği su kabaklarıyla doğada bulduğu kemikleşmiş odun parçalarını işleyip, çeşitli ürünlere dönüştürüyor. Kaya, çeşitli kuruluşlarda açtığı 'Ahşap atölyesi' kurslarıyla da öğrencilere ücretsiz el sanatları eğitimi veriyor.

El sanatları ustası 4 çocuk babası Yılmaz Kaya, küçük yaşlarda çırak olarak çalıştığı marangoz babasına ait atölyede tıraş fırçasıyla resim yapmaya başladı. İlkokul öğretmeninin de yönlendirmesiyle sanata olan ilgisi artan Kaya, çeşitli el ürünleri üretti. Eğitim hayatının ardından Düzağaç bölgesinde kendisine ait tek katlı evin bahçesinde atölye kuran Yılmaz Kaya, doğadan topladığı kemikleşmiş odun, taş ve yetiştirdiği su kabaklarına, işlediği desenlerle hayat vermeye başladı. Atık olan malzemeleri kullandığını belirten Kaya, "Sanatsal hayatım ilkokul çağlarında başladı. İmkansızlıklarla babamın atölyesindeki tıraş fırçasını resim fırçası haline getirdim. Evimize bir boya yapılmıştı. Ben de o arta kalan boyaları, babamın tıraş fırçasını resim fırçasına dönüştürdüğüm fırçayla bir tahta parçasına resim çizerek ve ilkokul öğretmenimin fark etmesiyle birlikte sanat hayatıma bu şekilde başladım. Resimden ahşaba geçişimse babamın Bingöl'ün ilk marangozlarından olmasıyla başladı. Daha çok atıl durumda olan ya da doğaya atılmış dere kenarlarında, kemikleşmiş odun parçalarını hayal gücümü kullanarak hayvan figürlerine dönüştürmeye çalıştım. Bulduğum kemikleşmiş odun parçalarının orijinal dokusuna fazla müdahale etmeden bunları şekillendirerek ahşap hayvan heykelleri yapmaya başladım. Yaptığım işler arasında en çok sevdiğimse israf olmaması adına geri dönüşümü mümkün olan şeyler, bir çamaşır makinesinin her parçasını kullanarak tavuk kümesi veya atık durumda olan malzemeleri yeniden kullanarak, ikinci bir hayat şansı vermek ve bu süreçten zevk almaktır" dedi.

'HAYATIN HER ALANINDA AHŞABA İHTİYAÇ VARDIR'

Ahşapla ilgili çeşitli kuruluşlarda açtığı kurslarla öğrencilere ücretsiz eğitim verdiğini ifade eden Kaya, "Dünyada en popüler hobilerden biri olan su kabağı, tarih boyunca atalarımız tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Biz de bu sanatı modernize ederek abajur, gramofon, bayan kol çantası ve kabak kemanı gibi farklı ürünler ortaya çıkarmaya başladık. 2017 yılında Bingöl'de El Sanatları Derneği'ni kurdum. Yaklaşık 15 yıldır farklı kurumlarda eğitmen olarak ahşap teknolojisi ve geleneksel ahşap sanatları üzerine eğitim vermekteyim. Bu sanatın eğitimini Halk Eğitim Merkezi, Belediye ve Gençlik Merkezi'nde düzenlediğimiz kurslarla verdik. Daha önce farklı kurumlarda da bu eğitimleri vererek her yıl yüzlerce öğrenci yetiştirdim. Ancak maalesef bazı engellerle karşılaşıyoruz. Yeterince destek göremiyoruz ve aradığımız imkanları bulamıyoruz. Bu yüzden yetiştirdiğimiz öğrencilerin yetenekleri körelmiş oluyor. Ahşap teknolojisi adı altında verdiğim modülde yaklaşık 6 kurs var. Bunlar arasında hat sanatı, ahşap yapma, resim, maket ahşap ve filografi yer alıyor. Ahşapla ilgili yapılabilecekleri sürekli araştırarak yeni yöntemler ve teknikler keşfettim. En çok katılım sağlayanlar genellikle üniversite öğrencileri. Ahşap, esnek bir malzeme olduğu için hayal edilen her şeyin yapılabilmesine olanak tanıyor. Ahşabın insan üzerindeki etkisi oldukça büyük; çünkü doğduğumuzda beşiktir, okulda sıradır, öldüğümüzde ise tabuttur. İnsan hayatının her alanında ahşaba ihtiyaç vardır. İlimizde el sanatları ve müze eksikliği konusunda önemli mücadeleler verdim ve hala da vermeye devam ediyorum. Maalesef, bu tür atölyelerin istihdam edileceği yerler yok. Bu alandaki eksikliklerin giderilmesi için destek ve imkanların artırılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9314,51%-0,87
  • DOLAR

    38,17% 0,55
  • EURO

    43,53% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4083,87% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6612,78% 0,65
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İzmir'in Kemalpaşa Belediyesi’nde usulsüzlük soruşturması: 5 Gözaltı (2)
Traktörün çarptığı bisikletli çocuk yaralandı
Atık yönetmeliğine aykırı davranan özel hastaneye 8 milyon 359 bin lira ceza ...
Manisa FK - Ankaragücü / Fotoğraflar
Manisa FK - Ankaragücü / Ek fotoğraflar
Manisa FK - Ankaragücü / Ek Fotoğraflar
Uluslararası Çince Günü Ankara'da kutlandı
Yalova'da balast suyunu denize döktüğü tespit edilen gemiye 26 milyon lira ce...
İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3’üncü Yeditepe Bienali’nin açılışına katıl...
Galatasaray - Bodrum FK / Fotoğraflar
Marmaris’te esnaf belediyenin önünde eylem yaptı
Bakan Kurum: Milletimiz emanet olarak verdiği oyla şımaranları, millete parma...
Sivas'ta iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Boks Federasyonu Başkanı Suat Hekimoğlu’ndan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a ziy...
İzmir’de bakımdan dönen yolcu treninin bir vagonu raydan çıktı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Marmaris’te esnaf belediyenin önünde eylem yaptı

Bakan Kurum: Milletimiz emanet olarak verdiği oyla şımaranları, millete parmak sallayanl...

Sivas'ta iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Boks Federasyonu Başkanı Suat Hekimoğlu’ndan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a ziyaret

İzmir’de bakımdan dönen yolcu treninin bir vagonu raydan çıktı

Yalova’da kaçak tütün operasyonu: 8 gözaltı

Beşiktaş’a İzmir’de coşkulu karşılama

21 kişiye mezar olan Kırçuval Otel davasında dosya bilirkişiye gönderildi

İstanbul- DEM Parti sözcüsü Ayşegül Doğan: Doktorların yaptığı açıklamaya göre durum sta...

Hakan Safi: Türkiye’nin ihracatı 10 yıl içinde 2-3 katına çıkar

Firari FETÖ hükümlüsü Yargıtay eski hakimi Köseoğlu, Muğla’da yakalandı

Samsunspor, Alanyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Bakan Yardımcısı Gizligider: 36 bin 738 üreticimiz don zararına uğradı

MSB: Pençe-Kilit bölgesinde çok sayıda silah ve malzeme ele geçirildi

Siirt’te motosiklet kazasında hayatını kaybeden astsubay, Bursa’da toprağa verildi

Mevlüt Çavuşoğlu'nun babası toprağa verildi

Gençler Avrupa Bowling Şampiyonası’nda Türkiye’nin hedefi madalyalar kazanmak

İstanbul -Balıkçı Kenan: İmamoğlu 11 tane dükkanımı gasp etti, ettirdi

Adana merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyon: 109 gözaltı

‘Türkiye e-ticarette kültürel ve jeopolitik avantajlara sahip’

Yön Radyo 30'uncu yılını kutluyor