29.6° / 15.5°

Savcı, ABD askerlerinin başına çuval geçirilmesi davasında esas hakkında mütalaa açıkladı

Savcı, ABD askerlerinin başına çuval geçirilmesi davasında esas hakkında mütalaa açıkladı

Savcı, ABD askerlerinin başına çuval geçirilmesi davasında esas hakkında mütalaa açıkladı
Tarih: 06.05.2025 17:55 Güncelleme: 06.05.2025 17:55

Tolga TAHÇI/İZMİR, (DHA)- İZMİR'de Amerikan askerlerinin başına çuval geçirdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 15 tutuksuz sanık hakkında 'Kasten yaralama', 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlarından cezalandırılmaları yönünde mütalaa açıklandı.

Geçen 2 Eylül'de ABD'ye ait USS Wasp (LHD-1) adlı amfibi hücum gemisi, İzmir Limanı'na demirledi. ABD savaş gemisinde görevli Amerikan askeri, kentte vakit geçirmek için gemiden indi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde aralarında TGB üyelerinin de bulunduğu kalabalık bir grup, ABD askeri olduğunu fark ettikleri kişinin başına çuval geçirdi. Çuval geçirilme anı kameralara yansıdı. Çuvalı geçirdiği belirtilen 15 kişi gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan şüphelilerden 10’u tutuklanırken, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklu şüpheliler ilerleyen günlerde tahliye edildi.

Hazırlanan iddianamede 10 şüpheli hakkında 'Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 15 şüphelinin tamamı için 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçundan ceza talep edildi. İddianame İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yargılama sürecinde sanıkların adli kontrol şartları da kaldırıldı.

POLİS MEMURLARINA SÖZ VERİLDİ

Sanıklar yargılanmalarına bugün İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmada olaya müdahale eden polis memurları tanık olarak dinlenildi. Yunus Timleri'nde görev yapan F.İ., “Gürültüyü duyunca olay yerine gittik. Askerlerden birinin kafasında çuval vardı. Kalabalık dağılsın diye siren çalarak gittik. Kafasında çuval bulunan kişinin yüz hattında ve boynunda kızarıklık vardı. Grup kendiliğinden dağıldı" dedi.

Polis memuru M.C. askerlerin darbedildiğine şahit olmadıklarını söylerken, H.Ş. de grubun kendilerine zorluk çıkarmadığını belirtti.

Tanıkların dinlenilmesinin ardından savcı, esas hakkında mütalaasını açıkladı. İddia makamı, sanıkların, 'Kasten yaralama', 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlarından cezalandırılmaları yönünde görüş bildirdi. Sanık avukatları esas hakkında mütalaaya yönelik savunma için süre talebinde bulundu. Avukatların süre talebini kabul eden hakim, duruşmayı erteledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,66% 0,14
  • EURO

    45,67% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4293,16% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6910,88% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Bahçelievler ve Bağcılar'da denetim; 6 bin GBT, 498 bin TL ceza
Bursa’da otomobil ağaca çarptı: 2 yaralı
İstanbul- Nihal Candan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti
Erbakan: Siyonist katillerin Suriye ve İran'dan sonra asıl hedefleri Türkiye'...
Bursa'da, devrilip kamyonetin altına giren motosikletli yaralandı
Edirne'de 4 aracın karıştığı kaza kamerada
Patenle tehlikeli yolculuk kamerada
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Orta Doğu’da bir insanın burnunun kanamasından rahats...
BM Genel Sekreteri Guterres: Çatışmanın genişlemesi, kontrol edilemeyen bir y...
Darp sonucu ölen Muzaffer'in organları 5 kişiye umut oldu
Yumurtalık'ta denize giren 2 kardeşten 1'i boğuldu
Hastane deposunda 'yılan' paniği
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC’de Akdeniz Karpaz Üniversitesi mezuniye...
Bursa'da otomobilin çarptığı bisikletli çocuk öldü
İBB Başkanı İmamoğlu'nun babasına ait arazide arama

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yumurtalık'ta denize giren 2 kardeşten 1'i boğuldu

Hastane deposunda 'yılan' paniği

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC’de Akdeniz Karpaz Üniversitesi mezuniyet törenine ...

Bursa'da otomobilin çarptığı bisikletli çocuk öldü

İBB Başkanı İmamoğlu'nun babasına ait arazide arama

Trump: İran, Avrupa ile konuşmak istemiyor, bizimle istiyor

Olumsuz hava koşulları Benfica’ya engel olamadı, farklı kazandı

Firari hükümlü İzmir'de yakalanıp tutuklandı

Kocaeli'de tefeci operasyonunda 4 tutuklama

Annesinin karaciğeriyle hayata tutunan Hayrünnisa’nın karnesi, evinde verildi

İran'da 5.5 büyüklüğünde deprem

Liverpool Florian Wirtz’i duyurdu

İstanbul - TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: Möntrö'yü eksiksiz uygulamamız ned...

Kocaeli ve İstanbul’daki ‘fuhuş’ operasyonunda 5 kişi tutuklandı, 6 kadın kurtarıldı

Sakarya’da uyuşturucuya 3 tutuklama

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: İsrail’in haksız saldırısına karşı dünya harekete geçmeli

ABD Hazine Bakanlığı’ndan İran'a yeni yaptırımlar

Balıkesir'de otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Balıkesir'de zeytinlik yangını (2)

Bakan Yumaklı, 'Eğirdir Gölü Su Eylem Planı'nı açıkladı; 21 milyar liralık yatırım (2)

Bartın’da mavi bayraklı plajda kirlilik; denize girmek yasaklandı