28° / 15.9°

Prof. Dr. Karadeniz: Dünyada her yıl 3 milyon insan KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor

Prof. Dr. Karadeniz: Dünyada her yıl 3 milyon insan KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor

Prof. Dr. Karadeniz: Dünyada her yıl 3 milyon insan KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor
Tarih: 20.11.2024 10:19

Yağmur ÖNGÜN/İZMİR, (DHA)- SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Gülistan Karadeniz, dünyada her yıl 3 milyon insanın KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Türkiye'de KOAH hastalığının kadınlarda oranı yüzde 7 ile 8 arasında daha düşük görülürken, erkeklerde bu oran yüzde 12 olmak üzere daha fazla. En önemli risk faktörü tütün kullanımı olmakla birlikte, bireyin anne karnından itibaren maruz kaldığı tüm çevresel ve genetik faktörler" dedi.

Dünyada her yıl 3 milyon insanın KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğini ve bu oranının tüm ölümlerin yüzde 6'sını oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülistan Karadeniz, dünyada KOAH hastalığının yaygınlık oranının yüzde 10 ve en sık görülen 3'üncü ölüm nedeni olduğunu belirtti. Türkiye'deki KOAH hastalığının yaygınlık oranının dünyayla paralel olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, "Kadınlarda oran yüzde 7 ile 8 arasında olmak üzere daha düşük görülürken, erkeklerde bu oran yüzde 12 olmak üzere daha fazla. En önemli risk faktörü tütün kullanımı olmakla birlikte, bireyin anne karnından itibaren maruz kaldığı tüm çevresel ve genetik faktörler KOAH oluşması için bir risk. Sadece aktif sigara kullanımı değil, pasif maruziyet, elektronik sigaralar, çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar, mesleksel veya çevresel hava kirliliği kaynaklanan her türlü toz, kimyasal veya partiküller KOAH oluşmasında en önemli nedenleri arasında" ifadelerini kullandı.

‘ERKEN TANI VE TEDAVİ ÖNEMLİ’

KOAH oluştuktan sonra geri dönüşün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karadeniz, "İlerleyici nefes darlığı ve solunum yetmezliğiyle seyreden bir hastalık. 2002 yılından itibaren 20 Kasım Dünya KOAH Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl Dünya KOAH Günü için 'Akciğer fonksiyonunuzu bilin' sloganı seçildi. Bu nedenle özellikle 50 yaş ve üzeri sigara kullanan, mesleksel, çevresel maruziyetlerinin olduğu ve ailede KOAH hastası olan kişiler özellikle göğüs hastalıkları uzmanlarından bir akciğer fonksiyonlarını ölçtürmelerini, solunum kontrol testlerine baktırmalarını tavsiye ediyorum. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavi önemli. Çünkü KOAH alevlenmelerle seyreden bir hastalık. Her alevlenme hastalığın ilerlemesine neden olurken, akciğer fonksiyonlarındaki düşüşü artırıyor. Bu nedenle nefes açıcı yöntemler başta olmak üzere tedavilerin erken dönemde uygulanması önemli" açıklamalarında bulundu.

'KİŞİ MERDİVEN ÇIKARKEN NEFES ALMAKTA ZORLANIYORSA, KOAH BELİRTİSİ OLABİLİR'

Her KOAH hastasında koruyucu önlemlerden birinin aşılama olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Grip, zatürre, solunum, virüs, zona, boğmaca aşısını önermekteyiz. Ayrıca KOAH hastasının aktif olarak spor yapması yine hastalığın ilerlemesini yavaşlatması açısından önerdiğimiz bir tedavi şeklidir. KOAH olan hastalarımızın düzenli olarak göğüs hastalıkları uzmanlarınca en gecikmeli olarak 3 ayda bir mutlaka kontrollere gitmelerini öneriyorum. KOAH olmayan ve sigara kullanan 50 yaş üzeri kişilerin bir solunum fonksiyon testi ve akciğer grafisi takiplerini yaptırmalarını tavsiye ederim. Sağlıklı beslenmeleri, uyku düzeni, günlük düzenli aktif yaşam, spor yapmaları, kendi yaş aralıklarına uygun aşılamalarını düzenli yapmaları ve çevresel her türlü kimyasal veya toz verici maruziyetlerden uzak kalmaları en önemli tavsiyelerimiz. Semptomları nefes darlığı, öksürük ve balgamdır. Ancak erken dönemdeki semptom özellikle eforla olan bir nefes darlığı şeklinde görülür. Örneğin; kişi merdiven çıkarken veya yokuş yukarı çıkarken nefes almakta zorlanıyorsa bu KOAH belirtisi olabilir. Birçok hastamız nefes darlığını gerek içmiş olduğu sigaraya gerekse yaşına bağlayarak daha geç doktora başvurmakta. Bu nedenle yokuş, merdiven çıkarken yaşanılan nefes darlığı bizim için önemli. Düz yolda nefes darlığı varsa ya da yolda durup dinlenme ihtiyacı duyuyorsa bu ciddi bir solunum semptomudur. Hastalık çok ilerlediğinde solunum yetmezliği yapıyor. Akciğer fonksiyonunu tam gerçekleştiremediği için solunum yetmezliği olarak dediğimiz basınçlı hava besleyici cihazlarına ihtiyaçlar duyuyor" dedi.

'NEFES ALMAKTA DAHİ GÜÇLÜK ÇEKİYORUM'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren KOAH hastası olan Mustafa Kaya (78), "5 yıldır KOAH hastasıyım. Yolda yürüyemiyorum, merdiven çıkamıyorum, en ufak bir nefes almakta dahi güçlük çekiyorum. Kalbim duracak gibi oluyor. Hastalığımın en büyük nedeni sigara, 70 yıldır içiyorum. Sigaraya erken başlamak kendime yaptığım en büyük kötülük oldu. Geçen yıl 15 gün yoğun bakımda kaldım. Bu yıl ise 12'nci günüm ve dün yoğun bakımdan çıktım. KOAH hastası demek, yarı ölü demektir. Günlük yaşamımda hiçbir şey yapamıyorum ne kendimle ne de ailemle vakit geçiremiyorum. Hayatımı basınçlı hava besleyici cihazlarına bağı olarak devam ettiriyorum. Şu an hastanedeyim ama evde de bütün cihazlar var. Taburcu olduktan sonra da evde yine bu cihazlarla yaşıyorum, bu nedenle dışarıya çıkmakta çok güçlük çekiyorum. Özelikle gençlere, sigara içmemelerini tavsiye ederim. Okula giden çocukların elinde sigara görünce üzülüyorum. Sigara içmek yerine spor yapsınlar, kendilerine erken yaşlardan itibaren iyi baksınlar" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9475,21%0,81
  • DOLAR

    39,02% 0,29
  • EURO

    44,14% 0,24
  • GRAM ALTIN

    4139,01% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6643,34% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Rize'de rengi kırmızıya dönen derede inceleme / Ek fotoğraf
İstanbul - Beyoğlu’nda tünelde ters yöne giren cip, motosiklete çarptı
Güney Afrika’daki altın madeninde 260 işçi mahsur kaldı
Diyarbakır- Tülay Hatimoğulları: Toplumun tamamı tarihi bir ana tanıklık ediy...
Bakan Bak: Çatışmanın olduğu dağlarda şimdi raket sesleri var
'Fujian' çayı İstanbul’da tanıtıldı
New York-Paris uçuşuna kaçak olarak binen yolcu suçlu bulundu
İstanbul- Mecidiyeköy'de restoranın mutfağı alev alev yandı /Geniş haber- akt...
Ankara Devlet Opera ve Balesi, 'Ambivalans' gecesiyle dünya prömiyerine çıkıy...
Batman'da Sason çileği ile tersine göç
İstanbul - Fatma Zehra Kınık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemi
Bakan Şimşek: Reel sektörün enflasyon beklentileri iyileşiyor
Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına devam etti
İstanbul - Ahmet Özer hakim karşısında - 2 / Ek bilgilerle
Kurban Bayramı tatili uzatılmadı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İstanbul - Fatma Zehra Kınık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemi

Bakan Şimşek: Reel sektörün enflasyon beklentileri iyileşiyor

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına devam etti

İstanbul - Ahmet Özer hakim karşısında - 2 / Ek bilgilerle

Kurban Bayramı tatili uzatılmadı

Okul inşaat kazısından insan kafatası ve kemikler çıktı

İstanbul - Zeytinburnu'nda sabah maddi hasarlı kaza yapan 2 kişi akşam birbirlerinin iş ...

Düğündeki kalabalığın arasına giren domuz kamerada

Kocaeli - Kazdıkları kuyudan cansız bedenleri çıkarılan 2 kişiye otopsi yapılıyor /Video...

Kaçan muhabbet kuşunu yakalamak istedi, ağaçta mahsur kaldı

Bakan Yumaklı: Yapay zeka, orman yangınlarıyla daha etkili mücadele imkanı tanıyor

Yeni Avengers filmleri ‘Doomsday’ ve ‘Secret Wars’ ertelendi

İshakoğlu: Hyundai ile ortaklığımız, küresel güce dönüştü

Fenerbahçe, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Bakan Ersoy: Temel hedef, 81 ilde 12 ay turizm

İzmir- Öğrencilerden elektrikli otomobillerde bataryanın ömrünü uzatan proje /Video ekle...

İzmir'de 'bayram tatili' yoğunluğu; rezervasyonlar yüzde 90'a ulaşıyor

Yunanistan’da içme suyundan uranyum çıktı

Edirne'de 'fuhuş' operasyonunda 7 gözaltı; 11 kadın kurtarıldı

Mario Lemina, AHL Pay’in yeni reklam yüzü oldu

İstanbul - Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde aileyi tehdit eden 5 çocuk ilk kez hakim ka...