27.5° / 10.9°

Peyzaj işçisinin ölümünde belediye yöneticilerine soruşturma

Peyzaj işçisinin ölümünde belediye yöneticilerine soruşturma

Peyzaj işçisinin ölümünde belediye yöneticilerine soruşturma
Tarih: 20.12.2024 13:38 Güncelleme: 20.12.2024 13:38

Umutcan ÖREN-Ali Eren İĞDE/ANKARA,(DHA)- ANKARA'da yeşil alanların bakım ve onarımından sorumlu Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne (ABB) bağlı Ankara Altınpark İşletmeleri'nde (ANFA) çalışan peyzaj işçisi İsmail Ateş (40), mesire alanında kullandığı iş makinesinin devrilmesi sonucu altında kalıp hayatını kaybetti. Kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda işçinin şefi Kadir S. asli kusurlu, 5 ANFA yöneticisi ise tali kusurlu bulundu.

Mamak ilçesindeki Mavi Göl mesire alanında 1 Ağustos'ta meydana gelen olayda ANFA'da çalışan peyzaj işçisi İsmail Ateş, kullandığı 3 tekerlekli süpürme aracının devrilmesi sonucu altında kalarak yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda hazırlanan bilirkişi raporunda ANFA Mamak İlçe Şefi Kadir S., İsmail Ateş'in, operatör belgesi olmadığı ve gerekli eğitimleri almadığı halde süpürme aracında görevlendirilmesi nedeniyle asli kusurlu bulundu. ANFA Genel Müdür Yardımcıları Arsan Ö. ve Özgür A., peyzaj müdürleri Kemal G. ve Coşan Y. ile mühendis Selçuk Ali T. ise tali kusurlu bulundu. Raporda, emniyet kemerinin olmadığı, üzerinde çalışır bulunan hareketli iş ekipmanlarının devrilmeye karşı korunaklı olması gerektiği, yine de devrilmesi halinde sürücünün sıkışmasını önleyici koruyucu donatı bulunması gerektiği belirtildi.

'EŞİM, KIZIMIN DOĞUM GÜNÜNDE HAYATINI KAYBETTİ'

İsmail Ateş'in eşi Navruz Ateş, 3 kızının babasız kaldığını belirtip, sorumluların cezalandırılmasını isteyerek, "Eşimin kaza anında orada vefat ettiğini söylüyorlar. Dünyam yıkıldı. Acımı tarif edemem. İhmal var diyorlar. Eşimin hakkını aramak istiyorum. Kızlarımın hakkını istiyorum. 40 yaşında bir insanın hayatı bu kadar basit olmamalı. Eğitim alması gerekiyormuş aslında, eğitim aldırtmamışlar eşime. Zaten çok kötü bir araç vermişler eşimin altına. Araba çok fenaymış dediklerine göre. Bir insanın canı bu kadar basit olmamalı. 4 yıllık çalışmasının karşılığı olarak tazminat olarak 178 bin lira verdiler. Eşimin hayatı 178 bin lira değil. Dünyayı verseler de değişmem. Gideceği yere kadar da götüreceğim. Kimsenin ahı kimsede kalmaz. 3 tane çocuğun ahı var. Eşim ortanca kızımın doğum gününde hayatını kaybetti. Çocuk artık doğum günü kutlamayacak. Doğum günü bitti" dedi.

'NE TUTUKLAMA NE GÖZALTI MEVCUT DEĞİL'

Ailenin avukatı Taha Burak Özkan, olayın 4 ay önce gerçekleştiğini fakat bu süre zarfında ciddi olarak hiçbir hukuki adımın atılmadığını öne sürdü. Özkan, "Şu ana kadar böyle ihmallerle dolu bir olayda ne bir tutuklama ne bir gözaltı mevcut değil. Olay olduktan sonra bizim araştırmalarımıza göre bu kazaya konu araçlar belediye tarafından toplatılmış. Benzer araçlar da toplatılmış. Yani başka şekilde kazalar olmasın diye. Bu bilinen bir durumdu madem ki neden şimdi toplatıldı? İlla canın gitmesi mi, ölmesi mi gerekiyordu? Bilirkişi raporunda araçta emniyet kemerinin bulunmadığı, koruma demirinin bulunmadığı, bu nedenle de vefatın gerçekleştiği açık bir şekilde tespit edildi. Fakat bizim bilirkişi raporuna itirazımız olmasına rağmen savcılık aracı soruşturma aşamasında kuruma iade etme kararı aldı. Bizim buna itirazımız oldu. Soruşturma aşamasında aracın iade edilmemesi gerektiği birçok bilirkişinin aracı inceleyebileceğine dair itirazlarımız oldu. Fakat savcılık bu itirazımızı yerinde görmedi. Araç şu an tek bir bilirkişi incelemesiyle beraber toplanmış, rapor neticesinde kuruma iade edilmiş durumda" diye konuştu.

