25.2° / 11.8°

Otelciler, yangına dayanıklı kapı için süre istedi

Otelciler, yangına dayanıklı kapı için süre istedi

Otelciler, yangına dayanıklı kapı için süre istedi
Tarih: 09.04.2025 16:25

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da itfaiye ekiplerinin denetimlerinde, yangına dayanıklı kapı olmadığı için bazı otellerin ruhsatı askıya alınmaya başlandı. Antalya'da küçük otelci ve pansiyoncular, valilik önünde toplanarak, kapı değişimi için tedarik ve montaj sorunu nedeniyle ek süre istedi.

Yangın Yönetmeliği'nin 50'nci maddesine göre otel, motel, pansiyon ve misafirhanelerin oda giriş kapıları, koridor kapıları ve şaft kapılarının yangına dayanıklı olmasına yönelik denetimlerde bazı otellerin ruhsatı askıya alınmaya başlandı. Türkiye'de en çok otelin bulunduğu kentte, denetimler önce küçük otellerden başlatıldı. 4-5 yıldızlı otellerin de denetlenmesini isteyen otelciler, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin bilgilendirme toplantısında, yangına dayanıklı kapı değişimi için ek süre talep etti. Gergin geçen toplantının ardından otelciler önce valilik önünde toplandı. Burada açıklamada bulunan küçük otelciler, ardından Muratpaşa Kaymakamlığı önünde toplandı.

RUHSATLAR ASKIYA ALINIYOR

Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Birliği (AKTOB) adına yapılan açıklamada, kentte valilik ve turizm il müdürlüğünün aldığı kararla Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün denetimlere basit konaklama tesisi işletmelerden başladığı belirtildi. Açıklamada, “Kontrol ekipleri il müdürlüğünden almış olduğu liste ile işletmeleri kontrol etmekte, eksikleri tespit ettikten sonra valilik, kaymakamlık ve en son ilçe belediyelerine ilgili yazı iletilmektedir. Bu yazının sonucu olarak birçok otelin ruhsatı askıya alınmıştır. Yıllardan beri devam eden yönetmeliğin uygulaması değiştirilerek, halihazırda almış olduğumuz tedbirlere ilave tedbirler istenmiştir. Önceden bilgi sahibi olmadığımız ilave tedbirlerin kontrol sonrası çok kısa süre içerisinde tamamlanması neredeyse imkansızdır. İlave tedbirlerin tamamlanması için belirli bir süre de bizlere gelen yazılarda belirtilmemiştir" denildi.

BÜYÜK OTELLER DENETLENMEDİ

Küçük işletmelerde oluşabilecek riskin, yıldızlı otellere göre çok daha az olduğu ifade edilen açıklamada, “Risk seviyesi yüksek oteller daha denetlenmemiş ve zaman kazandırılmıştır. Halihazırda resmi kurumlardan alınmış ruhsatlarımız işlettiğimiz tesislerin itfaiye müdürlüğünden alınmış raporları mevcuttur. Alınan rapor esnasında bizlerden talep edilen bütün tedbirler, uygulamalar yapılmış, ruhsat esnasında aldığımız 'olur' raporu ilçe belediyeleri ve turizm il müdürlüğüne iletilmiştir. Denetimler küçük işletmelerden başlatılmış, eksiklikler itfaiye tarafından işletmelere tutanakla tespit edilmiştir. Eksiklik olarak belirtilen bazı donanımlar ülkemizde belli firmalar tarafından üretilmekte veya yurt dışından tedarik edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

‘6 AY SÜRE VERİLMESİ EN ÖNEMLİ TALEBİMİZ’

Özellikle oda kapıları değişiminin ciddi bir inşaat ve tadilat gerektirdiği vurgulanan açıklamada, Antalya'da bu işi yapacak yeterli sayıda teknik eleman olmadığı dile getirildi. Yangına dayanıklı kapı değişimi için verilen teslim tarihleri ile kapının temini 2 ay içerisinde tamamlansa bile, montaj aşaması için hiçbir firmanın kesin süre veremediği ifade edildi. Otelciler şu talepte bulundu:

“Bu sebeple özellikle oda kapıları ile ilgili olarak, tedarik, montaj süreleri ve turizm sezonunun bitiş tarihi de göz önüne alındığında sadece kapı konusunda bir eksiği varsa, basit kusurlu olarak bu kusurun giderilmesi için 6 ay süre verilmesi en önemli talebimizdir."

