11.5° / 3.5°

SAMSUN - Yerli kenevirin genetik haritası genişliyor (VİDEO EKLENDİ)

SAMSUN - Yerli kenevirin genetik haritası genişliyor (VİDEO EKLENDİ)

SAMSUN - Yerli kenevirin genetik haritası genişliyor (VİDEO EKLENDİ)
Tarih: 06.01.2025 13:57

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranının artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezlenerek yeni genetikler oluşturuluyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Burada asıl amaçlanan genetik varyasyon oluşturmak, yani kenevirin her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek. Bunu da ‘genetik kirlenme olmasın’ diye melezlemeleri oluşturmak için kabinler kullanmaktayız. Çünkü dışarıdan polen alışverişi olmasın” dedi.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, yerli kenevir genotiplerinin lif oranını artırma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda yapılan ön çalışmalarda, yüksek lif oranına sahip yabancı orijinli Santhica-27 ve Futura-75 isimli 2 çeşit ebeveyn olarak seçilerek, yerli genotiplerin lif oranlarını artırmak için melezleme çalışmaları başlatıldı. Çalışma, 16 farklı melez kombinasyonuyla özel olarak izole edilen kabinlerde yürütülüyor.

Projeye ilişkin bilgi veren OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Bu kabinler kenevir genotipleri melezleme kabinleri. Diğer normal kabinlerden yüksektir. Kabinler, çelik profile yapıldı ve etrafı polen geçirmeyecek örtülerle sarıldı. Biz burada melezleyeceğimiz genotipleri belli bir sıranın içini ekmekteyiz ve orada toz alışverişi istemiş olduğumuz anne ve baba bireyler arasında olur. Meydana gelen yavrular istemiş olduğumuz genetik özelliklerde sağlanmış olur. Kabinler dışarıya polen veremezler. Dışarıdan da polen alamazlar. Dolayısıyla kendi içerisinde bizim seçmiş olduğumuz ebeveynler oluşacağı için ıslah çalışmaları bu kabinleri kullanmaktayız. Burada 16 kabin var. 16 farklı bir genotip melezlemesini burada yapabilmekteyiz” diye konuştu.

Kabin sayısını arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Selim Aytaç, “Yıl içerisinde bu kabinlerde birkaç jenerasyon yapmak suretiyle arz etmiş olduğumuz 32 veya daha yüksek oranda yılda melezleme kombinasyonu oluşturmaktayız. Bu kombinasyonlar daha sonra başka kabinlerde gözlem bahçeleri şeklinde dönüştürülüyor. Belki de onlarca, yüzlerce farklı genetör elde ediyoruz. Bunların içerisinde gerek gözlemlerimiz gerek ölçüm sayımı tartımlarımız gerek laboratuvar çalışmalarımız sonucunda yeni çeşit adaylarımız, istemiş olduğumuz özellikte yeni adaylarımız ortaya çıkmakta. Burada verimlilik, lif verimi, lif oranı, yağ verimi, tohum verimi gibi özellikler araştırılarak yeni çeşitlere yol çıkarmaktayız. Aynı zamanda ilaç etkin maddesi amaçlı üretimlerimizde önce laboratuvar şartlarını daha sonra yine kabinleri de geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Dünyadaki bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak istediklerini ifade eden Aytaç, "Tohumlar kabinlerde normalde 4-4,5 ay kalıyor. O süre içerisinde biz işimizi bitiriyoruz. Yani tohumu ektikten sonra 4,5 ay sonra tohum alıp tekrar kabinleri hazırlıyoruz, tekrar üretim yapıyoruz. Sera içinde olduğundan dolayı yıl boyu burada kenevir üretimi yapabiliyoruz. Biz bunda sadece 3 çeşit değil, aynı zamanda daha çeşit olumlu 2 bin 500'e yakın genotipimiz var. Onları kullanmaktayız. Yine yurt dışına ithal etmiş olduğumuz belli özellikleri olan yabancı çeşitleri de melezlemeye almaktayız. Bizim için önemli olan üniversitemiz bünyesinde dünyadaki bütün kenevir genotiplerinin gen bankasına oluşturmak, şu anda gen bankasında gelişme çalışmamız var. Buradan elde etmiş olacağımız yeni varyasyonları da gen bankamızın kayıt altına alıyoruz. İleride çalışacak olan genç arkadaşlara materyal olarak bünyemizde bulunduruyoruz" dedi.

