25.7° / 13.1°

MEB'den veliler için 'Ebeveyn Okulu'

MEB'den veliler için 'Ebeveyn Okulu'

MEB
Tarih: 13.11.2024 12:12

ANKARA, (DHA)- MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dahil olmasını sağlamak amacıyla 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kursları açacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Yeni müfredatla getirilen ve öğrenciyi akademik, zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören bütüncül eğitim yaklaşımı modeli kapsamında ebeveynlere de eğitim verilecek. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, çocukların bütüncül gelişiminde ailenin en önemli etkenlerden biri olduğunu gösteren araştırma sonuçlarından hareketle halk eğitimi merkezlerindeki Aile Okulları kapsamına, 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kurs programını da dahil etti. Öğrenci velilerinin katılabileceği kursların programı, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli', 'Türk sosyal hayatında aile', 'ailece nitelikli zaman', 'ailede kültürel zenginlik', 'çocuğun başarısında aile', 'sosyal etkinliklere katılımın ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi', 'hane içi dijital eğitim' ve 'akran ve arkadaşlık ilişkileri' olmak üzere 8 konudan oluşuyor" denildi.

'KURSLAR, MAARİF MODELİ FORMATÖRLERİNCE VERİLECEK'

MEB'e bağlı halk eğitimi merkezlerinde, yüz yüze uygulanacak ve ücretsiz düzenlenecek kursların, 32 ders saati olarak planlandığı belirtilerek, "Kurslar, Maarif Modeli formatörleri tarafından verilecek. Kurslar için alan uzmanlarınca çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyi olma durumunu ve sosyal yönlerini geliştirecek; doğal ortamda, aileleriyle, arkadaşlarıyla uyum içinde nitelikli zaman geçirmelerini sağlayacak oyun ve etkinlikler hazırlandı. Velilerin öneri niteliğindeki bu etkinlikleri kursun ardından çocuklarıyla da gerçekleştirmesi beklenecek. Kurslarda, bakanlıkça okul ile aile iş birliğini güçlendirmek amacıyla çekilen 'Ailem' dizisinden de bölümler izletilecek. Kurslara katılmak isteyen tüm öğrenci velileri, 'e-yaygin.meb.gov.tr' üzerinden ya da şahsen başvuru yapabilecek" ifadelerine yer verildi.

'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' konulu derslerde modelin felsefesi hakkında bilgilerin aktarılacağı, yeni öğretim programlarının beceriler çerçevesine yönelik yapısı ile velilerin rolünün anlatılacağı kaydedildi. Ayrıca,modelin eylemlerden değerlere, değerlerden erdemli insana, erdemli insandan nihai hedef olan yaşanabilir çevrede, aile ve toplum ile huzurlu insana ulaşmayı amaçlayan yapısının aktarılacağı vurgulandı. Kurslarda, çocuğun akademik başarıları, sosyal ve duygusal becerilerden oluşan bütüncül gelişiminde ailenin rolüne ilişkin bilgiler de aktarılacağı, modelin uygulanmasında veliye düşen görev ve sorumlulukların detaylandırılacağı aktarıldı.

'DİJİTAL BAĞIMLILIĞI ÖNLEME YOLLARI ANLATILACAK'

