25.2° / 11.8°

Sağlık sisteminde verimliliği artırıcak yapay zeka tabanlı dil modeli projesi

Sağlık sisteminde verimliliği artırıcak yapay zeka tabanlı dil modeli projesi

Sağlık sisteminde verimliliği artırıcak yapay zeka tabanlı dil modeli projesi
Tarih: 16.02.2025 13:06

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA)- ONDOKUZ Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Türkiye’nin önde gelen bir bilişim firması iş birliğiyle sağlık sektörü ve sağlık turizmi alanında yapay zeka tabanlı ilk büyük dil modeli geliştiriliyor. TÜBİTAK destekli ‘Sağlık Verileri ile Eğitilmiş Büyük Dil Modeli Tabanlı Hasta Yönlendirme Robotu: SağlıkGPT’, hasta semptomlarını analiz ederek doğru sağlık hizmetine yönlendirme yapacak, sağlık sisteminin verimliliğini artıracak ve sağlık turizmi kapsamında yabancı hastalara dijital danışmanlık sağlayacak.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Türkiye’nin önde gelen bir bilişim firması iş birliğiyle yürütülecek proje, ‘Sağlık Verileri ile Eğitilmiş Büyük Dil Modeli Tabanlı Hasta Yönlendirme Raporu: SağlıkGPT’ adıyla sağlık verileriyle eğitilmiş yerli bir büyük yapay zeka dil modeli oluşturmayı hedefliyor. SağlıkGPT, özellikle hastaların semptomlarını analiz ederek doğru sağlık hizmetine yönlendirilmesini sağlayacak bir dijital sağlık danışmanı olarak kullanılacak. Bu yapay zeka destekli model, hastaların semptomlarını anlatarak en doğru polikliniğe yönlendirilmesini sağlayacak ve hastanelerde hasta yoğunluğunu dengeleyerek sağlık hizmetlerinde verimliliği artıracak. Ayrıca proje, sağlık turizmine katkı sağlayarak yurt dışındaki hastaların Türkiye’deki sağlık kuruluşlarına kolay erişimini amaçlıyor. Mobil ve internet tabanlı uygulamalar sayesinde yabancı hastalar kendi dillerinde bilgi alarak tedavi süreçlerini planlayabilecekler. Türkiye’de sağlık alanında geliştirilen ilk büyük dil modeli olacak ‘SağlıkGPT’, medikal terimlere odaklanarak Türkçe sağlık verileriyle eğitilecek. 11’den fazla özel ve kamu hastanesiyle iş birliği yapılan projede, 1 Nisan 2025’te başlayacak çalışmaların ardından, Ağustos 2025’te demo sürümünün test edilmesi planlanıyor.

‘SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇOK YENİLİKÇİ BİR ARAÇ OLACAK’

Projenin detaylarını paylaşan OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail İşeri, “SağlıkGPT, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği destek programında desteklendi. Projemiz kapsamında OMÜ ile Türkiye’nin en büyük bilişim firmalarından bir tanesiyle bir iş birliği gerçekleştirdik. Projemiz geçtiğimiz hafta TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu proje kapsamında biz ‘SağlıkGPT’ ismini verdiğimiz bir yapay zeka geliştiriyoruz. Geliştireceğimiz bu yapay zeka projesi sağlık sektöründe çok yenilikçi bir araç olarak karşımıza çıkacak” diye konuştu.

‘SAĞLIK TURİZMİNDE DE ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENECEK’

Yapay zeka destekli sistemin hastanelerin çağrı merkezleri ve internet siteleri üzerinden entegre olarak çalışacağını belirten İşeri, “SağlıkGPT, birincisi sağlık sektöründe doğru hasta yönlendirme anlamında önemli görevler ifa edecek. Bunlardan bir tanesi örneğin, bir hasta bir hastanenin internet sitesine girdiğinde veya çağrı merkezini aradığında semptomlarıyla ilgili yapay zeka ile konuşacak ve hastanın en doğru polikliniğe yönlenmesi sağlanacak. Bu da hem hastalarımızda hem de hastanelerimizde hasta memnuniyeti hem de verimlik anlamında tüm sağlık sektörüne önemli katkılar sunacaktır. Diğer bir önemli yönü de aslında biz sağlık turizmi anlamında bu projenin çok önemli görevler üstleneceğini düşünüyoruz. Geliştireceğimiz mobil uygulama ve web uygulama sayesinde yurt dışı hastalarında bu ürünle temasa geçmelerini sağlayacağız. Bu bağlamda hastaların bu sistemi kullanarak ülkemizin sağlık kuruluşlarında tedavi görmeleri anlamında bir yönlendirme mekanizması da kurmayı düşünüyoruz” dedi.

