9° / 0.9°

Prof. Dr. Sarı: Müsilaj, 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi'ne yayıldı

Prof. Dr. Sarı: Müsilaj, 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi'ne yayıldı

Prof. Dr. Sarı: Müsilaj, 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi
Tarih: 01.01.2025 21:27

Hatice DAĞLI/BANDIRMA (Balıkesir), (DHA)- BANDIRMA Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldı" dedi.

Balıkesir'in Erdek Körfezi'nde dalış yapıp, incelemelerde bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın suların ısınmasıyla birlikte ilkbahardan itibaren yüzeye çıkma ihtimali bulunduğuna dikkati çekti. Deniz dibine çökmeye başlayan müsilajın, birçok canlı türünü tehdit ettiği gibi balıkçıların attıkları ağı çekemez hale gelmesine neden olmaya başladığını da belirten Sarı, "Müsilaj, kirlilik, deniz şartlarındaki durağanlık ve iklim değişikliğine bağlı su sıcaklığındaki aşırı artışın tetiklemesiyle denizin ışıklı bölgesinde fitoplankton denilen minik bitkiciklerin stres şartlarında aşırı çoğalmasıyla oluşuyor. Müsilajın oluşma şartlarına katkı sağlayan onlarca faktör ve etkiden bahsetmek mümkün. Ancak bunların içinde sadece deniz kirliliği yani denize bilinçsizce boca edilen azot ve fosfor kontrol edilebilir durumda. Yani denizin kirlilik yükü azaltılmadığı sürece müsilaja neden olan kontrol dışı faktörlerin varlığı devam ettikçe müsilaj oluşumu da devam edecektir" uyarısında bulundu.

'MARMARA'NIN KİRLİLİK YÜKÜ NE YAZIK Kİ AZALTILAMAMIŞTIR'

Müsilaj oluşumunun nedenleri hakkında bilgi veren Sarı, şöyle konuştu:

"23 Ekim 2024 tarihinde Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldı. Hatta 19 Aralık’ta Çanakkale Boğazı çıkışında Kumkale açıklarında, yani Kuzey Ege kıyılarında yoğun müsilaj görüntülendi. Yer yer yüzeye çıksa da mevcut şartlarda 3-25 metre derinliklerde örümcek ağı gibi denizi saran müsilajın suların ısınmasıyla birlikte ilkbahardan itibaren yüzeye çıkma ihtimali oldukça yüksek. Deniz dibine çökmeye başlayan müsilaj, pinalar, deniz çayırları, süngerler ve mercanlar gibi canlı gruplarını tehdit etmeye başladığı gibi balıkçıların attıkları ağı çekemez hale gelmesine neden olmaya başlamıştır. Marmara Denizi, etrafında yerleşik yaklaşık 25 milyon nüfusun, ülkenin yarısına hizmet sunmak üzere kümelenmiş yoğun sanayinin, iki yüzden fazla akarsu tarafından taşınan yayılı kaynaklardan ulaşan kirleticilerin kıskacında. Marmara Denizi’nde üstte Karadeniz’den Akdeniz’e doğru boğazlar aracılığıyla kuzey-güney yönlü üst akıntı, altta ise Akdeniz’den Karadeniz’e doğru güney-kuzey yönlü alt akıntı mevcuttur. Bu orijinal akıntı sistemi, ekosistem bilgisinden yoksun bazı bilimsel değerlendirmelere dayandırılarak yıllardır evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer atıkların derin deşarjla denize boca edilmesine neden olmuştur. Beklenti derin deşarjla derinlere boca edilen atıkların, Akdeniz kökenli akıntı ile uzaklaştırılması ve sonunda Karadeniz’in derin sularına iletilmesidir. Bu yanlış düşünce günümüzde de halen etkili olacak ki Ergene Nehri’nin arıtılamayan suları da tünellerle havza atlatılarak Marmara Denizi’ne boca edilmeye başlanmıştır. 2021 yılında yüksek katılımlı çalıştaylar ve bilimsel katkılarla 22 eylemden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) oluşturulmuş, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu kurulmuş, Marmara Denizi özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiş, müsilajsız Marmara’ya ulaşmak için stratejik plan hazırlanmış olsa da Marmara’nın kirlilik yükü ne yazık ki azaltılamamıştır. Örneğin 2021 yılında yüzde 51 oranında ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulan evsel atıklar, 2024 yılında ancak yüzde 0,7 ilerleme ile yüzde 51,7 oranında arıtılabilmektedir."

