Aksaray Ticaret Borsası kış mevsiminin gelmesiyle birlikte okul öğrencilerine giyim ve kırtasiye yardımı için harekete geçti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ortaklaşa hemen her kış mevsiminde eğitim faaliyetlerini artırarak öğrencilere destek sağlayan Ticaret Borsası bu yıl faaliyetine farklı bir programla imza attı.
Şehrin sevilen yüzü ve eğitimci olan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Bekir Kayan, Süt Birliği Başkanı Esat Zengin, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Koray Zeybek ve diğer sivil toplum kuruluşları (STK) ile köy ve mahalle muhtarları, daire müdürleri bir çadırda toplandı. Ticaret Borsasında gerçekleştirilen programda ilk olarak 20 dakika kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi. Vali Aydoğdu ve Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, daime müdürleri, diğer STK başkanları ve köy muhtarları hep birlikte 20 dakika boyunca kitap okudu. Okunan kitapların ardından Ticaret Borsasının otağ çadırında kahvaltı yapıldı.
“Bu memlekette yaşamanın bedeli var”
Kahvaltıdan sonra bir açıklama yapan Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, birlik ve beraberlik mesajı veren konuşmasında muhtarların ve çalışmaların önemine değindi. İhtiyaç sahibi ailelere daha kolay ulaşmak ve ilçe, köy ve beldedeki muhtarların sorunlarının olup olmadığını değerlendirmek için tüm köy muhtarlarıyla bir araya geldiklerini belirten Başkan Özkök, “Sayın Valimizin himayelerinde, Mahmut başkanım ve Emin başkanım ile yapmış olduğumuz istişarede, bizim biliyorsunuz Odalar Borsalar Birliği olarak kışın öğrencilerimize yardım mahiyetinde ulaşmak, yazın ihtiyaç sahiplerine ulaşmada hakem görevi görmekteyiz. “Nasıl ulaşabiliriz?” dediğimizde Mahmut ve Emin başkanım dedi ki, “Muhtarlarla birlikte istişare yaparak ulaşabiliriz” dediler. Muhtarlarımızla birlikte inşallah birçok organizasyonu gerçekleştireceğiz. Sayın Valimizin himayelerinde bir kitap okuma programı yaptık. Bana tesadüfen birlik ve beraberlikten bahseden güzel bir kitap denk geldi. Herkes birliğe, beraberliğe ve zamana çok önem veriyor. Birlik, beraberlik ve zamanı anlatan bir kitaptı. Zamanı iyi kullanabilmek adına önce ailemizde, sorumlu olduğumuz mahallelerde, şehrimizde, “Bu memlekette yaşamanın bedeli var” şuuruyla hareket ederek, zaten sizler seçilmiş, inanmış ve bu manada yüreği köyü için, mahallesi için, şehri için, vatanı için çarpan insanlarsınız, biz yakından biliyoruz. Allah sizlerden razı olsun. Ama “Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır” diyen büyüklerimiz bunu çok doğru söylemişler. Biliyorsunuz ki turnalar alayıyla uçar, hiçbir zaman tek başına bir iş olmaz. Baş başa verirsek taş yerinden oynar” dedi.
“2023, 2053, 2071 vizyonunu yakalamak için çalışmaya devam”
Aksaray olarak yakalanan şanstan bahseden Başkan Özkök, “Biz öyle bir şanslıyız ki, şu anda şehrimizin başında Cumhurbaşkanımızı temsil eden çok kıymetli valimiz, emniyetiyle, jandarmasıyla, il müdürleriyle bizim için gecesi gündüzü olmayan, Cumartesi, Pazar’ı olmayan, mesai kavramı olmayan, böyle bir vali böyle bir ekiple çalışıyor. Ben yıllardır bu camianın içindeyim. 85’ten beri cemiyet ve toplumun içinde geziyorum. Gördüğüm ve yaşadığım şudur ki memlekette yaşamanın bir bedeli var, burası Aksaray’da olsa, Edirne, Kars’ta olsa hiç değişmiyor. Bu sınırı çizen büyüklerimiz, ecdadımız ne demiş? “Birlik beraberlik içerisinde Türk bayrağının dalgalandığı her yerde işte sizin gibi yiğitleri var.” Sizleri hiç küçümsemeye ve basite almaya gerek yok. Siz bölgelerinizin, mahallelerinizin kanaat önderlerisiniz. Bu bilinç ve hareketle, bu memleket bizim, yarını düşünerek, yarından sonra gençlerimizi ve geleceğimizi düşünerek bu memlekette hiçbir zaman zaafa kapılmadan yolumuza devam ederek 2023, 2053, 2071 vizyonunu yakalamak için hiç kimse geç olmadan çalışmaya devam edecektir. Bizler, sivil toplum örgütleri olarak sayın valimizin himayelerinde hakikaten kurumlarımızda çok başarılı işler yapıyoruz. Yaptığımız işlerin dönüşü ve şehirdeki gelişimi çok önemli. Biz buna yakinen şahit oluyoruz. Benim her projem, başladığımız her proje hiçbir zaman ortada kalmadı. Önceki valilerimizde elbette çalıştılar, fakat sayın valimizin gelişiyle birlikte 550 Milyon liralık yatırım yapmışız. Bu ne demek? Sayın Valimiz siyasetçi falan değil. Vali bu şehri sahiplenmiş. Bu şehirden biri. Bizimle yaşayan, bizim sorunlarımıza çözüm üreten, sorunlarımızla hemhal olan biri. Onun için bu birlikteliğin kıymetini bilelim. Bunu hep birlikte yaşayalım. Onun için ben arkadaşlarla birlik ve beraberliğe şöyle önem veriyorum. Tek başına hiçbir şey olmaz. Ben Hamit Öztürk olarak borsanın yönetimi ve meclisim olmasa yönetimi ve meclisim olmasa bu işi başaramam. Ama arkamda çok kıymetli bir vali ve ekibi var, arkamda tarım platformu var, Mahmut Başkan, Emin Başkan, Esat başkan, Bekir Başkan, Serkan Başkan var ve birlikte yapmayacağımız hiçbir şey yok. Ondan dolayı biz birliğe, beraberliğe, saygıya, sevgiye önem vereceğiz. Burada birlik ve beraberlik şuuruyla Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın. Böyle bir birliktelik Aksaray'da vuku bulmuş, Türkiye’ye yayılsın. Ben şunu samimiyetle söylüyorum” diye konuştu.
“Tarım platformu, STK’lar olarak her zaman emrinizde, yanınızdayız”
Türk Milleti için hiçbir zorluk olmadığını belirten Başkan Özkök, “Bu yıl, 2022 yılında on yedi tane oda ve borsa burada eğitim almaya geldi. Şehri tanıdı. Yedi tane de vali gezi yaptı. Valimizi ziyaret ettiler. Bizi ziyaret ettiler. Şehirdeki bu dinamikliğin sebebi nedir? Dediler. Ben şunu demiştim. Şehir dinamikleriyle çalışır. Şehrin başında öyle bir kaptan var ki, hiçbir sorun yok, yok yok. Çözüm odaklı çalışmak ve ekip ruhuyla çalışmanın sonucu Rabbim bize bu başarıyı sağladı. Ben bundan sonraki süreçte, önümüzdeki süreç zor bir süreçten geçiyoruz. Hepimiz bunu yaşıyoruz. Ama bizim için, Türk Milleti için zor yok. Özellikle Aksaray için hiç sorun yok. Bizde deli cesaretli, yürekli sizin gibi yiğit insanlar var. Onun için bu memleket ne yaparsak olur. Biz elimizden geleni önce ailemize, mahallemize, köyümüze ama yaşamış olduğumuz şehre, “Bu şehir büyürse, Türkiye büyür” şuuruyla hareket ederek bu birlik ve beraberliğe önem vereceğiz. Eğer bizlerden bir sorunuz varsa söyleyin. Deyin ki, “Mahmut başkan şu sorun var. Emin Başkan bu sorun var. Esat başkan bu sorun var. Hamit başkan sorun var.” Yapmayacağınız şey yok. Açık söylemek gerekirse biz sivil toplum örgütleri, tarım platformu olarak sizin her zaman emrinizde yanınızdayız. Ben arkadaşlarım adına da sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşamaktan çok mutluyum. Rabbim bu birlikteliği, beraberliği bozmasın” şeklinde konuştu.
Ardından söz alan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, birlik ve beraberlik içiresinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek Aksaray’da yapılan yatırım ve diğer çalışmalardan bahsetti. Aksaray’ın ciddi ve güzel bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Vali Hamza Aydoğdu, “Sizinle bir araya geliyoruz, köylere gidiyoruz, ilçelere gidiyoruz. Hakikaten sizler bizim gözümüz, kulağımız, elimiz, ayağımızsınız. Yani, bir köyde, mahallede, beldede bir problem olduğu zaman ilk müracaat ettiğimiz, ilk sorduğumuz muhtarlarımız. Ben gururla söyleyeyim, Türkiye'de yönetimle, muhtarlar arasında bu kadar yatay ve dikey iletişimin olduğu en güzel en iyi illerden birisi Aksaray. Şimdi bizim kültürümüzde, medeniyetimizde insanı inşa etme. Hiçbir şey inşa edemezsiniz. Bizim kültürümüz ve medeniyetimizin zirvede olduğu dönemlere bakın. Hep insan inşa ediliyor. İnsanın kalbi ve ruhu inşa edilmiştir. Şimdi bakın bu hafta yaşadığım bir gururu anlatmak istiyorum size. Bir grup başkan vekilimizle beraber bir iş adamı geldi. Organize sanayiden yer istiyor. Ben dedim ki 50 bin metre kare verelim. Sayın Valim 50 bin bize yetmez. Ne istiyorsun? Dedim. 700 bin metrekare yer lazım dedi. Ne yapacaksın sen dedim? Ben dedi burada savunma sanayiyle ilgili bu tüfeklerin fişeklerini üreteceğim. Çarşamba günü Lakos'un genel müdür ve genel müdür yardımcıları geldi. Sayın Valim biz buraya işte enerjiyle ilgili bir şey kuracaktık. Dün ben bir görüşme yaptım. İstanbul'un, bugün dünyanın değişik yerlerinde olan restoranın ortağı Aralık ayında buraya geldi. Ya ben Aksaray'ı duydum. Gıda sektörü gittikçe dünyada trend olmaya başladı. Bu pandemiyle birlikte ilerledi. Orada biz bir gıdayla ilgili bir depolama ve paketleme fabrikası açmak istiyoruz. Bize yardımcı olur musunuz? dedi. Onun yanında İstanbul'un değişik sektörlerinde iş yapan iş adamları Kasım ayının ikinci haftasında on kişilik bir heyetle Aksaray'ımıza gelecekler ve biz onları misafir edeceğiz. Ben her zaman dediğimi burada yine söylüyorum. Bazen bize de soruyorlar. Ya bu Aksaray'da ne oluyor? Olan şu. Bir bakanımıza söylediğimi aynen burada söylüyorum. Biz gelen bütün herkesi değerli kılıp gönderiyoruz. Yaptığımız bu. Bizim yaptığımız başka bir şey yok. Yoksa Aksaray gelişmiş büyük şehirlerden çok çok ileri değil. Ama biz o muhtarıyla, sivil toplum örgütü başkanıyla, il müdürleriyle birlikte biz ne yapıyoruz? Samimiyetle onları değerli hissettirerek gönderiyoruz. Ben şuna inanıyorum. Bir yerde birlik ve beraberlik varsa orada kesinlikle başarı vardır” dedi.
İyiliğin ve gülümsemenin bulaşıcı olduğunu dikle getiren Vali Hamza Aydoğdu, “Bakın değerli muhtarlarım, şuna inanın lütfen. Çin'de çıkan bir virüs, bütün dünyayı 2 ay içerisinde esir etti. Her yere yayıldı. Ya siz iyiliklerin Aksaray'dan başlayarak bütün Türkiye'ye yayılacağına neden inanmıyorsunuz? Yani siz burada birine dokunuyorsunuz onu gidip önce ailesine anlatıyor, mahalledekileri anlatıyor, okuldakine anlatıyor, doktorsa hastanede anlatıyor, vekilse mecliste anlatıyor, bürokratsa bakanlıklarda anlatıyor ve bu güzellikler her yere yayılıyor. Onun için bizim yapmamız gereken ne olursa olsun bizim birlik ve beraberliğimizi bozmamamız gerekiyor. Ben de size çok samimi bir şey söylemem gerekiyor. Her şey bitiyor, makamlar, mevkiler de bitiyor, muhtarlık da bitiyor, hayat bitiyor zaten. Yani hayat da bir şekilde bitip gidiyor. Geriye insanların aklında çok ilginçtir bu maddi hiçbir şey kalmıyor. Sadece siz onu değerli hissettirmişseniz hep size hayırla yad ediyor. Değersiz hissettirmişseniz sizi de hayırla yad etmiyor. Bunun dışındaki her şey insanın zihninden silinip gidiyor. O zaman bizim yapmamız gereken bir gün bu makamlardan bu rollerden arındığımız zaman bizim asıl ağırlığımız, öz kütlemiz o zaman ortaya çıkıyor. Şu Aksaray'dan geçerken Hamit Bey'e, Emin Bey’e Mahmut Bey'e sizlere böyle göğsünüzü gere gere uğrayıp bir çay içebiliyorsanız o muhtar sizi gördüğünde gözlerinde bir ışıltı oluyorsa şöyle çok samimi ve içten bir şekilde size sarılıyorsa bence dünyanın servetlerine değerdir. Maddeyle, parayla, makamla, mevki ile anlatmanız mümkün değildir. Onun için Aksaray'da mesela çok olumsuz arkadaşlarımız geçen hafta bana bir şey dediler ve çok mutlu oldum. Sayın valim dediler. Gerçekten Aksaray'da dedikodu bitti. Yani artık kimse şehri kötülemiyor. Güzelliklerini anlatıyor. Bu inanılmaz insanı mutlu ediyor. İş yapmamız lazım. Bu şehir inanılmaz. Hepimiz bir olup iş yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından muhtarlara okullardaki ihtiyaç sahibi çocuklar ve ilçe, belde ve köyde yaşayan ihtiyaç sahibi aileler için eğitim ve giyim kuşam desteği sağlandı.