17.8° / 6.5°

'Sesler ve Küller'in solist anne-kızı

'Sesler ve Küller'in solist anne-kızı

Tarih: 28.04.2025 12:37

Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL-Ali Oğulcan ARSLAN/ANKARA, (DHA)- SAVAŞLARA ağıt niteliğinde hazırlanan 'Sesler ve Küller' adlı eserin sahne kantatında annesi Hülya Kazan (52) ile aynı sahneyi paylaşan Ada Reyhan Günay (13), "Parçaya çalışırken annem, 'iyice duyguya gir' dediği için ben birazcık Gazze'deki çocuklara falan baktım. Artık her çalıştığımızda böyle ağlaya ağlaya çalıştık" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, yaşanan savaşlara ve çocuk ölümlerine ağıt niteliğinde yazılan ve bestelenen 'Sesler ve Küller: Karanlığın Orta Yerinde Küçücük Bir Kalpten Yükselen Ağıt' isimli sahne kantatının dünya prömiyerini 18 Nisan'da CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon'da gerçekleştirdi. Ankara Devlet Opera ve Balesi solisti soprano Hülya Kazan ile Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı klarnet bölümünde eğitim gören kızı Ada Reyhan Günay, şef Rengim Gökmen yönetiminde gerçekleşen sahne kantatında aynı sahneyi paylaştı. Çocukların savaşlarda uğradıkları zulme vurgu yapılan eserin 'çocuk' karakterini Ada Reyhan Günay, 'Anne' karakterini ise soprano Hülya Kazan seslendirdi. Çocuk solist Günay ve annesi Kazan'ın performansı, alkış topladı.

'AĞLAYA AĞLAYA ÇALIŞTIK'

Çocuk solist Günay, çalışmaları boyunca annesinden yardım aldığını belirterek, "Sahneye annemle çıkma fikrini ilk duyduğumda çok heyecanlanmıştım, büyülenmiştim. Çünkü ben küçüklüğümden beri anneme hayranım. Annem idolüm, hep annem gibi olmak istiyordum. Onunla bu sahneyi paylaşmak da gerçekten çok güzel bir şeydi. Parçaya çalışırken annem, 'iyice duyguya gir' dediği için ben birazcık Gazze'deki çocuklara falan baktım. Artık her çalıştığımızda böyle ağlaya ağlaya çalışıyorduk. Annem artık 'Ada ağlama lütfen, eseri söyle' diyordu ama ikimiz de ağlaşarak çalıştık" dedi.

'MÜZİĞİN İÇİNDE DOĞDUM'

Gitar, ukulele, piyano ve klarnet çalan Günay, daha anne karnındayken müzikle bir arada olduğunu söyleyerek, "Annem de babam da müzisyen. Annemin karnındayken bile babam bana şarkılar söylüyormuş. Annem şan dersleri veriyormuş karnındayken. Doğduğumda da direkt müziğin içinde doğdum diyebilirim" ifadelerini kullandı.

Ayrıca bugüne kadar 20'den fazla beste yaptığını kaydeden Günay, çocuk istismarına ve çocuğa yönelik şiddete 'dur' diyebilmek için de 'Kurtarın Beni' adlı besteyi yazdığını belirterek, "Babamla bir gün polisiye film izliyorduk. Orada da çocuk istismarı, çocuklara yapılan haksızlıklar çok fazla konu alınıyordu. Sonra yatağa girdim, ışığı kapattım ve aklımda bir ışık yandı; bir melodi geldi aklıma, sözler geldi. Unutmayım diye kağıda yazdım ve uyudum. Sonra sabah kalktığımda daha nota kağıdı bile aramadan düz kağıda 5 tane çizgi çizdim, onun üstüne notaları yazdım. En sonunda da babamla beraber düzenlemesini yaptık ve kaydettim" diye konuştu.

