Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu Söyleşi Programı için Aksaray’a geldi

Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu Söyleşi Programı için Aksaray’a geldi

Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu Söyleşi Programı için Aksaray’a geldi

rof.Dr. İbrahim Saraçoğlu Söyleşi Programı için Aksaray’a geldi: İlim, bilime ışık tutar
 


 

2015-2023 yılları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı olarak görev yapan halen Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi, bitkilerin koruyucu ve tedavi destekleyici etkilerini ortaya koyan kürleriyle, dünya literatüründe önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Aksaray Valiliği himayesinde Aksaray Üniversitesi iş birliğinde söyleşi gerçekleştirdi.
 

ASÜ Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu eşi Canan Kumbuzoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Âdem Aydemir, Aksaray Belediye Başkan vekili Yakup Kadri Perek, ASÜ Rektörü Prof.Dr. Alpay Arıbaş, birim amirleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.  
 

 

Vali Kumbuzoğlu; ‘Ata tohumu ve ata toprağı kavramları değerli hocamız İbrahim Saraçoğlu’nun söylemleri ile yeniden gündeme geldi”
 

Söyleyişi programının açılışında konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu; Prof.Dr. Saraçoğlu’nun kendini bilime, bilgisini de milletine adamış, akademik çalışmalarıyla, alternatif tıp alanında “Çare Adamı” olarak bilindiğini ve anıldığını söyledi.  
 

 

Saraçoğlu’nun Türkiye Tohum Gen Bankasının kurulmasına öncülük etmiş, Türkiye Milli Botanik Bahçesi Projesi ve Antalya Tıbbî ve Aromatik Bitkiler Araştırma Laboratuvarı’nın kuruluşuna öncülük etmiş bir bilim insanı olduğunu vurgulayan Vali Kumbuzoğlu; “Değerli hocamız, Sayın Cumhurbaşkanımıza uzun yıllar Başdanışmanlık da yapmış halende Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ata tohumu ve ata toprağı kavramları değerli hocamız İbrahim Saraçoğlu’nun söylemleri ile yeniden gündeme geldi. Kendilerinin öncülüğünde, Anadolu'da bin’in üzerinde tohum toplandı.  “Enerjisiz yaşanabilir. Ancak, tohumsuz asla” “Anadolu’yu hiçbir gönle sığdıramazsınız. Onun sığdığı yer sizin gönlünüzdür” Bu sözler, sayın hocamıza ait. Aslında, Sadece bu ifadeler bile, hocamızın hassasiyetini ve meselenin önemini anlamamız için yeterli gelebilir” dedi.  
 

ASÜ Rektörü Arıbaş: “Geleneksel tıp ile modern tıp birbirine rakip değildir. Birbirine bütünleyici, birbirine destek olan tıp çeşididir”
 

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alpay Arıbaş’da yaptığı konuşmasında; Aksaray Üniversitesinin çeşitli bölüm ve fakültelerinde topluma sağlık hizmet verdiğini söyledi.  
 

Arıbaş ASÜ’nün tıp ve sağlık bilimleri alanında her geçen gün artan bir ivme ile topluma sağlık hizmeti verdiğini belirterek; diş hekimliği konusunda da ciddi mesafe alındığını gelecek yıl öğrenci alımı planladıklarını söyledi. Arıbaş sağlık alanında fakülte ve meslek yüksek okulları bazında ihtiyaca binaen farklı bölümler açabileceklerini belirtti.  
 

Modern Tıbbın yanında herkesin bildiği geleneksel tıbbın da var olduğunu vurgulayan Arıbaş; “Bilgiler sistematik bir şekilde usta çırak ilişkileri içinde kaydedilerek süre gelmiş. Geleneksel tıp ile modern tıp birbirine rakip değildir. Birbirine bütünleyici, birbirine destek olan tıp çeşididir. Dünya Sağlık örgütü de 21 yy. başından beri geleneksel tıbbı ciddi şekilde teşvik ediyor. 2008 yılında Pekin de düzenlenen toplantı da geleneksel tıp ile ilgili bir bildiri yayınladı” dedi.
 

Prof.Dr.Saraçoğlu; “Ülkeyi FKB alanları koruyacak”
 

 

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu ise tarımsal alanların bütünlüğü ve gıda güvenliğine dikkat çekerek tarımla ziraatın birbirinden farklı alanlar olduğunu düzenli ziraat faaliyetlerinin önemini vurguladı.  
 

Saraçoğlu; “Günümüzde gıda güvenliği en önemli şeydir. 2000 yılında insan genom haritası açıklandı. Gen teknolojisi ile tüm hastalıklara çare bulunduğunu açıkladılar. Ama hala gen tedavisi ile yüzde yüz tedavi olan bir hasta göremiyorsunuz” dedi.
 

Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarını FKB kısaltması ile anlatan Saraçoğlu bu üç harfin temsil ettiği açılımın ülkeyi koruyacak alanlar olduğunu vurgulayarak bu alanlardan sadece birinin olmasının yeterli olmadığının altını çizen Saraçoğlu; “Bu dünya da bir vizyon kazanmak istiyorsanız. FKB’yi iyi bileceksiniz. Bunlar temel kanunlardır. Aksi takdirde vizyon kazanmak çok zor. Bilgi ve tecrübe dünyada satın alamayacağınız tek şeydir. Allah’ın bize gönderdiği iki kitap var. Birisi yüce kitap Kuran diğeri yaratıcının eseri doğa. Doğayı anlayabilmemiz için Fizik, Kimya ve Biyoloji yani FKB temel kanunlarını çok iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.  
 

İlim, bilime ışık tutar
 

Ülkede ki birçok ata tohumunun ABD ve bazı AB üyesi ülkelerde çoğaltıldığını ve bize ait olan başta buğday olmak üzere diğer ürünlerin tohumlarını tekrar dünyaya ve Türkiye’ye satıldığını ifade eden Saraçoğlu; “Hür düşünmeliyiz; İlim ışığında bilime sınırlama getirmez, hayal gücünü arttırır. İkilemde bırakmaz, önünüzü acır zincirlerini kırar. Şartlandırılmış, elimiz kolumuz bağlanmış formüllerden kendimiz kurtarmamız lazım. Zıplamamız gerekiyor. İlim bilime ışık tutar” dedi.  
 

Hastalıklara karşı önerdikleri kürlerden örnekler vererek katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu, Aksaray’da olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.  
 

Söyleyişi sonunda Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve ASÜ Rektörü Prof.Dr. Alpay Arıbaş; günün anısına Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu’na hediye takdiminde bulundu. Program katılımcılarla fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.  
 


 



Perşembe 15.1 ° / 4.2 °
Cuma 15.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 17.2 ° / 8.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri