26° / 11.1°

Özgür Özel: Temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi

Özgür Özel: Temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi

Özgür Özel: Temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi
Tarih: 30.09.2024 14:36

Aybala MELEK-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "CHP olarak temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi ortadayken 2024 yılı için hazırlanan bütçede koruyucu sağlık hizmetleri için bütçede kişi başına ayrılan tutar sadece bin 243 liradır. Bu, meseleye nereden bakıldığını göstermek için en önemli göstergedir" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin düzenlediği 'Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'nda konuştu. Özel, ülkenin uzun zamandır ağır bir ekonomik krizin içinde olduğunu söyleyerek, "Ancak bu krizi çözmekten aciz bir iktidarla ve bu krizi gerçek anlamda çözmek istemeyen toplumun belli kısımlarını kayırmak, belli kısımlarını oyalamak, ihtiyaç olduğunda oy almak üzere belli alanları gevşeten, belli alanları sıkan ama sonuçta bir genele refah getirmek yerine tam aksini tercih eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Artık eskinin orta direği yoksul, eskinin yoksulu bugün derin bir yoksulluk girdabının içerisinde" dedi.

'100 YILIN YALANIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Özel, bu ekonomik krizin özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinde yansıyan bir sosyal krize dönüşmüş durumda olduğunu söyleyerek, "CHP olarak temel önceliğimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi ortadayken 2024 yılı için hazırlanan bütçede koruyucu sağlık hizmetleri için bütçede kişi başına ayrılan tutar sadece bin 243 liradır. Yani bu devlet, her birimizin sağlığını korumak için sadece bin 243 lira ayırmıştır. Bu, meseleye nereden bakıldığını göstermek için en önemli göstergedir. Sağlık Bakanlığının 2024 bütçesinin başlangıç ödeneğinin yüzde 27,6’sı kabaca, 4’te 1’i koruyucu sağlık hizmetlerine, 4’te 3’ü tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrılmış durumdadır. Oysa, koruyucu sağlık hizmetlerinin bütçe içindeki oranının artması gerekliliği bu salonun çok uzun yıllardır ifade ettiği ve tüm sorunların kaynağını oluşturan sebebin ta kendisidir. Gündelik olarak 'Hastalansınlar, tedavi ederiz, tedavi olacakları hastaneye ihale ederiz, hastanenin içindeki tüm hizmetleri taşere ederiz, bu taşerasyona garanti ederiz, o garantiyle hem bizimkiler daimi bir gelir elde ederler, hem de vatandaşa ‘hastaneyi bedavaya getirdik’ deriz' diye bence 100 yılın en büyük yalanıyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

'ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN 186 MİLYAR LİRA ÖDECEKTİR"

Özel, yurttaşların yaşadıkları yerlere yakın yerlerde düzenli sağlık kontrolü, erken tanı testleri yaptırabilmelerini temin etmek zorunda olduklarını ifade ederek, "İktidarın sorun çözen değil bu sorunları derinleştiren politikalarını takip ediyoruz. 2023 yılında verem ve kızamık gibi pek çok aşının zamanında tedarik edilmediği için aşılama hizmetlerinde büyük aksaklıklar yaşandı. Temmuz 2024 yılında Sağlık Bakanlığı'nın aşı deposundan 5'li karma kızamık, kabakulak, Hepatit A, Hepatit B, su çiçeği aşısı dağıtımlarının yapılmadığını takip ettik. 2024 yılında tedavi edici sağlık programı için ayrılan bütçenin yüzde 11'inden fazlası şehir hastanelerinin kira bedellerini karşılamak için ödendi; bu 57,5 milyar liradır. 'Milletin cebinden kuruş çıkmayacak' denilen şehir hastaneleri kullanım bedeli için 3 yılda toplam 186 milyar lira ödenecektir. Hiçbir konuda işini ciddiye almayan iktidarın boş bırakmışlığı sağlığı doğrudan tehdit etmektir. Randevu çilesinde 1,5 yıl sonrasına verilen bir göz ameliyatının, hastanın ölümünden 6 ay sonra evine telefon açılarak ameliyata davet edildiği o trajik, o ailesi kadar hepimizi kahreden sembol olay ortadadır. Bugün hastanelerde endoskopi için 1 yıl sonrasına gün verilmesi normalleşmiş. Günü veren utanmaktadır, alan şaşırmaktadır; ama bu sistemi kuranlar bu meseleye müdahale edememektedirler" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9514,01%-1,6
  • DOLAR

    38,86% 0,06
  • EURO

    44,07% 0,51
  • GRAM ALTIN

    4125,82% 0,42
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Özgür Özel Pendik'te konuştu
Kahvehanede otururken silahlı saldırıda yaralandı
Galatasaray, Göztepe maçı hazırlıklarına başladı
15 yaşındaki çocuk, 12 yaşındaki arkadaşını havalı tüfekle bacağından vurdu
Kafkas kökenli Düzceliler, Çerkes Sürgünü'nün 161’inci yılında yürüyüş düzenl...
Hatay'da kuyumcu dükkanına silahlı saldırı: 1 ölü/ Ek fotoğraf
Fenerbahçe, Hatayspor maçı hazırlıklarına başladı
Mersin'de otomobilin çarptığı zabıta aracı devrildi: 2 yaralı
Emine Erdoğan'dan Macaristan paylaşımı
Samsun'da, devrilen traktörün sürücüsü öldü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile kültürel programa katıl...
Fethiye'de AK Parti binasına taşlı saldırı (2)
Afetlerde görev alıp, sayısız yaşamın kurtarılmasına yardımcı oldu… Kahraman ...
TBMM Genel Kurulu'nda 'Sataşma' polemiği
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Çerkes Sürgünü' paylaşımı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile kültürel programa katıldı

Fethiye'de AK Parti binasına taşlı saldırı (2)

Afetlerde görev alıp, sayısız yaşamın kurtarılmasına yardımcı oldu… Kahraman köpek ‘Bob’...

TBMM Genel Kurulu'nda 'Sataşma' polemiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Çerkes Sürgünü' paylaşımı

Çay ocağında oturan husumetlisini bıçakladı

İstanbul - İstanbul'da termometreler 26 dereceyi gösterdi; vatandaşlar sahile akın etti

Bakan Yerlikaya'dan Polis Akademisi'ne ziyaret

Emekli doktor evinde ölü bulundu

Trabzonspor’da Samsunspor maçı hazırlıkları sürüyor

Eskişehir’de 5 bin yıllık ekmek bulundu: Kazı Başkanı Prof. Dr. Türkteki; Mayalanmış, pi...

İstanbul - Fatih’te yıkılan binanın molozları kaldırılırken yan binanın duvarı hasar gö...

Polislerin yargılandığı davada konuşan Dorukhan'ın babası: Oğlumu ya polis ya da inşaat ...

Fren yerine gaza basarak lise öğrencisini otomobilin altına alan sürücü: Bir anda pedall...

Savunma Sanayii Başkanı Görgün'den MDO konferansı paylaşımı

Sapanca'da otomobil şarampole devrildi; sürücü ile eşi yaralandı

Otoyolda kamyonet takla attı: 3 yaralı

Solaryum cihazında unutulan Gülşah’tan mahkeme kararına tepki: Sağlık bu kadar ucuz olma...

Eski il gençlik kolları başkanı, motosikletinin uçuruma yuvarlandığı kazada ağır yaralan...

17'nci Uluslararası MEB Robot Yarışması'na, 10 bini aşkın öğrenci katıldı (2)

'2100 yılına gelindiğinde su kaynaklarımız yüzde 25 azalacak'