Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Hemşirelerimizin, ebelerimizin hakları için ne gerekiyorsa yapacağız

Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Hemşirelerimizin, ebelerimizin hakları için ne gerekiyorsa yapacağız

Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Hemşirelerimizin, ebelerimizin hakları için ne gerekiyorsa yapacağız

Gizem KARADAĞ-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)- SAĞLIK-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Hemşirelerimizin, ebelerimizin ekonomik, sosyal ve mesleki hakları için ne gerekiyorsa yapacağız. Sağlık-Sen olarak Sağlık Bakanlığı ve YÖK başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz. Emeğe değer verildiğinde, sağlık sistemi güçlenir. Unutmayalım, güçlü bir ebelik ve hemşirelik yapısı, güçlü bir sağlık sistemi demektir. Sağlık-Sen bu sürecin öncüsü ve taşıyıcısı olmaya kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini sundukları ‘Sağlıkta Görünmeyen Emek: Ebe ve Hemşireler’ konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ‘Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı Sonuç Raporu’ da açıklandı. Başkan Doğan, burada yaptığı açıklamada, “5 Mayıs Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü ve Haftası vesilesiyle tüm ebe ve hemşirelerimizi tebrik ediyor, günlerini kutluyorum. Biz Sağlık-Sen olarak yoğun bakımda hayat kurtaran, acil serviste koşturan hemşirenin, doğumhanede yeni bir cana ilk dokunuşu yapan ebenin, serviste, ameliyathanede, sahada çalışan tüm hemşirelerin sesi olmaya devam edeceğiz. Ebenin, hemşirenin 40’a yakın sağlık meslek grubunun yetkili sendikası Sağlık-Sen’dir. Sorunların tespit edildiği, çözüm reçetelerinin yazıldığı yer burasıdır. Bugüne kadar yalnızca eleştiren değil, çözüm de üreten bir sendika olduk. Saha çalışmalarıyla, bilimsel araştırmalarla, rapor ve projelerle sorunlara gerçekçi yaklaştık. Çünkü mücadelemizi değerli kılan şey boş söylemler değil, sahaya dayanan verilerle çözüm sunmaktır. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz önemli çalışmalardan biri de ‘Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı’dır. Çalıştayımızı kapsamlı bir katılımla gerçekleştirdik. Alanının uzmanları ve mesleği bizzat icra eden hemşirelerle sorunları tüm yönleriyle masaya yatırdık. Yenilikçi ve uygulanabilir öneriler geliştirdik” diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Başkan Doğan, hemşirelik mesleğinde ortaya koydukları önerilerin reform niteliğinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Ebe ve hemşireler adına sözümüzü yükseltiyoruz. Sadece sorun tespiti yapmakla kalmadık, çözümün bir parçası olduk. Ortaya koyduğumuz öneriler, hemşirelik mesleğinde yıllardır beklenen reform niteliğindedir. Eğitimde kaliteyi yükseltmek için hemşirelik okullarındaki plansız kontenjan artışının kontrol altına alınması gerekiyor. Ayrıca, akademisyen sayısının artırılmasına kadar birçok somut adımı da öneriyoruz. Fakültelerde ebe ve hemşirelik eğitimlerini, bu bölümlerden mezun olan ebe ve hemşire akademisyenler vermelidir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) alan dışı görevlendirme yapmamalıdır. Mevzuatta hemşirelerimizin yetkilerini genişletecek, onları günün koşullarına uygun donatacak yeni düzenlemeler olmalıdır. Hastanelerde hemşireler eksik personelle çalışıyor, bir hemşire üç hemşirenin yapması gereken işi yapmaya çalışıyor. Atama bekleyen hemşirelerin ataması yapılmalı, istihdam düzenli ve planlı bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Kariyer basamakları konusunda çağrı yapıyoruz. Uzman hemşirelik tanınsın, liyakat esaslı terfi sistemi gelsin, hemşireler, ebeler hak ettikleri unvanlara kavuşsun. Ücretler meselesine gelince adil bir ücret politikasını hayata geçirmek zorundayız. Hemşiremizin alın teri karşılıksız kalmayacak, performans sistemi adaletsizlik üretmeyecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Hemşireler, ebeler yaptığı her işlemin, her bakımın karşılığını maddi ve manevi olarak alabilmelidir. Temel maaşlarımız insanca yaşam seviyesine çekilmeli. Kira, gıda, ulaşım gibi temel harcamaları karşılayabilecek bir düzeyde olmalıdır. Ebe ve hemşirelere özel aile destek ödemesi verilmeli. Kreş desteği ya da çocuk yardımı yapılmalıdır. Gece nöbetleri, hafta sonu çalışmaları özel olarak ücretlendirilmeli, nöbet ücretlerine en az yüzde 100 artış yapılmalıdır. Aldığımız tüm ücretler emekliliğe yansıtılmalıdır. Ücretsiz ulaşım hakkı verilmeli. Hemşire ve ebeler başta olmak üzere tüm sağlık profesyonellerine şehir içi toplu taşıma araçlarında vardiya kolaylığı ve maddi yükün hafifletilmesi için ücretsiz ulaşım kartı verilmelidir. Özellikle gece vardiyalı çalışanlar için servis veya ulaşım güvenliği garantisi sağlanmalıdır. THY’den ve Hızlı Trenden hemşire ve ebelere özel indirimler uygulanmalıdır. Sağlık tesislerine yakın kreşler açılmalı, yıllık forma, ayakkabı, koruyucu ekipman devlet tarafından verilmeli, hijyen ve bakım için aylık temizlik yardım ödeneği yapılmalıdır. Yemek desteği ve kaliteli beslenme hakkı verilmelidir. Ebe ve hemşireler başta olmak üzere sağlık profesyonelleri için uygun ücretli kamu lojmanları sağlanmalı, büyükşehirlerde kira desteği verilmelidir. Mesleki eğitim ve kariyer teşvikleri verilmeli, idari izinlerde nöbet ücretleri kesilmemelidir.”

