7.1° / 1°

Kripto varlık hizmet sağlayıcısından Bitcoin rezerv varlık değerlendirmesi

Kripto varlık hizmet sağlayıcısından Bitcoin rezerv varlık değerlendirmesi

Kripto varlık hizmet sağlayıcısından Bitcoin rezerv varlık değerlendirmesi
Tarih: 23.12.2024 11:13

İSTANBUL, (DHA) – OCAK ayında görevi devralacak olan ABD Başkanı Donald Trump, bir televizyon programında ulusal bir Bitcoin rezervi kullanmayı düşündüğünü dile getirmesi sonrası, Bitcoin'in rezerv para birimi olabileceğine dair tartışmalar hızlandı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Gate.TR CEO’su Kafkas Sönmez, “ABD başta olmak üzere pek çok hükümet, pandeminin sebep olduğu yükü sırtlayabilmek için kısa dönemli Hazine bonalarına bağımlı hale geldi. Bu da küresel kamu borcunu rekor seviyelere taşıdı. Küresel ekonomi geleneksel para politikası araçlarının kurtaramayacağı bir noktaya doğru giderken 'para' kavrayışımızı sıfırlayabilecek bir eşikte olduğumuz pekala düşünülebilir” dedi.

Doların küresel para rezervlerindeki payının hızla azaldığına dikkat çeken Kafkas Sönmez, “Çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. BRICS, dolar dışında bir rezerv varlık belirleme niyetini açıkça belli etti. Yeni başkan Donald Trump’tan da bu girişme sert bir itiraz geldi. Küresel merkez bankaları son üç yıldır düzenli olarak altın alımları yapıyor ve bu da altın talebini hızlandırıyor. ABD merkez bankası Jerome Powell da Bitcoin’i dijital altına benzetti. Küresel güçler on yıldır Bitcoin'e çekimser yaklaşıyordu ama bu yaklaşım son dönemde sona ermiş gibi görünüyor" diye konuştu.

‘KÜRESEL BORÇ SARMALINDAN ÇIKIŞIN ANAHTARI BİTCOİN OLABİLİR’

2024 mali yılı itibarıyla ABD'nin toplam borcunun 35 trilyon doları aştığını vurgulayan Sönmez, “Küresel rezerv para birimi bir dönemler sterlindi, ardından dolara dönüştü. Şimdi tüm dünya, bu küresel borç sarmalından kuruluş için matematiksel güveni temel alan bir uluslararası rezerv para birimi arayışında. Bu da Bitcoin’in jeopolitik güç unsuru boyutunu artırıyor. Bitcoin tamamen dağıtık dijital defterler üzerinde çok daha düşük maliyetlerle transfer edilebiliyor. Bu da onu altından ayıran en güçlü özelliklerden biri. 2025’e dair piyasa öngörülerinde daha fazla hükümetin 2025’te Bitcoin sahibi olacağı, Bitcoin tutan devlet sayısının ikiye katlayacağı öngörülüyor. Bitcoin’in içsel değer istikrarı, onu güvenilir bir değer deposu ve değişim aracı haline getiriyor. Politik manipülasyonlara maruz kalma olasılığı düşük olan, herkesin olan ama aslında hiç kimsenin olmayan bir varlık olarak Bitcoin’i daha fazla ülke benimsedikçe, mali disiplinden para algısına sismik bir değişimle karşı karşıya kalma ihtimali giderek artacak” ifadelerini kullandı.

‘BİREYSEL BENİMSEME DE ETKİLİ’

