26° / 11.5°

Kışın karla doldurulan kuyular, yazın serinlemek için kullanılıyor

Kışın karla doldurulan kuyular, yazın serinlemek için kullanılıyor

Kışın karla doldurulan kuyular, yazın serinlemek için kullanılıyor
Tarih: 23.06.2025 11:01 Güncelleme: 23.06.2025 11:01

Samed Aydın SUN-Öykü GENÇ/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ'nin Hacılar ilçesinde yaklaşık 500 yıl öncesine dayanan ve o yıllarda su ihtiyacını karşılamak için kışın karla doldurulan kuyular, günümüzde serinlemek amacıyla kullanılıyor. Evlerinin önündeki tarihi kuyuya kışın doldurdukları kar kütlelerini yaz aylarında kovalarla çeken bölge halkı, kar suyundan ayran yapıp, karın üzerine pekmez döküp yiyor.

Erciyes Dağı eteklerindeki Hacılar ilçesinde yaklaşık 500 yıl öncesine dayanan ve o yıllarda su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan 1200 kuyudan yaklaşık 300'ü, günümüzde soğuk su elde etmek için kullanılıyor. Derinliği 7 metreye ulaşan kuyular, kış aylarında tonlarca karla dolduruluyor. Yöre halkı, kış bitmeden dağın eteklerinde özellikle kayalık ve gölge alanlarda biriken temiz karları çuvallarla getirip, kuyulara basıyor. Bölgede kuyuların büyük bölümü kar kütleleriyle doldurulup, kapakları yaza kadar açılmamak üzere kapatılıyor. Yaz başından itibaren açılan ve bir nevi buzdolabı gibi kullanılan kuyulardaki karın kısmen erimesiyle elde edilen su, kovalarla çekilip içiliyor. Kovalarla çıkarılan kar, tabak ve kaselerde, üzerine yoğurt, pekmez, ceviz, fındık dökülerek yenip, ayran yapılarak içiliyor. İlçe halkı, yaz aylarında 35 dereceye ulaşan sıcak havada kuyulardaki kar ve buz gibi suyla serinliyor.

'NOSTALJİK ŞEKİLDE DOLDURUYORUZ'

Kar kuyusu geleneğinin yeni neslin devam ettiremeyeceğini belirten Ahmet Gengeç (67), "Hacılar'ın kuruluşundan beri bu kar hayatı böyle devam ediyor. 400-500 yıldır devam ediyor. Kar kuyuları, ocak-şubat aylarında doldurulur. Yazın içmek için, eskiden çamaşırlarımıza, içmemize, yememize her yerde kullanılıyormuş. Ama günümüzde şebeke suyu geldiği için bu karı nostaljik bir şekilde dolduruyoruz. Yaz günlerinde terlediğimiz zaman, sıcak günlerde, bahçe işleri ile uğraşırken, dışarıdan gelen insanlara burada yardımcı oluyoruz, kar veriyoruz. Ayranı bu karlı suyla yaparız, içeriz. Pekmezimizi de kara dökeriz, kaşık kaşık yeriz. Bu geleneği yaşatmak için arkamızdan gelen arkadaşlarımız var ama bu işin sonuna doğru geliyoruz" diye konuştu.

'BURASI SEBİL GİBİ'

Yaz aylarında kar ihtiyacı olanlara hayatını kaybeden amca ve dedelerinin vasiyeti nedeniyle kar verdiklerini belirten Gengeç, "Hacılarlı olmayıp da buraya gelenler, bu karı gördüğünde bize 'Allah razı olsun, geçmişlerinizin canına değsin' diyor. Herkes geliyor. Alıp gider. Burası sebil gibi. Paralı olan bir şey değil. Burası Mahmut amcamızın. Mahmut amcamız da rahmetli oldu. Onun da vasiyetiydi. Onun çocuklarıyla bir ekip toplanırız, hep beraber bu kuyuları doldururuz. Vasiyet eskiden beridir var ama biz amcamızdan öğrendik. Amcamız bize, 'oğlum bu geleneği bırakmayın, devam edin' dedi. Çocukları ile birlikte bu kuyuları dolduruyoruz. Hep bu ekip ile bu kuyuları doldururuz. Bu kar kuyusunda karın ekim-kasım ayına kadar durma şansı var. Onun için biz hem kuyuyu doldurur hem de temizleriz. Ekiplerimiz var. Haberleşiriz. Karı biz 2-3 sefer kesin doldururuz. Buraya geleceklere kapımız açık. Gelebilirler. Yardımcı da oluruz. Karı poşetleyip veririz. Herkese kapımız açık bekleriz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bursa'da orman ve makilik yangını
Aydın'da makilik yangını (2)
Gülizar bıçaklanarak öldürüldü; şüpheli tutuklandı (4)
Batman'da bilirkişi ekibinin otomobili, şarampole yuvarlandı: 5 ölü (2)
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dağın arkasındaki tehlikeleri gören bir bakış açısıyla...
NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefikler, İran'ın nükleer silah geliştirmemesi...
Alkollü sürücünün otomobili ile çarptığı Furkan toprağa verildi
Uşak Üniversitesi’nden Hulusi Akar’a 'fahri doktora'
Yaralı puhu, tedavisinin ardından doğaya bırakıldı
Dervişoğlu'ndan AK Parti grubuna ziyaret
Bakan Fidan, Somalili Bakanla görüştü
Çocuklarını kurtarmak için atladığı derede boğulan kadın, toprağa verildi
BAE'den ülke tanıtımına katkı veren influencerlara 10 yıllık 'altın oturum'/ ...
Motosiklet ile otomobil çarpıştı, 2 yaralı; kaza kamerada
Tartıştığı ağabeyini göğsünden bıçaklayarak öldürdü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bakan Fidan, Somalili Bakanla görüştü

Çocuklarını kurtarmak için atladığı derede boğulan kadın, toprağa verildi

BAE'den ülke tanıtımına katkı veren influencerlara 10 yıllık 'altın oturum'/ Fotoğraf ek...

Motosiklet ile otomobil çarpıştı, 2 yaralı; kaza kamerada

Tartıştığı ağabeyini göğsünden bıçaklayarak öldürdü

Sakız Adası’nda orman yangını nedeniyle çok sayıda köy tahliye edildi

Putin, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul etti / Fotoğraf ve video eklendi

'Hürmüz Boğazı'nı kapatmak turizmi de çok etkiler'

Yabani hayvanlar için yaptığı yalaklara yıllardır traktörle su taşıyor

YKS'ye giderken kazada ölen anne son yolculuğuna uğurlandı, 2 oğlu yaşam mücadelesi veri...

Aydın'da makilik yangını

Tunca Nehri kuruyor; kum adacıkları ortaya çıktı

İznik Gölü'nde boğulan 2 kuzen yan yana toprağa verildi

Özel Ege Lisesi öğretmenleri, 2025 YKS'yi değerlendirdi

İran’da Devrim Muhafızları Üssü’ne saldırı düzenlendi / Video eklendi

Türkiye, dünyada en çok turist ağırlayan 4'üncü ülke oldu

Üniversite öğrencilerinden hava savunma sistemi

Türk Telekom, 7 bölgenin 7 ilinde fiber gücü deneyimledi

Kocaeli'de otomobil ağaca çarptı; sürücü ile eşi yaralı

Teknosa, İzmir’deki mağazasını yeni yerine taşıdı

Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 14 tutuklama