Bilinen En Eski Beyin Ameliyatı Aşıklı Höyük´te
Günümüzden 10.500 yıl önce, Kapadokya´nın en eski yerleşimi Aşıklı Höyük, bugün Lale Eğitim Kurumları öğrencilerini ağırladı.
Sosyal Bilgiler 6.sınıf öğrencileri, Yeryüzünde Yaşam konusunda yer alan eski uygarlıklara ait yerleşmeler konusu kapsamında, Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyü sınırlarında bulunan,Aşıklı Höyük kazı alanına inceleme gezisi yaptı. Öğrenciler kökleri 10.500 yıl öncesine dayalı uygarlık hakkında, ayrıca yaşam tarzları, ev tipleri, üretim şekilleri konularında bilgi sahibi oldu. Obsidyen (volkan camı) toplamak için giriştikleri yarış ise görülmeye değerdi
Aksaray´ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyü yakınlarında bulunan Aşıklı Höyük´te ilk yerleşimin izleri günümüzden 10.500 yıl öncesine işaret eder. Kapadokya´nın en eski köyü olarak tanımlanabilecek Aşıklı Höyük´e kalıcı olarak yerleşen ilk insanlar, burada yaklaşık 1000 yıl boyunca kesintisiz bir yaşam sürmüşlerdir. Bu kesintisiz yaşamın bir sonucu olarak, göçer hayattan yerleşik hayata geçen insanların, mimari, hayvancılık ve tarım gibi faaliyetlerin hepsinin zaman içerisindeki değişimleri incelenebilmektedir. Aşıklı Höyük´te önceleri kullanılan, kısmen toprağa gömülü yuvarlak yapıların yerini zamanla toprak yüzeyinden başlayan dörtgen planlar yapılar alır. Hayvancılığın ilk aşamalarında ise hayvanlar kısmen kontrol edilmeye başlar. Daha sonrasında hayvanlar ehlilleştirilmeye başlanır ve hayvancılık büyük önem kazanır. Yerleşmenin ilk zamanlarında tarım denemeleri görülürken, ilerleyen zamanlarda geniş alanlara yayılarak bölge halkının geçiminin büyük bir bölümünü sağlar. Orta Anadolu´nun en eski bakır teknolojisi de Aşıklı Höyük´te görülür. Günümüzde Aksaray Müzesi´nde sergilenen delikli bir kafatası ise, dünyada bilinen en eski beyin ameliyatı izlerini taşır. Aşıklı Höyük ekibinin deneysel arkeoloji çalışmalarıyla, kazıdan edinilen bilgiler doğrultusunda yapılar tekrar canlandırılmış ve turizme kazandırılmıştır.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01