MÜSİLAJA KARŞI ÖNLEMLER ALMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR'

Bilim Kurulunun 25 Aralık'ta tekrar toplandığını hatırlatan Mustafa Sarı, müsilajdan etkilenecek sektörler için acilen bir sigorta sisteminin geliştirilmesinin önemine değindi. Sarı, "Mevcut durum değerlendirilmiş ve alınması gereken tedbirler bilim insanları tarafından tekrar vurgulanmıştır. Yani bilim rehberliğini yapmış, söyleyeceğini söylemiştir. Artık iş, uygulayıcılardadır. Merkezi yönetimden yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, bireysel olarak her bir vatandaşa kadar müsilaja karşı birlikte önlem almak hepimizin sorumluluğu ve görevidir. İş birliği yapılmadığı sürece bu felaketten kurtulma şansımız yoktur. Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmak için acilen sanayi kuruluşlarının atık deşarjı akarsuların debisine göre yeniden düzenlenmeli, akarsuların zehir kanalına dönüşmesine neden olan sanayi atıkları denetimle engellenmeli, çalışmayan atık arıtma tesisleri çalışır hale getirilmeli, denize çamur dökülmesi önlenmeli, ulusal düzeyde vatandaşların denize yardım etmesini sağlayacak kampanyalar başlatılmalı, Marmara Denizi balıkçılığı müsilaj dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve müsilajdan zarar görecek sektörler için acilen bir sigorta sistemleri geliştirilmelidir" dedi.

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    10075,20%1,14
  • DOLAR

    35,34% -0,08
  • EURO

    36,41% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2997,67% -0,09
  • Ç. ALTIN

    4860,27% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Sakarya'da 76 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi
Bakanlık, yavru gorile isim arıyor
Trabzonspor’da puan kaybı öfkesi TV ekranlarından çıktı
Göztepe'den TFF çıkarması
Husumetlisini öldüren sanığa müebbet hapis
EgeYapı Avrupa GYO’da talep toplama süreci başladı
SAMSUN - Yerli kenevirin genetik haritası genişliyor (VİDEO EKLENDİ)
DEM Parti heyeti, Davutoğlu'nu ziyaret etti
TOKAT - 4 dakikada otomobilin ses sistemini çaldı (VİDEO EKLENDİ)
'Mavi Vatan-2025 Tatbikatı' başlıyor
İstanbul - Kadıköy ve Beykoz'da 110 milyon lira değerinde kaçak yedek parça e...
AKSARAY - Tartıştığı babasını bıçakla ağır yaraladı (VİDEO EKLENDİ)
Kanalizasyon kazısında çıkan insan kemikleri incelemeye alındı
Çin'den Kore Yarımadası'ndaki gelişmelere ilişkin açıklama
KDK'dan kuryeler için bakanlıklara tavsiye kararı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İstanbul - Kadıköy ve Beykoz'da 110 milyon lira değerinde kaçak yedek parça ele geçirild...

AKSARAY - Tartıştığı babasını bıçakla ağır yaraladı (VİDEO EKLENDİ)

Kanalizasyon kazısında çıkan insan kemikleri incelemeye alındı

Çin'den Kore Yarımadası'ndaki gelişmelere ilişkin açıklama

KDK'dan kuryeler için bakanlıklara tavsiye kararı

Bakan Tunç: 826 binin üzerinde dosyada taraflar ara buluculuk ile el sıkıştı

Karşıyaka potada alkışlarla

Kaza ihbarına giden ambulans, TIR'a çarptı; 3 sağlık görevlisi yaralı

Gercüş, kar yağışıyla beyaza büründü

Kaza ihbarına giden ambulans, TIR'a çarptı; 3 sağlık görevlisi yaralı / Ek fotoğraflar

Ülkesine dönen Suriyeli Mahmut: Savaş bitti, daha da güzel olacak

İstanbul - Cinayet şüphelisi Edirne'de yakalandı

Manisa FK, Play-Off yolunda

ERZİNCAN - Otomobil camına 'Kar tatili' yazan öğrencilere validen aynı yöntemle 'Okula d...

YÖK ve SSB iş birliğindeki 'Akademik Tez Programı'na 421 öğrenci başvurdu

İzmir'de ekmeğe zam

Doğu Karadeniz’de ihracatta yüzde 27 artış

Kar Ragbi Şampiyonası, Erciyes'te düzenlenecek

Erkek arkadaşıyla tartışan Burcu, korkuluktan düşüp yaralandı

İstanbul - Marmara Denizi'nde yunusun 'Yavru öldürme' davranışı bilimsel makaleye konu o...

Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu