25.7° / 13.1°

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase: Güç, insanların hayatını iyileştirmek için kullanılmalı

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase: Güç, insanların hayatını iyileştirmek için kullanılmalı

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase: Güç, insanların hayatını iyileştirmek için kullanılmalı
Tarih: 03.10.2024 10:54

İSTANBUL,(DHA)- MOLDOVA Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, 20 Ekim’deki seçimlere sayılı günler kala Türkiye ile ticari ve diplomatik ilişkilere yönelik yaklaşımlarını DHA’ya anlattı. Moldova’nın savunmasız bir zamandan geçtiğini ve kendisinin toplumsal refahı artırabileceği belirten Nastase, “Seçilmem halinde ticaret, yatırım ve altyapıdaki ekonomik bağları genişletmeyi ve aynı zamanda eğitim ve teknolojide iş birliğini teşvik etmeyi önceliklendireceğim. Güç, insanların hayatını iyileştirmek için kullanılmalı” dedi.

Moldova halkı sandık başına gitmek için gün sayıyor. 20 Ekim’de Moldovalılar, hem cumhurbaşkanını seçmeye hem de Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik konusunda oy vermeye hazırlanıyor. Moldova Cumhurbaşkanı adaylarından Andrei Nastase ise Türkiye ile ticari ve diplomatik bağlarını güçlendirmeye odaklandığı reformlarını açıklarken ekonomi, politika ve toplumsal refahı esas alan yenilikçi yaklaşımlarını paylaştı.

Türkiye’nin Moldova için bölgesel istikrarı teşvik eden önemli bir aktör olduğunu belirten Andrei Nastase, şu değerlendirmede bulundu:

“Seçilmem halinde ticaret, yatırım ve altyapıdaki ekonomik bağları genişletmeyi ve aynı zamanda eğitim ve teknolojide işbirliğini teşvik etmeyi önceliklendireceğim. Bu noktada Türkiye'nin ekonomisi, Moldova'nın modernizasyonu için değerli dersler ve içgörüler sunuyor. Karşılıklı yarar için kültürel ve diplomatik bağlarımızı güçlendirmenin, stratejik ortaklığımızı daha da geliştireceğine inanıyorum.”

‘ADİL VE ŞEFFAF BİR YARGI SİSTEMİ, HER DEMOKRATİK TOPLUMUN TEMEL TAŞINI OLUŞTURUYOR’

Vatandaşlarının geleceği birlikte inşa edebileceği bir toplum yaratma gayesi taşıdığını aktaran Nastase, “Gelecek ay gerçekleştirilecek seçim, ülkemiz için adeta bir dönüm noktası. AB entegrasyonu ise bunun önemli bir parçası. Ancak, bu Moldova’nın çıkarlarına hizmet ettiği sürece yapılmalı. Ülkemizin aydınlık bir geleceğe sahip olması için iyileştirilmesi gereken birkaç önemli husus bulunuyor. Özellikle her demokrasinin temel taşı olan adil ve şeffaf bir yargı sisteminin oluşturulması gerekiyor. Bu sağlanmazsa, halkımızın hak ettiği bir ülkeyi yaramak mümkün değil” diye konuştu.

‘SİYASI AYRILIKLARI AŞABİLECEK VE BİRLİK İNŞA EDEBİLECEK LİDER BENİM’

Moldova siyasetinde uzun yıllar merkezi bir figür olarak yer alan Nastase, “Ülkemizin, karşılığı olmayan vaatlerden ve duraksayan ilerlemeden daha fazlasına ihtiyacı var. Halkımız, sonuç veren bir liderliği hak ediyor. Öyle ki kamu görevi yaptığım süreçte, bakanlığımı siyasetsizleştirme ve kaçakçılıkla uğraşan suç çeteleriyle mücadele etme konusunda başarılı oldum. Gücün insanların hayatlarını iyileştirmek için kullanılmadığı takdirde hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Yolsuzluğu sonlandıramayan, ekonomiyi istikrara kavuşturmada ve söz verdiği reformları gerçekleştirmede başarısız olan bir hükümetin aksine, vaat ettiğim sonuçlara ulaştığım bir kariyer geçmişine sahibim. Başkan olmam halinde, potansiyel tüm enerjimizi ülkemizi birleştirmek için kullanmak istiyorum. İnsanları ortak bir amaç etrafında bir araya getirmeyi arzuluyorum. Çünkü Moldovalılar artık siyasi çekişmelerden yoruldu. Daha iyi bir geleceğe odaklanma zamanı geldi. Siyasi ayrılıkları aşabilen ve bu birliği inşa edebilecek liderin ben olduğuma inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘MOLDOVA, SAVUNMASIZ BİR ZAMANDAN GEÇİYOR’