‘KENDİMİZE AİT TÜRKÇE MEDİKAL BİR YAPAY ZEKA EĞİTMİŞ OLACAĞIZ’

SağlıkGPT’nin Türkiye’nin ilk medikal yapay zeka dil modeli olma özelliğini taşıdığını ifade eden İşeri, “Yapay zeka, her sektörde çok yaygın kullanılıyor. Sağlık sektörü de yapay zekanın en yaygın ve en etkili kullanıldığı yerlerden bir tanesi. Biz ülke ve OMÜ olarak bu projenin içerisinde olmaktan çok mutluluk duyuyoruz. Projemizle beraber sağlık sektörüne ve turizmine önemli katkılar sunacağımızı düşünüyoruz. Bu projenin kendi içerisinde çok özgün yönleri var. Özellikle medikal anlamındaki kelimelerin yapay zeka tarafından öğrenilmesi için geliştireceğimiz model eğitimi çalışmalarımız olacak. Bu anlamda da kendimize ait Türkçe medikal bir yapay zeka eğitmiş olacağız. Bu anlamda hem Türkiye’deki yapay zeka ekosistemini hem de sağlık teknolojileri alanındaki ekosisteme katkı yapmasını sağlayacağız. Türkiye’de bu proje şu anda ilk. Türkiye’de geliştirilen buna benzer bir ürün görmüyoruz. Bu anlamda bu projenin de bir öncülüğünü yapmış olacağız. Projemizin başvuru sürecinde 11’den fazla özel ve kamu hastaneleriyle iş birliği yaptık ve bunlardan niyet mektubu aldık. Ürünümüz geliştiği zaman bu hastanelerimizle bağlantıları devam ettireceğiz. Birlikte ülkemize çok kıymetli bir ürün kazandıracağımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘PROJEMİZ 24 AYLIK’

Projenin 1 Nisan’da başlayacağı ve ağustos ayından sonra da demo kullanımını sahaya sürmeyi planladıklarını ifade eden İşeri, “Projemizin resmi başlangıcı 1 Nisan 2025 olacak. Bu projemiz 24 aylık. Ama projenin farklı aşamalarda farklı modülleri geliştirilerek demo ve test kullanımları devreye girecek. Belki ağustos ayından sonra demo kullanımlarını sahada görebiliriz” dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Batman'da 2 TIR kafa kafaya çarpıştı; 1 ölü, 1 yaralı
Bakan Işıkhan: Türkiye'yi çalışma hayatı bakımından kötü ülkeler arasında gös...
Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bin 157’ye yükseldi
Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğine ilişkin bir problem yok
Uzak Şehir'e 'en iyi dizi' ödülü (Görüntü eklendi)
Tekirdağ'da silah ve tarihi eser operasyonu; 1 gözaltı
5 yaşındaki Ali'nin cansız bedeni, sulama kanalında bulundu
İşe giriş için fiziki test sırası beklerken 19 yaşında kalp krizinden öldü
Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde haftanın oyuncusu Galatasaray’dan James Palmer...
Uygunsuz görüntülerini 3 yaşındaki oğlunu kullanarak satan anneden alınan çoc...
Bakan Kurum: Kocaeli'de 1,1 milyon metreküp dip çamurunu bertaraf ettik
Ankara'da sağanak etkili oldu
Dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı; o anlar kamerada
İstanbul- Kapalıçarşı'da dolandırıcılara ait parayı akladığı iddia edilen şüp...
Emine Erdoğan'dan TOGEM-DER'in Cemre Çarşısı ile ilgili paylaşım

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bakan Kurum: Kocaeli'de 1,1 milyon metreküp dip çamurunu bertaraf ettik

Ankara'da sağanak etkili oldu

Dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı; o anlar kamerada

İstanbul- Kapalıçarşı'da dolandırıcılara ait parayı akladığı iddia edilen şüphelilere op...

Emine Erdoğan'dan TOGEM-DER'in Cemre Çarşısı ile ilgili paylaşım

Garanti BBVA Mobil yenilendi

Cazcı bateristin arabeskçi kızı, 5 yıllık telif mücadelesini kazandı

Estetikte merdiven altına karşı hekimlere sertifikalı eğitim

Eşini baltayla öldürdü

ABD ve İran arasında ikinci tur nükleer müzakereler başladı

Meriç Nehri’nde yakalanan 3 metrelik yayın, kilosu 450 liradan satışta

Oyuncu Berk Atan, trafik kazasında yaralandı

Karşıyaka final aşkına

Zapatero: Avrupa Türkiye’yi birliğine dahil edebilirse, medeniyet açısından tamamlanmış ...

Trabzon'da 'zirai don' etkisi; yüzde 25'lik zarar

Tireli Hasan usta, 64 yıldır körüklü çizme yapıyor

Mersin'de 5 bin adet sahte 2 euro madeni para ele geçirildi; 5 gözaltı

Merkezefendi yine başarıyor

Adana merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyonda 57 tutuklama

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tekne alev aldı: 148 ölü

Sokak hayvanlarına 51 ilde doğal yaşam alanları