16.9° / 4.4°

Mahkeme kararına rağmen trafo binasının yıkılmamasına mahalleliden tepki

Mahkeme kararına rağmen trafo binasının yıkılmamasına mahalleliden tepki

Mahkeme kararına rağmen trafo binasının yıkılmamasına mahalleliden tepki
Tarih: 14.04.2025 17:15

Olgay GÜLER- Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de Kocasinan Mahallesi’nde yaşayanlar, itirazlarına rağmen 2016 yılında bölgedeki yeşil alana kurulan trafo binasının, Edirne Bölge İdare Mahkemesi'nin iptal kararına karşın halen kaldırılmamasına tepki gösterdi. Mahallede oturan Furkan Fulya Deniz, "Burasının tekrardan yeşil alan olmasını istiyoruz. Bu bina hiçbir şekilde yapılamaz. En önemlisi radyasyon yayması. Biz Trakya Üniversitesi tarafından bilirkişi istedik. Geldiler ölçüm yaptılar, radyasyon değerinin normalin çok kat üstünde olduğunu tespit ettiler" dedi.

Kocasinan Mahallesi'nde bölgedeki trafoların yetersiz kalması nedeniyle elektrik dağıtım şirketi, Dr. Sadık Ahmet Caddesi’ndeki yeşil alana, mahallelinin itirazlarına rağmen, Edirne Belediye Meclisi kararıyla 2016 yılında trafo binası yaptı. Mahalleli, belediye meclis kararının iptal edilmesi için Edirne Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 2017'de mahalleliyi haklı bularak kararı iptal etti. Bunun üzerine şirket ve Edirne Belediyesi, kararı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde temyize götürdü. İdare Mahkemesi de mahalleliyi haklı bularak kararı onadı.

MAHALLELİ KARARIN UYGULANMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Mahalleli, 2022'de, elektrik dağıtım şirketine gönderdikleri dilekçede, mahkemenin iptal kararını hatırlatarak trafonun kaldırılmasını talep etti. Dilekçeye 22 Mart 2023'te cevap veren şirket, açıklamasında, yıkım işlemlerinin değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek, "Süreç ile ilgili yapılacak olan deplase çalışmalarına ilişkin çalışmalar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Dağıtım Tesislerinin Deplase/İptaline İlişkin Uygulanacak Usul Esasları' kapsamınca değerlendirilecektir. TEDAŞ Deplase Komisyon Raporu hazırlanacak olup, talebiniz komisyon tarafından incelenmektedir. Yapılacak olan deplase harcamalarına ilişkin kamu kaynakları kullanılacak olması sebebiyle EPDK görüşlerine sunulacak olup, gelecek görüş doğrultusunda işlemler yürütülecektir" ifadelerini kullandı.

'TEKRARDAN YEŞİL ALAN OLMASINI İSTİYORUZ'

Şirketin cevabının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, halen yıkım işlemlerinin başlatılmamasına tepki gösteren mahalleli, bugün trafo önünde toplandı. Burada konuşan mahallelilerden Furkan Fulya Deniz, "2023'ün üçüncü ayında bu yazı bize geldi ve iki senedir halen bu uygulamayı gerçekleştiremediler. Savcılığa da başvurdum, o arada idare mahkemesi kararının uygulanmadığına dair. Fakat onlar da kovuşturmaya yer bulunmadığına dair bir cevap geldi ve tekrar idari mahkeme yoluna gitmem tavsiye edildi. Biz zaten her şeyi yapmışız, kararımız da çıkmış ama halen bir şekilde bu uygulanmamaktadır. Biz bakanlıkların, valiliğimizin, belediyemizin tekrardan binamızla ilgili işlemlerin hızlandırılmasını talep ediyoruz. Burasının tekrardan yeşil alan olmasını istiyoruz. Bu bina hiçbir şekilde yapılamaz. En önemlisi radyasyon yayması. Biz Trakya Üniversitesi tarafından bilirkişi istedik. Geldiler ölçüm yaptılar, radyasyon değerinin normalin çok kat üstünde olduğunu ve hastanemizin önünde böyle bir binanın olması sizce mantıklı mı? Bunu da soruyorum" dedi.

