29.9° / 14.8°

Prof. Dr. Tecer: Müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda

Prof. Dr. Tecer: Müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda

Prof. Dr. Tecer: Müsilaj Marmara Denizi
Tarih: 15.03.2025 10:28

Mehmet YİRUN-Mehmetcan ARSLAN/TEKİRDAĞ, (DHA)-TEKİRDAĞ'da son dönemde avlanmak üzere tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların ağlarına yapışan müsilaj, bu kez deniz altında görüntülendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor" dedi.

Marmara Denizi'nde 2021 yılında görülen müsilaj, son dönemde yeniden gündeme geldi. Tekneleriyle denize açılan balıkçıların ağlarına yapışan müsilaj hem ağlara hem de sudaki ekosisteme zarar veriyor. Denizdeki müsilaj yoğunluğu, Tekirdağ'da dalgıç eğitmeni Ömer Gezgin tarafından görüntülendi. Görüntüleri inceleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, müsilajın varlığının son dönemde Tekirdağ kıyılarında arttığını söyledi. Tecer, "Biliyorsunuz müsilajı oluşturan üç tane temel sebep vardı. Bunlardan bir tanesi, sıcaklık artışı ki son 50 yılda Marmara Denizi 2,5 santigrat derece bir artış yaşamıştı. Bunu daha önce de ifade etmiştik. İkincisi durağanlık, akıntının olmaması. Evet bu aylarda biraz akıntının düşük olduğunu doğal olarak bekleyebiliyoruz ama bu durağanlık da bir müsilaj sebebiydi. Daha da önemlisi kirlilik. Marmara Denizi'ne yapılan deşarjlar müsilaja sebebiyet veren etkenlerin başında geliyordu" diye konuştu.

'OMURGASIZLARIN ÇOĞALDIĞINI GÖRÜYORUZ'

Marmara Denizi'ne, etrafındaki 7 ilden günde toplam 8 milyon ton atık su deşarj edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tecer, "Günde yaklaşık 8 milyon ton atık su bir nebze arıtılmış, birazı ileri arıtmayla arıtılmış sular Marmara Denizi'ne boşaltılıyor. İleri biyolojik arıtmaya uğramış olsa bile bunların yarısı biyolojik arıtımla arıtıldıktan sonra deşarj ediliyor. Buradaki azot ve fosfor miktarı bitkisel planktonlar için besin maddesi anlamına geliyor ve bu besin maddeleri ile aşırı beslenen planktonlar stres durumlarında müsilaj dediğimiz salgıyı salgılıyor. Bu da Marmara Denizi için, onun ekolojisi, ekosistemi için ciddi zararlar teşkil ediyor. Baktığımız zaman müsilajın bu bölgedeki olumsuz etkilerini, deniz ortamındaki ekolojik dengenin bozulması olarak sayabiliriz. Turizm üzerine etkileri var. Balıkçılık faaliyetleri çok olumsuz şekilde etkileniyor ki bazı türlerin yok olduğu, bazı oksijensiz ortamda yaşamaya alışkın omurgasızların çoğaldığını görüyoruz. Denizcilik faaliyetleri bundan etkileniyor. Ayrıca da sağlık etkilerini de buna ilave edebiliriz" dedi.

'DEŞARJLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKİYOR'

Marmara Denizi'ne her yıl yapılan atık su deşarjının arttığını söyleyen Tecer, "Her yıl bu deşarj miktarı artıyor. Nüfusa bağlı olarak artıyor. Özellikle günlük 8 milyon tonun 3 milyon tonu, İstanbul'daki arıtma tesislerinden Marmara Denizi'ne boşalıyor. Bu her geçen yıl da artıyor. Bir kere bu deşarjların önüne geçilmesi gerekiyor. Ya da bunların ileri biyolojik arıtımla arıtıldıktan sonra deşarj edilmesi gerekiyor. Önlemi, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı için genel olarak alabiliriz. Durağanlık için yapabileceğimiz bir şey yok ama Marmara Denizi'ne boşaltılan, özellikle arıtılmamış ya da ileri biyolojik arıtımdan geçmemiş bu 8 milyon ton atık suyun mutlaka deşarj edilmemeden önce ileri biyolojik arıtılmadan geçmesi, yeni teknolojilerle bunun geri kazanılması gerekiyor" diye konuştu.

'OKSİJENİN ÜRETİLMESİ ENGELLENİYOR'

Prof. Dr. Tecer, müsilajın deniz derinliklerindeki yoğunluğuna değinerek, "Bu suları aslında Marmara Denizi'ne deşarj etme lüksümüz de yok bizim. Çünkü su fakiri bir ülkeyiz. Bunların bir şekilde geri kazanılarak tekrar işlemlerde kullanmamız gerekiyor. Deşarjla mücadele etmediğimiz sürece, Marmara Denizi'ne boşalttığımız her gün 8 milyon tonluk atık suyu ya da arıtılmış suyu bir şekliyle sonlandırmadığımız sürece müsilajdan kurtulma şansı ve ihtimalimiz de yok. Yüzeyde gözükmedi diye müsilaj kayboldu diye zannediyoruz, bu da büyük bir yanılgı. 10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor. Oksijenin üretilmesi engelleniyor, gün ışığının geçmesi engelleniyor, fotosentezi azaltıyor. Muazzam derecede denizin içerisindeki ekosisteme zararlar veriyor" dedi.

DALIŞ EĞİTİMLERİNİ DE ETKİLİYOR

Marmara Denizi'ne dalış yaparak dipteki müsilajı görüntüleyen dalgıç eğitmeni Ömer Gezgin de "Şu anda artan sıcaklıklarla beraber zaten müsilaj daha fazla olmaya başladı. Orta su ve suyun altında çok fazlasıyla müsilaj gözlenmekte. Şu anda zaten denize baktığınızda tamamen duru bir deniz, suyun üzerinden herhangi bir şey belli olmuyor. Ama tahminen 10-15 metre derinliğe indiğiniz zaman bu müsilajla karşı karşıya kalıyoruz. Videolarda da göreceğiniz gibi su altında gerçekten canlılarla birleşme aşamasına gelmiş, dipteki canlıları çok etkiliyor. Aynı zamanda en önemlisi, bizim dalışlarımızı da etkiliyor. Çoğu zaman eğitim veremeyecek duruma geldiğimiz bölgeler de mevcut. Sümüksü bir yapı olduğu için su altında yeri geliyor eğitim verdiğim öğrenciyi bile karşılıklı olarak göremediğimiz durumlar oluyor. Bayağı sümüksü bir yapı. Bu sebepten dolayı artan sıcaklıkla büyük ihtimalle dip bölgesi ve orta bölgede dolduktan sonra yavaş yavaş su yüzeyine de çıkmaya başlayacaktır. Müsilaj su altında dip kısma çöktüğünde, canlıların üzerine bir kabuk halinde yapışmış. Bu sebepten dolayı bütün canlılar biraz daha derin sulara ya da daha temiz sulara gitmeye çalışıyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul- İstanbul'da yağmur etkili oluyor- 1 (Taksim) / Haber ve fotoğraf ek...
Bursa'da, berber dükkanında yapılan silahlı saldırıda çırak öldü
'Torbacının' zula evindeki çöp kovasında 46 bin 260 adet sentetik ecza maddes...
İzmir'de, esnaftan indirimli tamir isteyen 'sahte kamu görevlisi' yakalandı
İzmir'de, husumetlilerinin silahla vurduğu eğlence mekanı işletmecisi yaralan...
Kütahya'da otomobilin çarptığı yaya, öldü
İçişleri Bakanlığı'ndan 18 kente 'sarı', 1 kente 'turuncu' kodlu uyarı
Kına gecesinde dev 'disko topu' yerinden koptu; gelin ve 2 kişi yaralandı
İstanbul- Kadıköy'de otomobile arkadan çarptı, motosikletli son anda kurtuld...
Çorum'da yangın; 2 ev ve 2 samanlık kullanılamaz hale geldi
Kayseri'de, kıyafete emdirilmiş 1.4 kilo metamfetamin ele geçirildi; 3 tutukl...
Bursa'da kaçak kazı yapan definecilerin üzerine toprak çöktü: 1 ölü
Kapıkule'de kaçak yollarla yurda sokulmak istenen 8 bin adet sülük ele geçiri...
Kayseri'de sosyal medyadan 3.5 milyon TL'lik dolandırıcılığa 6 tutuklama
İstanbul- Ukrayna heyetinden, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'na ilişki...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kayseri'de, kıyafete emdirilmiş 1.4 kilo metamfetamin ele geçirildi; 3 tutuklama

Bursa'da kaçak kazı yapan definecilerin üzerine toprak çöktü: 1 ölü

Kapıkule'de kaçak yollarla yurda sokulmak istenen 8 bin adet sülük ele geçirildi

Kayseri'de sosyal medyadan 3.5 milyon TL'lik dolandırıcılığa 6 tutuklama

İstanbul- Ukrayna heyetinden, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'na ilişkin açıklama

Ankara'da, dere yatağında bıçaklanmış halde ölü bulundu

FOMGET’in 2024-2025 Kadınlar Futbol Süper Ligi şampiyonluğu tescillendi

Pertek eski Belediye Başkanı, 'zimmet' suçlamasıyla Tekirdağ'da gözaltına alındı

Sivas'ta şarampole devrilen hafif ticari aracın sürücüsü öldü

SoloTürk'ten Ordu'da prova uçuşu

Bakan Tunç: Terörsüz Türkiye hedefiyle kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz (2)

Beşiktaş Belediyesi'nden 'İlk Adım' anması

Edirne'de çukura düşen at, vinçle kurtarıldı

D Tech Cloud’tan geleceğe açılan teknoloji atölyesi

Oltu’da heyelan; dağdan kopan kaya parçaları mahallenin yolunu kapattı

İstanbul- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Yüzyılı, KKTC'nin de yüzyılı olacak

Dini nikahla yaşadığı kuzenini 8 bıçak darbesiyle öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet

İstanbul- Libya'dan ayrılan Türk vatandaşlarını taşıyan uçak İstanbul'a geldi

Toprak altında kalan işçinin arkadaşları tarafından kurtarılması kamerada

İçişleri Bakanlığı, güvenlik korucularının 40'ıncı yılını kutladı

Adana'da dere yatağına düşen otomobilin sürücüsü eksper öldü; cenazeye Bakan Yumaklı da ...