Nisa MİĞAL-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Yatağan Şubesi üyeleri ve Muğla'nın Milas ilçesinden gelen muhtarlar, enerji ve maden alanlarda düzenlemeler içeren kanun teklifine destek vermek için TBMM önünde basın açıklaması yaptı.
TBMM Genel Kurulu'nda, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri sürüyor. TES-İŞ Yatağan Şubesi üyeleri ve Muğla'nın Milas ilçesinden gelen muhtarlar, kanun teklifine ilişkin TBMM önündeki parkta basın açıklaması yaptı. 'Zeytin de bizim, kömür de bizim', 'Zeytin ve kömür birlikte mümkün', 'Zeytini işleyen biziz, kömürü çıkaran biziz' yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, kanun teklifine destek açıklaması yaptı.
Muğla Karacaağaç Mahallesi Muhtarı Dursun Uysal, bölgede faaliyet gösteren enerji şirketinin 40 yıldır bölgenin ve Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşıladığını belirterek, "Bölgemizden 3 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Kömür rezervlerinin bulunduğu bu coğrafyada, madencilik ile tarımsal üretimin bir arada olduğu örnek bir uygulamaya öncülük ediyor. Biz, 40 yıldır bölgede santrallerimizle barış içerisinde yaşıyoruz. Zeytin ağaçlarının korunması bizim en büyük bir önceliğimizdir" dedi.
'ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR'
TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ise "Önerilen düzenlemede zeytinlerin taşınması bir zorunluluktur. Enerji bağımsızlığı ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye yerli kaynaklarını en üst seviyede kullanarak, yurt dışına bağımlılığını azaltmalıdır. Muğla bölgesinde 40 yıla yakın süredir faaliyet gösteren Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralleri, yalnızca enerji üretiminde değil, bölge ekonomisinin ve istihdamın ana damarıdır. Bugün bu santraller ve bağlı işletmeler, 4 bin 500'den fazla kişiye doğrudan, yaklaşık 100 bin kişiye ise dolaylı iş ve gelir kapısı yaratmaktadır. 13 Haziran 2025 tarihinde TBMM gündemine gelen ve 19 Haziran'da komisyon görüşmeleri yapılan kanun düzenlemesi, yalnızca Muğla'daki üç santral sahasında ve kesin sınırları belirlenmiş rezerv alanlarında uygulanacak, geçici ve kontrollü bir izin mekanizmasıdır" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI
10189%1,08
39,89% 0,29
47,05% -0,07
4308,01% 0,32
6823,45% 0,00