Olayın basit bir iş kazası olmadığını belirten Özkan, "Bizim hukukçuların gözünde ihmal suretiyle insan öldürme söz konusu burada. Böyle önemli bir suçta şu ana kadar tutuklu yargılanma olması gerekiyordu. Kurum nezdinde gözaltına alınan, özellikle ifadeye çağrılan, tutuklamaya sevk edilen hiç kimse yok. Burada vicdanen ve hukuken herkesi elini taşın altına koymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10220,57%-0,08
  • DOLAR

    39,83% 0,01
  • EURO

    46,95% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4272,97% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6809,88% 0,02
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Görme engelli bankta müzik dinlerken cep telefonu çalındı
Yalova'da tarım işletme deposunda yangın; 1 otomobil ile sera da zarar gördü
Sahte belgelerle pamuk satışında kamu 248 milyon TL zarara uğratıldı: 3 tutuk...
Kocaeli merkezli 20 ilde dolandırıcılık operasyonu; 9 tutuklama
Milas’ta orman yangını (4)
Seyir halihdeki kamyonetin üzerine çam ağacı devrildi
Mersin'de iş yerine silahlı saldırı; 1 ölü, 1 yaralı
İstanbul - Bakan Tekin: Bizim asli vazifemiz milli birliğimizi ve beraberliği...
Polisten kaçan şüpheli, boğazına bıçak dayayıp direndi; 1 saatte ikna edildi
Alacak meselesinde öldürülen baba ile oğlu toprağa verildi (2)
Hakan Balta, A Milli Takım Yardımcı Antrenörü oldu / Fotoğraf eklendi
Bursa’da üzerine şeker çuvalları düşen işçinin bacağı kırıldı
Milas’ta zeytinlik yangını (2)
Beşiktaş, Avusturya kampındaki ilk antrenmanını gerçekleştirdi
Hamsik’in jübilesinde Trabzonspor buluşması

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Hakan Balta, A Milli Takım Yardımcı Antrenörü oldu / Fotoğraf eklendi

Bursa’da üzerine şeker çuvalları düşen işçinin bacağı kırıldı

Milas’ta zeytinlik yangını (2)

Beşiktaş, Avusturya kampındaki ilk antrenmanını gerçekleştirdi

Hamsik’in jübilesinde Trabzonspor buluşması

664’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılış seremonisi yapıldı

Hatay'da orman yangını (2)

Galatasaray'da Mathias Ross ile yollar ayrıldı

Bakan Yerlikaya, orman yangınlarında yok olan Köprücek ve Kaşıkçı köyünde

Galatasaray’da yeni sezon hazırlıkları başladı

Tokat’ta otomobil takla attığ: 4 yaralı

Antalya - Manavgat Belediyesi'ne 'rüşvet' ve 'yolsuzluk' operasyonu; Başkan Kara gözaltı...

Thomas Reis: Avrupa kupalarında başarılı sonuçlar istiyoruz

Milliler, Olomouc Grand Prix’sinde 2 altın ve 1 gümüş madalya kazandı

İstanbul - Akar : "Bizim temennimiz, yapılan çalışmaların ülkemiz dışında görülmesi"

İstanbul - Büyükçekmece’de 15 yaşındaki sürücünün kullandığı cipin çarptığı yaya hayatın...

Basketbolda Galatasaray, Muhsin Yaşar'ı kadrosuna kattı

Trabzonspor’da yeni sezon hazırlıkları sürüyor

Nijeryalı golcü Onuachu, Trabzonspor’a geri dönüşünü anlattı: Yarım kalan bir işimizi ta...

Parkta bıçakladığı kocasını elektrikli bisikletle hastaneye götürdü

İzmir Buca'daki orman yangını 2'nci gününde; ekipler alevlerin arasında kaldı (3)