Moldova’nın halihazırda savunmasız bir zamandan geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Rusya’nın etkisi ve müdahalesinden kaynaklanan önemli zorluklarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde, geleceğimiz şüphesiz AB. Ancak bu konuyu aceleye getirmememiz gerekiyor. Hem kurumlarımız hem de dış baskılara dayanma yeteneğimiz açısından hazır olmalıyız. Dayanıklılığımızı geliştirmeli ve giriş şartlarını müzakere etmeliyiz. Çünkü hazırlıksız bir şekilde uygulamaya geçmenin uzun vadeli başarımızı tehlikeye atabileceğini düşünüyorum.”

  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Küçükçekmece'de 7 katlı binanın çatısı alev alev yandı; havai fişe...
Sakarya Dünya Dağ Bisiklet Şampiyonasına ev sahipliği yapacak
Kırıkkale'de 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı olayda 3 tutuklama
Sardes Antik Kenti'nde ilk kez gece müzeciliği deneyimi
Sardes Antik Kenti'nde ilk kez gece müzeciliği deneyimi/ Ek fotoğraflar
Edirne'de, ağaca çarpan otomobilin alkollü sürücüsü yaralandı
Bodrum'da aranan şüphelilere villada operasyon; 3 tutuklama
Sokakta yaşamını sürdüren kişi, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde ölü ...
İstanbul - Beylikdüzü’nde iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Motosikletiyle ilerlerken tabancayla vuruldu
Portekiz Ligi'nde şampiyon Sporting Lizbon
Çanakkale Boğazı'nda sürüklenen tekne kurtarıldı
Edirne'de bariyere çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı; kaza kamerada
Fahrettin Altun, New York'taki 'Türk Günü Yürüyüşü' dolayısıyla katılımcılara...
Crystal Palace, ilk kez FA Cup'ı müzesine götürdü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Portekiz Ligi'nde şampiyon Sporting Lizbon

Çanakkale Boğazı'nda sürüklenen tekne kurtarıldı

Edirne'de bariyere çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı; kaza kamerada

Fahrettin Altun, New York'taki 'Türk Günü Yürüyüşü' dolayısıyla katılımcılara seslendi

Crystal Palace, ilk kez FA Cup'ı müzesine götürdü

Adana Demirspor - Hatayspor: 0-5

İstanbul - Bakan Uraloğlu: Biz yapay zekânın her şeyine asla güvenmeyeceğiz

Düğün konvoyundakiler ambulansa yol vermedi; o anlar kamerada

İstanbul- Kağıthane'de kamyonet binaya çarptı; kaza anı kamerada

Kalp grefti, Kara Kuvvetleri'ne ait uçakla Ankara'ya ulaştırıldı

Adana Demirspor - Hatayspor / Fotoğraflar

Fenerbahçe Beko, derbide galip geldi

Bakan Göktaş, Kütahya'da

Dut yemek isterken eli korkuluk demirine saplandı

İstanbul - TÜRGEV Akademi'nin II. Öğrenci Sempozyumu gerçekleşti

Galatasaray camiası UEFA Kupası zaferinin 25. yıl dönümünde buluştu

Ankara'da inşaat firması mağdurlarından eylem

Erzincan'da 54 özel gereksinimli birey askerlik heyecanı yaşadı

MKE: PİRANA KİDA göreve hazır

Erzincan'da 54 özel gereksinimli birey askerlik heyecanı yaşadı/ Ek fotoğraflar

Mardin'de otomobil ile traktör çarpıştı; 3 yaralı