'MUTLU ÇOCUKLAR OLSUN'

Anne Kazan ise 'Sesler ve Küller' adlı sahne kantatında kızının görev alacağını öğrendikten sonra kızını vazgeçirmek için uğraştığını ancak başarılı olamadığını ifade ederek, "Konusu itibarıyla savaşta annesi, babası ölen bir çocuğun hikayesi ve baştan sona çocuk sahnede şarkı söylüyor. Çok yorucu bir eser. Ada'ya en başlarda aslında bırakması yolunda da telkinlerde bulundum ama yılmadan esere çalışmaya devam etti. O sırada Rengim Hoca sahnede 'Anne' rolünü de benim söylememin, sahnede anne kız birlikte olmamızın çok güzel olabileceğini söyledi. Bu beni de çok mutlu etti. Çocuk merkezli projelerde olmak hoşuma gidiyor. Çocukların mutluluğu benim için çok önemli. Çocuklara ektiğiniz her tohum inanılmaz güzel karşılıklar buluyor. Mutlu çocuklar olsun dünyada; keyifli, iyi çocuklar olsun. Hiçbir çocuğun gözlerinin ışığı savaşlarla sönmesin isteriz. Bu da sanatla dünyadaki savaşlara, kötülüklere, çocuklara mutsuzluk yaratan sistemlere bir cevap niteliğinde çok zarif, çok güzel bir cevaptı gerçekten" dedi.

Savaşlarda ölen ve yalnız kalan çocuklar için ağıt niteliğinde yazılan eserin hem provalarında hem de sahnesinde kızıyla birlikte çok ağladıklarını söyleyen Kazan, "Ada bir dönem savaşta tek başına kalan çocukların görüntülerine bakmış. O günden itibaren çalışmalarda biz hep ağlamaya başladık. Hatta sahnede de ağladık karşılıklı. Zor ama güzel bir süreçti bizim için" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9306,96%-1,33
  • DOLAR

    38,42% 0,01
  • EURO

    43,78% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4101,89% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6589,61% -0,93
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul, sizin siyasi ikbal heveslerinize kurban edil...
Yıldız Holding'de Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, görevini Mehmet Tütüncü’y...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: Türkiye, Avrupa’nın en hızlı büyüyen...
Damadının 15 bıçak darbesiyle öldürdüğü kayınpeder son yolculuğuna uğurlandı
Ayvalık'ta marinada bağlı motoryatta yangın
Göztepe - Başakşehir / Ek fotoğraflar
Denizli'de iki suç örgütüne düzenlenen iki ayrı operasyonda 59 kişi tutukland...
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey; kamu kaynaklarını Bursalılar için k...
İzmir’de, kaçak döküm sahasında yangın
Sivas Kongresi ruhunu yansıtan anıtın çevresi yenileniyor
Barcelona U19 - Trabzonspor U19 / Fotoğraflar
Oğlunu odayı kilitledi, eşini öldürüp intihar etti
Market saldırısı şüphelileri Sivas'ta yakalandı
Şanlıurfa’da, 'rüşvet' operasyonuna 7 tutuklama
Oğlunu odayı kilitledi, eşini öldürüp intihar etti

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Barcelona U19 - Trabzonspor U19 / Fotoğraflar

Oğlunu odayı kilitledi, eşini öldürüp intihar etti

Market saldırısı şüphelileri Sivas'ta yakalandı

Şanlıurfa’da, 'rüşvet' operasyonuna 7 tutuklama

Oğlunu odayı kilitledi, eşini öldürüp intihar etti

Şüphelileri takip eden motosikletli polislere hafif ticari araç çarptı: 2 polis yaralı

Sivasspor, Galatasaray maçının hazırlıklarına başladı

Gezeravcı: Ekvator hattının civarında kendi ülkemiz kontrolünde bir uzay limanı projesi ...

Kartalkaya'ki yangın faciasında ölen doktorun anma töreninde gözyaşlarına boğuldular

Motosikletli yayaya çarptı: 2 yaralı

Dünyanın en uzun kadını Rumeysa Gelgi ve dünyanın en kısa kadını Jyoti Amge yeniden bulu...

Mardin'de akaryakıt yüklü tanker devrildi; 1 ölü, 1 yaralı

Edirne'de liselilerin bıçaklı kavgası; 1 yaralı

Denizli'de 392 parça tarihi eser ele geçirildi

İstanbul - Üsküdar'da rüzgar nedeniyle uçan çatı, 2 binanın üzerine düştü

Aydın'da kremasyon küplerin bulunduğu alanın 'oda mezar' olduğu ortaya çıktı

Sancaktepe'de depremde hasar gören 5 katlı metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni ziyaret etti

Çanakkale'de kırılan ağaç dalı, 3 otomobile zarar verdi /Video eklendi

Serdal Adalı: Beşiktaş’ı hak ettiği sağlam sermaye yapısına kavuşturacağız

Tahliye edilen binanın önündeki istinat duvarına 'geçici dolgu'