'GENETİK VARYASYON OLUŞTURMAK'

Asıl amaçlarının kenevirin genetik varyasyonunu oluşturmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aytaç, “Burada asıl amaçlanan genetik varyasyon oluşturmak. Yani bugün dünyada esmeri, sarısı, beyazı, zencisi her türlü insan var. Kenevirin de her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek, kısa boylu olandan uzun boyluya, dallı olandan dalsız olana, tohumu iri olandan küçük olana, yağ verimi yüksek olana düşük olana gibi, aynı zamanda protein ve diğer kannabinoidler konusunda da mümkün olduğunca farklı varyasyonlar oluşturmak amacımız ve bunu da ‘genetik kirlenme olmasın’ diye istemiş olduğumuz melezlemeler oluşturmak için kabinleri kullanmaktayız ki dışarıdan polen verişi olmasın. Aynı zamanda mikro tohum çoğaltım çalışmaları için de kullanabiliyoruz. Bunu sürekli çalışıyoruz zaten biz. Bunun sonu yok. Yani araştırmanın sonu yok. Sürekli yeni yönetmeni, yeni varyasyonları oluşturuyoruz. Bu zaten enstitümüzün kurulma amacı da bir tanesi bu. Tarım ve Islah Anabilim Dalımız sırf bu amaçlara ilgilenmektedir. Yeni çeşit adaylarını veyahut da yönetmeni ve varyasyonları oluşturulması” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    9937,86%-0,34
  • DOLAR

    35,38% 0,14
  • EURO

    36,54% -0,12
  • GRAM ALTIN

    3019,54% 0,28
  • Ç. ALTIN

    4879,99% -0,15
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bakan Bak, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül’ü makamında kabul ett...
Bakan Fidan: KKTC'ye desteğimiz sonuna kadar sürecek (2)
Motosiklet, TIR ile bariyer arasında sıkıştı: 2 yaralı
Trabzonspor-Alanyaspor / fotoğraflar
Ali Koç: Türkiye Kupası’na katılma kararı aldık
Burç Baysal: Barışın dilini kullanacağımız diyaloglar oluşacaktır
Trabzonspor-Alanyaspor / Ek fotoğraflar
Domuz saldırısından kaçarken uçurumdan düştü, askeri helikopterle hastaneye u...
Evinde baygın halde bulunan kadın, hastanede öldü; vücudunda darp izlerine ra...
İstanbul - İstanbul'da güzel havayı fırsat bilenler sahileri doldurdu
5'inci kattan düşüp ölen Tuğba'nın sanık eşi: Uğruna şiirler yazdığım kadını ...
Destici: Bölücüler hariç, bütün partilerin belediye başkanlıklarını ziyaret e...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün'ü kabul etti
Mardin'de silah ve bıçaklı kavga: 3 yaralı
Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı'dan TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'na ziyaret

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

5'inci kattan düşüp ölen Tuğba'nın sanık eşi: Uğruna şiirler yazdığım kadını kaybettim

Destici: Bölücüler hariç, bütün partilerin belediye başkanlıklarını ziyaret etme gayreti...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün'ü kabul etti

Mardin'de silah ve bıçaklı kavga: 3 yaralı

Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı'dan TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'na ziyaret

Bakan Güler, Alman mevkidaşı Pistorius ile görüştü

Eyüpspor - Boluspor: 1-0

Erzurum'da aküye gizlenmiş 3 kilo uyuşturucuyu 'Su' buldu

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Bursa'da öğrencilerle buluştu

Kasap çalışanı, et keserken kendisini bıçakla karnından yaraladı

105 kişinin öldüğü Bilge Sitesi davasında eski Osmaniye Belediye Başkanına 21 yıl hapis

Galericiyi, otomobil satışından kalan alacağını istediği için öldürülmüş

‘Dur’ ihtarına uymayan sürücünün otomobili, takipteki ekip otosuyla çarpıştı, 1 polis ya...

'Bebek Ölümlerini Araştırma Komisyonu' toplandı

ANKARA Sokak köpeklerinin saldırdığı Hayrettin'in yoğun bakımda tedavisi sürüyor (VİDEO ...

Fabrika sahibine doğrulttuğu silah tutukluk yaptı; o anlar kamerada

Tuğba Özay'ın çöp yığınları tepkisi

İzmir'de otobüs şoförleri iş bıraktı (3)

Otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü öldü; kaza anı kamerada

2 PTT görevlisini öldüren şüpheli 14 el ateş etmiş (4)

Samsunspor, Kayserispor maçına hazırlanıyor