29.9° / 14.8°

Komisyon Başkanı Vedat Bilgin'den İŞKUR Genel Müdürü'ne: İşçi, 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak...

Komisyon Başkanı Vedat Bilgin'den İŞKUR Genel Müdürü'ne: İşçi, 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak zorundasın

Komisyon Başkanı Vedat Bilgin
Tarih: 28.11.2024 19:32

Ayça YASLI/ ANKARA, (DHA)- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala'nın İşgücü Uyum Programı kapsamında sigortasız işçi çalıştırıldığını belirtmesi üzerine, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş’e dönerek "Türkiye Cumhuriyeti sigortasız işçi çalıştırmakla mücadele eden bir devlet. Bunu kabul edemeyiz. Anayasaya aykırı. 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak zorundasın" dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında toplandı. Toplantıda, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Raci Kaya, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar ve İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş'in yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

CHP'Lİ PALA: İŞ GÜCÜ UYUM PROGRAMI'NDA PROBLEM VAR

Toplantıda söz alan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, İŞKUR tarafından yürütülen İş Gücü Uyum Programı'na değinerek, "Bu programda iki tane makro problem var. Bunu dile getirdik. Bu programa göre istihdam edilenler asgari ücretin altında istihdam ediliyorlar ve sigortasız olarak çalıştırılıyor. Bunu yapan da bizzat Çalışma Bakanlığı'nın kendisi" dedi.

Pala'nın eleştirileri üzerine İşgücü Uyum Programı ile ilgili bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, "Uzun vadede bir sigortadan bahsedemiyoruz. Genel Sağlık Sigortası'nı, meslek hastalığını karşılıyoruz. Aktif iş gücü programlarında sigorta karşılanmaz" dedi.

BİLGİN: BUNU KABUL EDEMEYİZ

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Vedat Bilgin, "Böyle bir şey olabilir mi? Bak bu söylediklerin anayasaya aykırı. 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak zorundasın. Sigortasız işçi çalıştırmak; böyle bir şey içinde olabilir mi Çalışma Bakanlığı. Bu konuyu değerlendirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti sigortasız işçi çalıştırmakla mücadele eden bir devlet. Bunu kabul edemeyiz. Bu siyasi bir mevzu değildir. Çağırıp soracağız, bunun hazırlığını yapın" diye konuştu.

Güneş ise programın çalışma programı olmadığını belirterek, "İşgücü katılımı için program. Genel Sağlık Sigortasını yapıyoruz" dedi. Komisyon Başkanı Bilgin de "Sen çalıştırıyor musun çalıştırmıyor musun? Bu anayasaya aykırı. 1 saat de olsa 1 gün de olsa sigorta yapmak zorundasın. Eğitim diye yazarak meseleyi sosyal devletin dışına çıkaramazsınız. Bunu kabul etmiyorum" dedi. Komisyon toplantısı, kanun maddesi üzerine görüşmelerle devam ediyor. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bursa'da silahlı kavga: 1'i ağır, 2 yaralı
Trabzonspor’dan 4 futbolcunun sağlık durumlarıyla ilgili açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Beklentimiz, terör defterinin bir daha açılmamak üzere...
İstanbul - Avcılar’da internet kafede bıçaklı kavga kamerada
Trabzon'da 'Ot Festivali' ile turizme katkı
'Bodrum'da yazın 900 bin kişilik nüfusa yetecek suyumuz var'
Boşanma aşamasındaki eşinin vurduğu Zeynep'in tabutunu kadınlar taşıdı
Gheorghe Hagi’den DHA'ya özel açıklama: Okan Buruk kazanan bir mantaliteye sa...
Mansur Yavaş: 'Ayaş-Sapanca İpek Yolu Kültür Rotası'nı dünyaya tanıtacağız
Sahibi olduğu iş yerinde uğradığı silahlı saldırıda yaralandı
Gazze’de can kaybı 53 bin 272'ye yükseldi
Uzungöl’de yoğun trafiğe, otopark ve ring sistemi
Ankara'da kurban pazarlarında yoğunluk
İstanbul- Maltepe'de trafikte tartıştığı taksicinin ölümüne neden olmakla su...
Türk sinemasının usta ismi Ali Özgentürk son yolculuğuna uğurlandı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Gazze’de can kaybı 53 bin 272'ye yükseldi

Uzungöl’de yoğun trafiğe, otopark ve ring sistemi

Ankara'da kurban pazarlarında yoğunluk

İstanbul- Maltepe'de trafikte tartıştığı taksicinin ölümüne neden olmakla suçlanan dokt...

Türk sinemasının usta ismi Ali Özgentürk son yolculuğuna uğurlandı

Kırşehir'de 'Ahi Baba' ölümünün 7'nci yıl dönümünde anıldı

Arazi kavgasında kız kardeşi ile eniştesini öldürdü, yeğenini yaraladı

İstanbul- Üsküdar'da yola akaryakıt döküldü, art arda kazalar oldu

Tarladan dönen çifti, tabanca ile öldürdü

Muğla'da turistleri taşıyan midibüs devrildi: 1 yaralı

Ölümlü define kazısında şüpheliler 10 metrelik çukur açmış

Kayseri'de, iş yerinden 'silahlı yağma' olayına 2 gözaltı

Esnaftan indirimli tamir isteyen 'sahte kamu görevlisi' tutuklandı

Saatte 280 kilometre hız yaptığı videoları paylaşan motosiklet sürücüsü yakalandı

Koruma altındaki kızılgeyikler Ordu’da doğaya salındı

Bıçaklı saldırgana müdahale edip kadını kurtardı

Takla atıp hurdaya dönen otomobilin sürücüsü yaralandı

Bandırma’da sağanak; metrekareye 70 kilogram yağış düştü

Şanlıurfa'da tefecilik operasyonu; 8 tutuklama

Saros Körfezi’ne tank batırılacak

İstanbul - Beykoz'da tamir ettiği otomobilin 2 metre yükseklikten üzerine düşmesiyle öld...