'BİNA YIKILIP ESKİ HALİNE GETİRİLMELİ'

Mahalleli Yılmaz Eren de kentte halihazırda çok fazla yeşil alan olmadığına dikkat çekerek, "Burası bir çamlık alandı. Geçmişte de burada bir dernek binası vardı, o da yasal değildi. Mahalleli olarak yasal girişimlerimizle yıkıldı, çam ağaçları dikildi. Ama arkasından bu binanın yapılmasına mahalle olarak tepkimizi göstermek zorunda kaldık. Halen de ısrarcıyız. Danıştay'dan da karar geldi. Bu binanın yıkılmasını ve eski haline getirilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

'İDARE MAKAMLARI GÖREVİNİ YAPMIYOR'

Binanın yapıldığı dönemde Edirne Kent Konseyi başkanı olan Ziya Gökerküçük de "Kent konseyinin en önemli amacı kentlileri bilinçlendirip, kente sahip çıkmalarını sağlamak. Dolayısıyla bu mahallede arkadaşlarımız kentlilik bilinci ışığında görevlerini yaptılar. Tek dilekleri, idare makamlarının bu yapılanlara cevap vermesi. Kentli görevini yapıyor ama idare makamları yapmıyor. Onun için de yapılmasını talep ediyoruz. Umuyoruz, idare makamları da bir yolunu bulup bu işi düzeltirler" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9393,79%-0,32
  • DOLAR

    38,11% 0,09
  • EURO

    43,26% 0,92
  • GRAM ALTIN

    4005,41% 1,28
  • Ç. ALTIN

    6365,85% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Zonguldak’ta 2 katlı binada yangın: 1 ölü
Demirci’de ekonomiye katkı sağlayan fabrika şikayetlerle gündemde!
Kahramanmaraş'ta 4.1 büyüklüğünde deprem
İstanbul - Önder'in kardeşi Ali Fuat Önder: Biz de olumlu haber bekliyoruz
Diyarbakır’da, otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 3 yaralı
Kırşehir'de 4 katlı binada çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi
Boşanma aşamasındaki eşini sokak ortasında öldürdü
Emine Erdoğan'dan 'Üçüncü Küresel Donörler Forumu' paylaşımı
Motosiklet bariyerlere çarpıp, devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Akaryakıt istasyonunda drift atan sürücüye 46 bin TL ceza
Bingöl'de çarptığı elektrik direği otomobilin üzerine düştü; 1 ölü, 1 yaralı/...
İstanbul - Sırrı Süreyya Önder hastaneye kaldırıldı - 3 /Ek fotoğraf
Ankara Valiliği’nden İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışma sistemiyle ilgili açıkl...
Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması üçüncü tu...
Numan Kurtulmuş: Türkiye ve Pakistan bölgelerinin parlayan iki yıldızı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bingöl'de çarptığı elektrik direği otomobilin üzerine düştü; 1 ölü, 1 yaralı/ Ek Fotoğra...

İstanbul - Sırrı Süreyya Önder hastaneye kaldırıldı - 3 /Ek fotoğraf

Ankara Valiliği’nden İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışma sistemiyle ilgili açıklama

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması üçüncü tur müzakerel...

Numan Kurtulmuş: Türkiye ve Pakistan bölgelerinin parlayan iki yıldızı

Kuşadasısporlu stoper Batuhan Özduran, Süper Lig ekibinin radarında / Fotoğraf eklendi

Bakan Kurum: TOKİ ile kale gibi konutlar yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini p...

Bingöl'de çarptığı elektrik direği otomobilin üzerine düştü;1 ölü, 1 yaralı

Almanya Genelkurmay Başkanı'ndan SSB ve TUSAŞ'a ziyaret

İzmir’de 8 ton kaçak alkol ele geçirildi

Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığı operasyonuna 14 tutuklama

Bungalovda 'gizli kamera bulundu’ iddiasına soruşturma (2)

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kimseyi fikrinden, inancından görüşünden dolayı dışlamayalı...

Alev alev yapan marketin sahibi: '30 yıllık emeğim mahvoldu' diye gözyaşı döktü

İstanbul - Vali Gül, gençleri provakasyonlara karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı

Barış Yenidünya: 2027 yılında şirketlerin yüzde 50'si yapay zeka ajanı kullanmaya başlay...

Regnum Carya PUBG Mobile Takımı, Özbekistan’da tarih yazdı

İstanbul - Erva’nın katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Seçil Erzan davasında, Hakan Ateş ifade verdi

14 yaşındaki çocuğun kullandığı traktörün çarptığı kadın, yaşamını yitirdi