Osmancık Adlı Oyun Ayakta Alkışlandı

Osmancık Adlı Oyun Ayakta Alkışlandı

Osmancık Adlı Oyun Ayakta Alkışlandı

Aksaray Belediyesi, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Tarık Buğra´nın ´Osmancık´ oyununu Aksaraylı sanatseverlerle buluşturdu.

Osmancık´ın ´Osman Gazi´ olarak tarih sahnesine çıkışını ve Osmanlı Devleti´nin kuruluşunu konu alan oyunun gösterimi, Aksaray Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi.

Devlet Tiyatroları sanatçıları tarafından iki perde halinde sahnelenen ?Osmancık´ adlı oyunun içeriği şu şekilde sergilendi.

?Osman Gazi ölüm döşeğindedir ve tek isteği Bursa´nın fetih müjdesini alarak can vermektir. Oğlu Orhan Bey´e vasiyeti ise ?Beni Bursa´daki gümüş kubbenin altına gömün? olmuştur. Osmancık´ın hiçbir zaman bey olma gibi bir düşüncesi olmamıştır. Osmancık bu halinden çok memnundur. Ancak babası Ertuğrul Gazi bu durumdan hoşnut değildir. Osmancık ilk kez Sivri kayada Edebaliyle karşılaşır ve onunla tanışır. Edebali görgülü, dinine bağlı ve bilgili bir kişidir. Osmancık ilk karşılaşmalarında ona karşı saygısızlık eder. Babası ise bana karşı gel ona karşı gelme diye Osman´ı uyarır. Osmancık Edebali´nin tekkesine gidip gelmeye başlar tek amacı Edebaliyle görüşebilmektir. Gidip gelişleri sırasında Edebalinin güzeller güzeli kızı Malhun Hatuna âşık olur. Ancak şeyh Edebali Malhun Hatunu Osmancık´a vermez. Şeyh Edebalinin amacı Osmancık´ın kendisini düzeltmesi, nefsiyle olan mücadelesini kazanması ve gücünü İslam için harcamasıdır. Osmancık Malhun Hatunla evlenebilmek için kendisini düzeltmeye hatalarını aramaya başlar. Osmancık bir gece Şeyh Edebali´nin tekkesinde uyurken bir rüya görür. Bu bir çınar ağacıdır. Rüyanın anlamının Osmancığın yöneteceği devlet anlamına geldiği söylenir. Osmancık artık gücünü kendisi için değil, devleti soyu sopu için kullanmaktadır.

Şeyh Edebali, kızını çok seven Osmancık´a verir. Osman Gazi ve Malhun Hatun Gökçe Bacıya giderler. Gökçe Bacı Malhun Hatunun bir tanıdığıdır. Osmancığa beyliği yöneteceğini söyleyen ilk kişidir. Ertuğrul Gazinin yaşlanmasıyla beyliğin başına geçecek biri ararlar. Beyliği yönetmeye üç kişinin adı geçer: Osmancık, amcası Dündar Bey  ve kardeşi Gündüz. Bir toplantı yapılarak Osmancık´ın beyliği yönetmesine karar verilir. Osman Bey başa geçtikten sonra Türk beylikleri arasındaki birliği sağlar.

Osman´a bir yıkıcı haberde doksan yaşına yakın olan anne ve babasının ölüm haberiyle gelir. Osmancık bu sırada amcasıyla uğraşmaktadır. Amcasını durmadan uyarıyor fakat bir yararı olmuyordu. Osmancık amcasını bir ok darbesiyle öldürür. Orhan´ın doğumundan sonra Alaadin dünyaya gelir. İki kez hayatını kurtardığı Mihail Kosses´de dinini değiştirerek Müslüman olur ve Abdullah adını alır. Orhan Bey büyümüş ve olgunlaşmıştır. Tekfurun kızı Holafira ile evlenir. O da Müslüman olur ve adını Osman Bey Nilüfer koyar. Osman Bey artık yaşlanmıştır ve yerine oğlu Orhan Gazi geçmiştir. Orhan Gazi´den bir dileği vardır. Bursa´nın fethi ve oraya gömülmektir. Orhan Gazi babası ölüm döşeğinde iken bu haberi verir. Osman Gazi artık muradına ermiştir.?

BAŞKAN YAZGI´YA TEŞEKKÜR ETTİLER

Aksaraylı sanatseverler, Ünlü Yazar Tarık Buğra´nın kitabından konu edilen ?Osmancık´ adlı oyunu büyük bir ilgi ile izlediler. Oyunu başarı ile sahneleyen Devlet Tiyatrosu sanatçılarını ayakta alkışlayarak, kendilerine bu güzel imkânı sağlayan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı´ya Teşekkür ettiler.

 



Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri