21.5° / 9.2°

Salda Gölü'nün suyu, 3 ayda 20 metre çekildi

Salda Gölü'nün suyu, 3 ayda 20 metre çekildi

Salda Gölü
Tarih: 16.11.2024 10:34

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-SALDA Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Dernek Başkanı Osman Şakar, 27 Temmuz'da suyun ulaştığı bir noktadan çektiği görüntüler ile önceki gün aynı noktadan çektiği görüntülerde, 20 metreye yakın su çekilmesi olduğunu ortaya koydu.

Burdur'un Yeşilova ilçesinde Mars gezegenindeki toprak yapısına benzerliğiyle bilinen, turkuaz rengi ve beyaz kumsallarıyla ünlü Salda Gölü'nde, yoğun insan faaliyetleri ve kirlilik nedeniyle canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıkların kararmaya başlamasının yanı sıra, su çekilmesine ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şakar, 27 Temmuz'da bazı kişiler tarafından göl kıyısında açılmış bir çukuru görüntüledi. Dernek Başkanı Şakar, o dönem gölün hemen kıyısında içinde su olan çukurun olduğu alana kadar gelen gölün, önceki günkü gezisinde yaklaşık 20 metre çekildiğini belirledi.

'GÖL, KENARDAN YAKLAŞIK 20 METRE UZAKLAŞMIŞ'

Kayadibi tarafında göl kenarında suyun ulaştığı alanda bazı kişiler tarafından kazılmış bir alanı o dönem görüntüleyip, paylaştıklarını belirten Osman Şakar, "Önceki gün çöp temizliği için göl kenarına gitmiştim. 27 Temmuz'da çukurun içine kadar su geliyordu. Sonra bugünkü durumu görüyoruz. İki üç ayda göl, kenardan yaklaşık 20 metre uzaklaşmış, yükseklik olarak da yarım metreden daha fazla suyu çekilmiş" dedi.

DERİN SU SONDAJLARI DA SEBEP

Göl suyunun çekilmesinin nedeninin öncelikle küresel ısınmadan kaynaklı kuraklık olduğunu belirten Osman Şakar, "Bu yıl bu bölgede neredeyse yok denecek kadar az yağış oldu. İkinci sebep yağış olmamasından dolayı bölgede çok sulu ürünler yetiştiriliyor, mısır, yonca gibi. Bunlar da derin su sondajlarıyla sulanıyor ve yer altı su kaynaklarının gölü beslemesi bu nedenle azaldı. Gölün hızlı çekilmesinin sebebinin bu olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Son yıllarda Salda Gölü'nün su seviyesi endişe verici şekilde düştü. Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Devlet Su İşleri'nin özgür akan su bırakmaması ve bölgedeki kontrolsüz su kullanımı, Salda'nın su seviyesinin hızla azalmasına yol açıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor. Salda, tüm insanlığın mirasıdır, korunması hepimizin sorumluluğudur." (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9514,01%-1,6
  • DOLAR

    38,86% 0,06
  • EURO

    44,07% 0,51
  • GRAM ALTIN

    4125,82% 0,42
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
CHP’li Zeybek: Müsilaj konusu uluslararası kamuoyunda da gündeme getirilmeli
Babasının kullandığı traktörün altında kalan 7 yaşındaki Nur, toprağa verildi
Fransa'da sel: 3 ölü
17'nci Uluslararası MEB Robot Yarışması'na, 10 bini aşkın öğrenci katıldı
Bursa'da 4 bin 440 litre etil alkol ele geçirildi
BÜTEM'den bugüne kadar yaklaşık 15 bin öğretmen faydalandı
Eski Ukraynalı siyasetçiye İspanya'da suikast
Balkan Yol Şampiyonası'nda Ahmet Örken ve Ege Erülkü’den gümüş madalya
Dünyaca ünlü tenisçi Djokovic Bodrum'a geldi
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, AB Yüksek Temsilcisi Kallas ile telefonda gö...
Ankara'da, 'Batı Azerbaycan'a Geri Dönüş' konferansı /Video eklendi
Macenta Yayıncılık, Learning Excellence Awards 2025'te finale kaldı
ABB FOMGET Bayrağı İstanbul Boğazı’nda dalgalanıyor / Video eklendi
İran Meclisi, Rusya ile kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını onayladı
Mersin'de elektronik eşya fabrikasında çıkan yangına ilişkin soruşturma sürüy...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Ankara'da, 'Batı Azerbaycan'a Geri Dönüş' konferansı /Video eklendi

Macenta Yayıncılık, Learning Excellence Awards 2025'te finale kaldı

ABB FOMGET Bayrağı İstanbul Boğazı’nda dalgalanıyor / Video eklendi

İran Meclisi, Rusya ile kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını onayladı

Mersin'de elektronik eşya fabrikasında çıkan yangına ilişkin soruşturma sürüyor

Ağaç tartışmasında komşusunu öldürüp, intihar etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

Çin’den DTÖ’ye çok taraflı ticaret sistemini koruma çağrısı

'Sıcaklıklar mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıkacak'

Uzaklaştırma kararı aldırdığı gün, eski eşi tarafından çalıştığı hastanede öldürüldü

Dursun Özbek: Kalbi Galatasaray ile atan herkesi Yenikapı'ya davet ediyorum

Durdurulan TIR'da 5 milyon 670 bin dolu makaron ele geçirildi

Tokat’ta motosikletin çarptığı yaya ağır yaralandı

Manisa - CHP lideri Özgür Özel, cenazeye katıldı /Video eklendi

‘81 İlde 81 Orman’ projesinin yeni durağı Kırklareli

Aydın'da hırsızlıktan 30 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

AK Parti'li İleri: Türkiye'nin teknoloji anlamında önü açık, geleceği aydınlıktır

Yeşilçam'ın usta ismi Ahmet Mekin, taburcu oldu

Azerbaycanlı ressam, öldürülen Minguzzi'nin portresini ve kaykayını duvara resmetti

İstanbul - Bakan Kurum: Yıllardır tapu bekleyen vatandaşlarımıza tapularını kazandıracağ...

Motosikletin çarptığı babaannenin ardından torunu da öldü