‘KAPI ÜRETEN 4 FİRMADA KUYRUK VAR’

Valilik önünde otelciler adına konuşan Yasin Salim, şehir merkezinde yaklaşık bin otel ve pansiyon bulunduğunu belirterek, “Şu anda belediyeler otellerimizi kapatmaya başladı. Sebebi; herkes her şeyini yaptı, yerine getiremediğimiz bir tane şey kaldı. Sadece her odaya yangına 30 dakika dayanıklı kapı. Her otelde en az 40-50 kapı var, bazılarında 200'e de çıkıyor. Normal kapı fiyatı 5,5- 6 bin lira. Bu kapıların tanesi 18 bin 500 liradan başlıyor, 28 bine kadar çıkıyor. Ayrıca herkes fiyatları da şişirdi. Sebebine gelince Türkiye genelinde bu işi yapan 4 firma var. Bu firmalara sipariş verdik, en az teslimi 1 aydan başlıyor. Kuyruk oluştuğu için bu kadar otelin kapısı aynı anda değişmeyeceği için 2-3 ay süreler veriliyor" dedi.

24 SAAT SÜRE VERİLDİ

Belediye denetimi sonucunda otelleri kapatma yazılarının bugün itibarıyla herkesin eline ulaştığını ifade eden Salim, “24 saat mühlet veriyorlar ve yarın kapanacak. Şimdi bin otelin kapanması demek. En az 5 kişi çalışsa, 5 bin çalışan. Bizim kiramız, elektrik, su, diğer giderlerimiz var ve işçilerimizi çıkarmak zorunda kalacağız. Bugün 15 bin TL'den alsak 50 kapı 750 bin TL yapar. Altın bozdurduk, borç aldık, kapı için sıraya girdik. Otellerimizi kapatıyorlar ama sayın yetkililerden bize süre vermelerini istiyoruz. Sadece kapı, öbür tarafta yangın alarmı ve diğer sistemlere alakalı sorunu olan hemen kapatsınlar. Sadece yangına dayanıklı kapıları değiştirmemiz için bize süre verilmesini rica ediyoruz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Meriç Nehri’nde yakalanan 3 metrelik yayın, kilosu 450 liradan satışta
Oyuncu Berk Atan, trafik kazasında yaralandı
Karşıyaka final aşkına
Zapatero: Avrupa Türkiye’yi birliğine dahil edebilirse, medeniyet açısından t...
Trabzon'da 'zirai don' etkisi; yüzde 25'lik zarar
Tireli Hasan usta, 64 yıldır körüklü çizme yapıyor
Mersin'de 5 bin adet sahte 2 euro madeni para ele geçirildi; 5 gözaltı
Merkezefendi yine başarıyor
Adana merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyonda 57 tutuklama
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tekne alev aldı: 148 ölü
Sokak hayvanlarına 51 ilde doğal yaşam alanları
Çeşme'de suç örgütüne operasyon; 4 tutuklama
Burdur Gölü'nde yine köpüklenme
İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında en az 45 kişi hayatını kaybetti
Çin, teknoloji ve uzay araştırmaları için 6 uydu fırlattı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Sokak hayvanlarına 51 ilde doğal yaşam alanları

Çeşme'de suç örgütüne operasyon; 4 tutuklama

Burdur Gölü'nde yine köpüklenme

İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında en az 45 kişi hayatını kaybetti

Çin, teknoloji ve uzay araştırmaları için 6 uydu fırlattı

İzmir'de suç örgütüne operasyon: 9 tutuklama

İstanbul-Beşiktaş'ta kafeteryada silahlı saldırı; eşinin yanında ensesine ateş edip kaçt...

'Obezite kanser riskini artırıyor'

Öğrencilerden geri dönüşüme destek: 3 tondan fazla atık pil toplandı

BM'nin programında öğrencilerden ‘yapay zeka kullanımı’ tartışması

Doktor Mehmet Öz, Beyaz Saray'da yemin ederek görevine başladı

İran ve ABD heyetleri Roma’da bir araya gelecek

'Narkokapan-Ankara' operasyonda yakalanan 138 şüpheli tutuklandı

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı yaptı

İstanbul- Taksim'de kıraathaneye kumar operasyonu; uyuşturucu paketlerken yakalandılar

Hatice'yi öldüren eşi: Boğazını ne kadar sıktığımı hatırlamıyorum

Rusya, Suriye'nin Esad’ın iadesine yönelik talebini reddetti

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan ‘sarıhumma aşısı’ çağrısı

Ankara'da Ferdi Tayfur anısına 'Hatıran Yeter' konseri

Bakanlık, Alakır'a maden ocağına izin vermedi

Çanakkale Boğazı, sis nedeniyle çift yönlü olarak ulaşıma kapatıldı