38.7° / 20.9°

Profesör Görür: 250 senelik periyot doldu, Yedisu fayının eli kulağında

Profesör Görür: 250 senelik periyot doldu, Yedisu fayının eli kulağında

Profesör Görür: 250 senelik periyot doldu, Yedisu fayının eli kulağında
Tarih: 04.04.2025 21:44 Güncelleme: 04.04.2025 21:44

Aziz ÖNAL/ BİNGÖL, (DHA)- BİLİM Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Bingöl, fayların kesiştiği fay bölgesidir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Deprem zaten her yıl, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot, bu birikim dolmuştur. Yedisu fayının eli kulağında. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum” dedi.

Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen ‘Bingöl'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl’ konulu konferansa katıldı. Bingöl Belediyesi konferans salonunda düzenlenen programa TMMOB İl Sekreteri Canfidan Boldaş, inşaat mühendisleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konferansta konuşan Görür, Yedisu fayının 250 senelik periyodunu doldurduğunu, her an gerçekleşebilecek büyük bir deprem riskinin bulunduğunu ifade ederek, “Ben Bingöl’de ne deprem olacak diyorum ne de ‘Böyle böyle olacak, şundan büyük olacak’ diyorum. Diyorum ki; Bingöl, fayların kesiştiği fay bölgesidir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Canlı faylar, stres biriktiriyor. Bu stres, örneğin Kuzey Anadolu fayı, Yedisu fayları mesela, 250 senede bir doluyor. Az bir zaman değil. 3 nesli geçiyor. Nesil deprem görmeyince, zannediyor ki deprem olmaz. Biri çıkıp da ‘Deprem olabilir burada’ deyince, ‘Deli mi bu adam? Dedem deprem görmemiş, dedemin dedesi deprem görmemiş. Ne depremi’ diyorlar. Deprem zaten her yıl, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot, bu birikim dolmuştur. Yedisu fayının eli kulağında. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum. 1939’da Erzincan depremi oldu. Yaklaşık 40 bin kişi öldü. Erzincan’dan geçen Kuzey Anadolu fay hattının en doğu ucu, Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay, 1939 da dahil kırılmadı. En son kırılması, 1784’tür. En son deprem üretimi, 1784’teydi. 1784’ten bu zamana 250 sene geçti. Fay, stresini doldurdu. Bunun dışında, sağda solda bir sürü depremler oluyor, o depremler enerjiyi, stresi transfer ediyor” dedi.

‘NE ZAMAN OLACAK BİLEMEM’

Kentin depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Görür, “Dolayısıyla ‘Yedisu fayı kırıldı kırılacak’ derken, bunu kehanet olsun diye demiyorum. Bilimsel verilere göre diyorum. Ama ben zaman bilemem, kimse bilemez. Önemli olan zaman değil zaten. Biz Bingöl’ün deprem dirençli il nasıl yaparız? Bu fayları değiştiremeyeceğimize göre, atamayacağımıza, satamayacağımıza, Bingöl’ü terk edip başka yerlerde yaşayamayacağımıza göre, Bingöl’ü deprem dirençli il yapalım. Deprem dirençli il ne demektir? Büyük deprem geldiği zaman, büyük depremde minimum zararla depremi atlatan kent demektir. Örnek, 6 Şubat’ta biz binleri bir gecede toprağa gömerken göçük altında, Tayvan’da aynı büyüklüklerde deprem oldu, 10 kişi tesadüfen öldü. İşte deprem dirençli Tayvan, depreme dirençsiz Maraş” diye konuştu.

KONFERANS ÖNCESİ SALONU SU BASTI

Öte yandan, kentte dün etkili olan sağanağın ardından belediye hizmet binasındaki su pompası arızalandı. Arıza nedeniyle binadaki konferans salonunun bir bölümünde, su birikintisi oluştu. Salonda biriken su, Prof. Dr. Naci Görür'ün vereceği konferans öncesi itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10358,50%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Mahsur kaldıkları asansörde dumandan etkilenen 1’i çocuk 5 kişiyi itfaiye ku...
Adana'da yapılan trafik denetiminde 98 sürücüye 596 bin TL para cezası kesild...
Ankara’da korkutan yangın: 3 kişi öldü, 20 kişi dumandan etkilendi
Özgür Özel: Biz barışın da demokrasinin de teminatıyız
Düğünde pompalı tüfekle rastgele ateş açıp 2 kişiyi yaraladı
Cami avlusunda uyuşturucu içerken kendisini uyaran müezzini bıçakladı; olay a...
Galatasaray, hazırlık maçında Ümraniyespor’u 5-2 yendi
Archie Brown: Burada olmak benim için bir onur
İstanbul - Esenyurt'ta inşaat alanında çıkan yangın söndürüldü
Ankara’da korkutan yangın (1)
Filenin Sultanları İtalya'ya 3-2 mağlup oldu
Karabük’te çıkan yangında 2’si metruk 4 ev hasar gördü
Uzman çavuş'un Seyhan Nehri'nde cansız bedeni bulundu (2)
Rize’de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 8 yaralı
Evde düşerek yaralandığı belirtilen adamı, eşinin bıçakladığı ortaya çıktı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Filenin Sultanları İtalya'ya 3-2 mağlup oldu

Karabük’te çıkan yangında 2’si metruk 4 ev hasar gördü

Uzman çavuş'un Seyhan Nehri'nde cansız bedeni bulundu (2)

Rize’de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 8 yaralı

Evde düşerek yaralandığı belirtilen adamı, eşinin bıçakladığı ortaya çıktı

Fenerbahçe hazırlık maçında Fatih Karagümrük’le 2-2 berabere kaldı

Dervişoğlu: Cumhuriyet değerlerimizi koruyacağız (3)

Archie Brown, Fenerbahçe’de

U19 Erkek Voleybol Milli Takımı, Balkan Şampiyonası’nda finalde

Diyarbakır surlarına Türk bayrakları asıldı

Beşiktaş, Avusturya'da çalışmalarını sürdürüyor

Komşu kavgasında kalbinden bıçaklanarak öldü

U16 Voleybol Kız Milli Takımı, Avrupa Şampiyonasında finalde

İstanbul - Atatürk Havalimanı'nda otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

Seyir halindeki minibüsten düşüp, ağır yaralandı

Konya'da silahlı saldırı: 2 ölü

İstanbul - Büyükçekmece'de zincirleme kaza kamerada

İstanbul- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut son yolculuğuna uğurlandı

Kırklareli'de iki ayrı yangında ağaçlık alan ve tarım arazisi zarar gördü

İstanbul'a gelen Orkun Kökçü'den ilk sözler: Çocukluktan beri hayalini kurduğum Beşiktaş...

Trabzonspor, Felip Augusto ile 4+1 yıllık sözleşme imzaladı