2024’ü yüzde 559 kullanıcı büyümesi, yüzde 270 hacim büyümesiyle tamamladıklarını dile getiren Sönmez, “Kitleler, bireysel kullanıcılar Bitcoin’i çoktan enflasyondan korunma ve değer değişimi aracı olarak benimsemeye başladı. Bitcoin’in ana akım medyada görünürlüğü arttıkça ve MicroStrategy gibi şirketler Bitcoin benimsemesine dair vurgularını artırdıkça toplumsal benimseme daha da hız kazanacak. Bu adaptasyon, hükümetlerin günün sonunda sessiz ve kayıtsız kalamayacağı bir hâl alacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘Bitcoin’i kim engelleyebilir? Hiç kimse’ sözleri de bunu kanıtlıyor. İnternetin kullanım biçiminden ticari ilişkilere kadar pek çok genel kabulü sarsacak bu değişimin öncüleri arasında konumlanıyoruz. Goldman Sachs gibi dünyaca ünlü bankalar regülatif ortam netleştiğinde piyasa yapıcı olma niyetlerini belli ettikleri bir ortamda kripto varlık tutmanın yatırımın ötesinde geleceğe yönelik stratejik bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin kriptoya açılan kapısı olarak 200'den fazla paritede güvenli, hızlı ve kolay şekilde Türk lirasıyla işlem yapması için güvenilir bir platform sunuyoruz.”

  • BIST 100

    9337,63%-1,47
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    42,02% 1,08
  • GRAM ALTIN

    3719,98% 2,30
  • Ç. ALTIN

    6098,78% 0,75
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ankara'da Çayırhan Maden Ocağı'nda patlama: 1'i ağır, 13 yaralı (3)
3 lisenin yakınındaki üst geçit , 'Yol uzuyor’ diye kullanılmıyor
İstanbul- Özgür Özel, İmamoğlu'nu Silivri Cezaevi'nde ziyaret ediyor -1
TÜİK: İnşaat maliyeti şubatta arttı
İstanbul -Rusya ve ABD heyetlerinin toplantısı başladı -1
İstanbul - Kadıköy'de Mattia Ahmet Minguzzi'yi öldüren 2 sanık ilk kez hakim ...
Ankara'da Çayırhan Maden Ocağı'nda patlama: 1'i ağır, 13 yaralı (4)
Uzmanı uyardı: Parkinson genç yaşta da görülebilir
Fethiye'de teknede çıkan yangın, yanındaki 3 tekneye de sıçradı
Sivas'ta kar yağışı
27 ilde siber suç operasyonları; 118 şüpheli tutuklandı
Göksu Deltası’ndaki sazlık yangını söndürüldü
Sivas'ta kar yağışı / Ek fotoğraflar
Trump: İran'la askeri bir seçenek gündeme gelirse İsrail de buna dahil olur
Hakkari’de kuvvetli rüzgar nedeniyle eğitim-öğretime ara verildi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

27 ilde siber suç operasyonları; 118 şüpheli tutuklandı

Göksu Deltası’ndaki sazlık yangını söndürüldü

Sivas'ta kar yağışı / Ek fotoğraflar

Trump: İran'la askeri bir seçenek gündeme gelirse İsrail de buna dahil olur

Hakkari’de kuvvetli rüzgar nedeniyle eğitim-öğretime ara verildi

Gebze'de, fabrikada çıkan yangın söndürüldü

Ankara'da Çayırhan Maden Ocağı'nda patlama: 1'i ağır, 13 yaralı (2)

Ankara Nallıhan'da maden ocağında göçük: 2'si ağır, 14 yaralı / Ek görüntülerle

İstanbul - Gazeteci Murat Ağırel ve Timur Soykan gözaltına alındı

Ankara’da nisan ayında kar sürprizi

Müstakil ev yangında kullanılamaz hale geldi

TBMM Genel Kurulu'nda 'İklim Kanunu Teklifi'nin 4 maddesi kabul edildi

AFAD'dan 2 kente 'turuncu', 29 kente 'sarı' kodlu uyarı

İki katlı evin bacasında çıkan yangın söndürüldü

İçişleri Bakanlığı’ndan Türk Polis Teşkilatı’nın 180'inci yılına özel video

Küçükbaşlarına ot toplamak için evden çıktı, dağlık alanda ölü bulundu

İstanbul - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Şişli Belediyesi önünde konuştu

Erkekler Serbest Güreş A Milli Takımı Avrupa üçüncüsü oldu

DMM: Bayburt'ta bir öğrencinin saldırıya uğradığı iddiası doğru değildir

Kızılay’dan soğukta görev yapan polislere sıcak çorbalı kutlama

İstanbul - Bayraktar TB2’den dünya havacılık tarihinde bir ilk