Sanayide istihdam ve üretim devam ediyor

Sanayide istihdam ve üretim devam ediyor

SANAYİDE İSTİHDAM VE ÜRETİM DEVAM EDİYOR

 

Küresel virüs salgını ile faaliyetini durduran ya da çalışma süresini azaltan işyerlerine Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çeşitli destekler sağlandı. Bu doğrultuda İŞKUR aktif ve pasif işgücü programları ile işçi ve işverenlerin yanında oldu.

Gerek Türkiye'de gerekse Aksaray'da sanayici korumak ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmek için bir dizi adımlar atıldı. Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü 7/24 mesai mefhumu gözetmeksizin bir taraftan firmalara kısa çalışma ödeneği desteği ile yanında olurken bir taraftan da işini kaybeden işçi vatandaşların işsizlik ödeneği desteği  ile yoğun talep görüyor. 

    Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Aksaray Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Serbest Mali Müşavirler Odası ve sektörün temsilcileri ile iş birlikteliği içerisinde sahada koordinasyon sağlanarak işverenlerin kısa çalışma başvuruları çok kısa sürede tamamlanarak Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderildi. İşverenlere yönelik olarak hızlı bir şekilde onaylar geliyor ve bir taraftan işçilerin maliyetler azaltılırken diğer taraftan da işçilerin bu zor dönemde 3 aylığına maaşları İŞKUR tarafından karşılanıyor.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK'un açıkladığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kısa çalışma ödeneğinde yapılan değişiklikle kısa çalışma ödeneğinin daha da hızlandırılacağı, uygunluk tespitinin beklenmeyecek işverenlerin beyanı doğrusunda ödemelerin gerçekleştirilmesi Aksaray'da işçi ve işverenler tarafından olumlu karşılandı.

Aksaray'da Sanayi üretiminin 2019 yılında gösterdiği performans 2020 yılının ilk çeyreğinde etkisini hissettirirken küresel virüs salgını ile geçici bir duraksama yaşanmıştı kapasite kullanım oranları önemli oranda düşüren firmalar kısa şok etkisinden sonra kapasite kullanım oranını artırmaya başladı.

Türkiye'de ve Aksaray'da önemli yabancı yatırımcılar arasında yer alan Mercedes Benz Türk A.Ş. Aksaray kamyon fabrikası 24 Nisan'da üretime başlayacağını açıkladı. Mercedes ile birlikte yan sanayide hareketlilik başladı. Sadece Otomotiv metal sektörü değil ayrıca tekstil sektöründe de ciddi bir hareketlenme başladı. Bir taraftan işbaşı eğitim programları ve meslek edindirme kursları ile istihdam gerçekleşirken Aksaray'da ilk kez maske üretime de başladı.

Bununla birlikte Tekstil sektöründeki bazı firmaların siparişler ile birlikte yeniden istihdam gerçekleştiği gözlemlenmektedir.



Anahtar Kelimeler: Sanayide istihdam üretim devam ediyor
Çarşamba 30.7 ° / 17.4 °
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Cuma 28 ° / 16.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri