Kırım Tatar sürgününün 79. yılında acılar unutulmadı
Kırım Tatar'larının vatanlarından sürgün edilişlerinin 79. yıldönümü bugün.
Kırım Tatar Türklerinin, Sovyetler Birliği'nin lideri Josef Stalin'in kararıyla, öz yurtlarından bir gecede koparılarak insanlık dışı şartlardaki tren vagonlarıyla Orta Asya'ya sürgün edilişinin acısı hala tazeliğini koruyor.
Aksaray-Hamidiye Kırım Türkleri Derneği Başkanı Rıdvan Çağlayan yaptığı açıklamada:
"18 Mayıs 1944 sabahı Kırım Tatar'larının kapılarına dayanan Stalinin onbinlerce canisi, on dakika içerisinde meydanda toplanmalarını, aksi halde öldürüleceklerini söylediler. Bırakın eşyalarını, yaşamsal ihtiyaçlarını bile alamadan meydanda toplanan halk zorla hayvan vagonlarına bindirilerek aylarca sürecek sürgünde ölüme terk edilmişlerdir.
2. dünya savaşı nedeniyle Yetişkin erkeklerin tamamının rus ordusunda asker olduğu bu sürgünde, yaşlı çocuk ve kadınların oluşturduğu 423.000 (dörtyüz yirmi üçbin yüz) Kırım Türkü soydaşımız sürgün edilmiş ve bu insanların yarısından fazlası yolda hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla bu sürgündende öte katliamdır aslında.
1944 de yaşanan bu mezalim aslında bugünde devam etmektedir. 2014 de Kırım'ın işgaliyle başlayan süreç rusyanın yakın coğrafyasınad yayılmış ve Ukrayna'da savaş olarak patlak vermiştir.
Kırım' da ruslar, Kırım Tatarlarını bastırmak ve sindirmek için, öldürme, kaçırma, nedensiz hapse atma, sağlık hizmetlerinden faydalandırmama, Kırım dışına sürme veya Kırıma sokmama, Tarih ve kültür miraslarımızı yok etme gibi bir çok argüman hala kullanılmaktadır.
Ancak Kırım'da , Türkiye'de Ukrakynada veya dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan bizler, Kırım'ın bir Türk yurdu olduğunu ve Kırım Tatar'larının olduğunu ve bir gün muhakkak hür ve müreffeh bir Kırımda yaşayacağımız inancıyla mücadelemize yılmadan devam edeceğiz ve bu mücadelemizi her platformda yerine getirmekten geri durmayacağız.
79. yılında Sürgünde şehit olan soydaşlarımıza Yüce Allah tan rahmet diliyoruz, mekanları cennet olsun."dedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01