7.1° / 1°

Kısa çalışma uygulamasıyla işçi ve işverenlerimizin yanındayız

Kısa çalışma uygulamasıyla işçi ve işverenlerimizin yanındayız
Tarih: 24.03.2020 16:32

Bilindiği üzere Ocak 2020'de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin'in Wuhan Kentinde yeni bir koronavirüs hastalığının ortaya çıktığını ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü 2019 koronavirüs hastalığının (COVID-19) dünyadaki diğer ülkelere yayılma riskinin yüksek olduğunu vurguladı ve dünya genelindeki kamu sağlığı yetkililerini muhtemel bir COVID-19 salgını için harekete geçirdi. Bu bağlamda Ülkemizde de koronavirüsün olası etkilerinin görüşüldüğü, 18.03.2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bizzat katılımlarıyla Çankaya Köşkü’nde, kamu ve özel sektörden üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen “Koronavirüsle (KOVİD-19) Mücadele Eşgüdüm Toplantısının” sonucunda, virüs tehdidinin hem bireysel olarak günlük hayatta, hem de çalışma hayatında en kısa sürede bertaraf edilmesi için Devletin tüm imkânlarının seferber edildiği vurgulanarak, bazı önemli kararlar alınmıştır. 

Toplantı sonrası  koronavirüs (Covid-19) 21 maddelik Ekonomi Paketi açıklanmıştır. Alınan bu kararlarda ekonomide istikrar ve istihdamın korunması amaçlanmıştır. Bu ekonomik önlemlerden işçi maliyetlerini azaltan, istihdam ve istikrarı koruyacak olan Kısa Çalışma Ödeneği desteğidir. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK’un kısa çalışma genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin en az 1/3 oranında azaltılması veya faaliyetin en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde uygulanabilmektedir. Kısa çalışma uygulanması halinde gerekli şartları sağlayan işçilere, çalışılmayan dönemler için 3 aya kadar kısa çalışma ödeneği ödenmektedir.

 18.03.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Koronavirüs (Covid-19) kapsamında açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”nde yer alan “Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınarak, bundan faydalanmak için gereken süreçlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması,” çerçevesinde çalışmalar devam etmekte olup, İŞKUR Yönetim Kurulunca yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının yapılabilmesi için karar alınmıştır.

 Covid-19 salgınından olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma uygulamak isteyen işverenler, 23.03.2020 tarihinden itibaren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adreslerine gerekli belgeleri göndermek suretiyle başvurabilecektir. Kısa çalışma ödemeleri, Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirilecektir.

İŞLEMLERİNİZİ İŞKUR’A GELMEDEN ONLİNE ÇÖZEBİLİRSİNİZ

Koronavirüsle mücadele kapsamında İŞKUR olarak iş arayanlara ve iş verenlere yönelik olarak online hizmet sağlanmaktadır. Vatandaşlarımız hizmet binasına gelmeden Kısa Çalışma Ödeneği, İşsizlik Ödeneği, iş arayan kaydı, kayıt belgesi, açık iş ilanı başta olmak üzere hizmetlerimizden e-devlet, ALO 170, www.iskur.gov.tr adresinden  7/24 ulaşılmaktadır. Ayrıca 0 382 213 50 92 telefon numarasından iş ve meslek danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

  • BIST 100

    9337,63%-1,47
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    42,02% 1,08
  • GRAM ALTIN

    3719,98% 2,30
  • Ç. ALTIN

    6098,78% 0,75
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bakan Kacır: Eser ve hizmet siyaseti, meyvelerini veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti
Sivasspor, Fenerbahçe maçına soğuk havada hazırlanıyor
TİM Başkanı Gültepe: ABD ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma potans...
Konya, beyaza büründü
İstanbul-Ümraniye'de motosiklete çarpan otomobil takla attı: 3 yaralı
İzmir- Prefabrik eve çarpan hafriyat kamyonunun şoförü öldü /Video eklendi
‘Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Performansı Raporu’ yayımlandı
İzmir - Yürümekte zorlanan Parkinson hastasına kateterli tedavi
Fatih Erbakan’dan Erdoğan-DEM Parti görüşmesi ile ilgili açıklama
Talisca, lösemi tedavisi gören Yusuf Berat ile görüştü
MSB: Suriye'de çatışmasızlık için İsrail ile teknik görüşme yapılmıştır
Nişanlısına hediye paketi hazırlarken patlayan sprey boya kutusu hastanelik e...
Domaniç-İnegöl yolunda kar ve sis
Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Talisca, lösemi tedavisi gören Yusuf Berat ile görüştü

MSB: Suriye'de çatışmasızlık için İsrail ile teknik görüşme yapılmıştır

Nişanlısına hediye paketi hazırlarken patlayan sprey boya kutusu hastanelik etti

Domaniç-İnegöl yolunda kar ve sis

Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek

ABD ve Rusya arasında tutuklu takası yapıldı

Skuter ile park halindeki otomobile çarptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Polis Haftası' mesajı

Emniyet teşkilatından Anıtkabir'e ziyaret (2)

Almanya'da geçen yıl 2,8 milyon kişi hiç internet kullanmadı

Gümüşhane'de fırtına 20 evin çatısını uçurdu

Malezya-Türkiye Üniversiteler Arası Forumu düzenlendi

Bilim insanları, toprağın derinliklerinde gizemli yeni yaşam formları keşfetti

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye yükseldi

'Agentic AI teknolojisi ile müşteri deneyiminde yeni bir dönem başlıyor'

Köpek yavru kediye annelik yapıyor

Fethiye'de teknede çıkan yangın, yanındaki 3 tekneye de sıçradı (2)

Samsun - Ortaokul öğrencisinden hatalı parka ‘lazerli’ çözüm /Video eklendi

Şantiyenin tek kadın mühendisi

'Kafede kavga' ihbarına giden polislere havai fişekli kutlama

Otobüs ile tanker çarpıştı; 1 ölü, 9 yaralı