Açıklamada, "'Türk sosyal hayatında aile' başlıklı derslerde toplumsal bir kurum olarak aile, tarihsel süreçte Türk aile yapısı, Türk aile yapısındaki değişim ve dönüşüm, Türk aile yapısının karşılaştığı güncel sorunlar, mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileri aktarılacak. 'Ailece nitelikli zaman' başlıklı derslerde çocukla nitelikli zaman geçirmek, oyunun aile içi iletişimdeki yeri, oyunun çocuk gelişimine etkisi ile oyun ve etkinlikler anlatılacak. 'Ailede kültürel zenginlik' başlıklı derslerde kitap okuma alışkanlığı kazandırmada, çocukların kültürel ve sanatsal yönlerini güçlendirmede ailenin görev ve sorumlulukları ile kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımın önemine ilişkin içerikler sunulacak. 'Çocuğun başarısında aile' başlıklı derslerde rol model olarak aile tiplerine vurgu yapılacak. 'Sosyal ekinliklere katılımın ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi' başlıklı derslerdeki başlıklar ise örneklerle anlatılacak. 'Hane içi dijital eğitim' başlıklı derslerde ailelere bilinçli ve güvenli teknoloji kullanımındaki rolleri anlatılacak. Dijital ortamların çocuklar üzerindeki etkileri ile dijital bağımlılık ve bağımlılığı önleme yollarına ilişkin bilgiler verilecek. 'Akran ve arkadaşlık ilişkileri' konulu derslerde akran gruplarının olumlu ve olumsuz işlevleri, akran ilişkilerini iyileştirme ve geliştirme yolları ile özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların velilerine yönelik eğitimler verilecek" denildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Arkadaşıyla şakalaşırken bıçaklandı
Yalıkavakspor şampiyonluk için avantajı kaptı
Malatya'da pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan kadın yaralandı
İstanbul- 'Gilgameş Operası' Dünya Prömiyerini AKM'de gerçekleştirdi
Samsun’da ‘Çocuk Maratonu ve Festivali’ düzenlendi /Video eklendi
Nemrut’ta kış uykusundan uyanan ayılar bu yıl ilk kez görüntülendi
Diyarbakır'da otomobil ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Sahte belgelerle şirketlerin gayrimenkullerini satan suç örgütüne ikinci dalg...
Kocaeli - Çınar ağacı kafenin üzerine devrildi /Video eklendi
Bakan Şimşek’ten bir gazetede yer alan hakkındaki iddialara ilişkin açıklama
Türkiye ile Çin arasındaki yolcu seferi hakkı artırıldı
Şırnak’ta 4’üncü Uluslararası ‘Cudi Cup’ Turnuvası başlıyor / Video eklendi
TBMM'de, 'Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kan...
Moldovalı turist, bulduğu telefonu sahibine teslim etti
Sivas'ta bu yıl hayatını kaybeden 535 kişi anısına fidan dikildi /Video eklen...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Türkiye ile Çin arasındaki yolcu seferi hakkı artırıldı

Şırnak’ta 4’üncü Uluslararası ‘Cudi Cup’ Turnuvası başlıyor / Video eklendi

TBMM'de, 'Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'...

Moldovalı turist, bulduğu telefonu sahibine teslim etti

Sivas'ta bu yıl hayatını kaybeden 535 kişi anısına fidan dikildi /Video eklendi

Bakan Fidan, ‘Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi’ toplantısına katıldı

Diyarbakır'da kız çocuğunu köpeğin saldırısından güvenlik görevlisi kurtardı /Video ekle...

İstanbul- Marketten cips çalan kargaya esnaftan uyarı: 'Çok acılı alma yakar'

Standart dışı far kullanan 26 bin 822 sürücüye/araca ceza

Bakan Ersoy: Müzelerimizdeki eserlere DNA kodlu mührümüzü yerleştiriyoruz

İstanbul- Büyükçekmece'de boş arazide ölü bulundu; ailesi husumetlilerinin öldürdüğünü i...

Sakarya'da iki mevsim bir arada; sağanak ve fırtına sonrası güneşli hava

Berber çırağını, kız kardeşleriyle arkadaşlık yaptığı için öldürmüşler

Ankara- Pençe-Şimşek gazisine hastanede nikah /Video eklendi

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 1 yaralı

Torpille şaka yaparken 92 hektar ormanı yakana 10 yıla kadar hapis istemi

Adana - İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada: 1 ölü, 2 yaralı- Yeniden /Ek video

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 1 yaralı / Ek fotoğraflar

Aydın'da SİT alanında kaçak tarihi eser kazısına 3 gözaltı

İstanbul - Esenyurt'ta caddede ilerleyen otomobil park halindeki aracın üzerine uçtu

Bursa'da 2 katlı ev, yangında kullanılamaz hale geldi