‘TOPLU SÖZLEŞMEDE TALEPLERİMİZİ MASAYA GETİRECEĞİZ’

Başkan Doğan, sorunları çözen bir sendika olduklarını kaydederek, “Hemşirelerimizin, ebelerimizin ekonomik, sosyal ve mesleki hakları için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu çalıştay bir ilk adımdı. Ama asıl önemlisi, bu adımı somut uygulamalara dönüştürmektir. Şimdi çağrımız net. Sağlık-Sen olarak Sağlık Bakanlığı ve YÖK başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz. Geliniz, bu önerileri birlikte hayata geçirelim. Çünkü, emeğe değer verildiğinde, sağlık sistemi güçlenir. Ebe güvendedir, hemşire huzurludur, toplum sağlığı da garanti altındadır. Ebenin sesine kulak verin. Hemşirenin emeğini görün. Adım atın, birlikte iyileştirelim. Unutulmamalıdır ki; çalışma koşulları iyileşen, değeri bilinen bir ebe, bir hemşire, sağlık sisteminin güvencesidir. Sağlık sisteminin güvencesi, toplumun sağlığıdır. Önümüzde Toplu Sözleşme süreci var. Bu taleplerimizi ve çözüm reçetelerini Toplu Sözleşmede masaya getirecek, sonuçlanması için çaba harcayacağız. Sonuç olarak gayemiz, hemşirelerimizin ve ebelerimizin hak ettiği değeri görmesi, emeğinin karşılığını alması ve güvenle çalışması içindir. Sağlık-Sen, dün olduğu gibi bugün de hemşirelerin, ebelerin ve tüm sağlık profesyonellerinin yanında olacak, bu sürecin öncüsü ve taşıyıcısı olmaya kararlılıkla devam edecektir. Çalıştay raporumuzu Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara ileterek, raporda belirtilen çözüm önerilerinin takipçisi olacağımızı buradan ilan ediyorum. Hemşirelik mesleğinin geleceği için umutluyuz. Bugün çizdiğimiz yol haritası, yarının daha güçlü ve saygın hemşirelik camiasının inşasına katkı sunacaktır. Unutmayalım, güçlü bir ebelik ve hemşirelik yapısı, güçlü bir sağlık sistemi demektir. Emek varsa, karşılık da olmalı. Sağlık-Sen olarak biz sorumluluğumuzun bilinciyle bu yolda öncülük etmeye ve çözümün adresi olmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI



Perşembe 19.5 ° / 9.3 °
Cuma 25.3 ° / 10.5 °
Cumartesi 29.9 ° / 14.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri