aksarayhaber68| aksaray haber | aksaray haberleri | aksaray son dakika | aksaray güncel haberler | son dakika aksaray haberleri
Aksaray’da bulunan Güvercinkayası kazı alanındaki çalışmalardan elde edilen tarihi bulguların sergilendiği “Güvercinkayası Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri”nin açılış töreni Demirci Beldesi’nde gerçekleştirildi. Bölgede, çocukların arkeolojiye olan ilgilerini arttırmak için “Çocuk Arkeoloji Sahası” oluşturulması planlanıyor.
Yaklaşık 7 bin yıl öncesine ışık tutan ve Prof. Dr. Sevil Gülçur Başkanlığında 1996 yılında başlayan kazılar 2017 yılında tamamlandı. Kazı çalışmaları boyunca Anadolu modeli kentlerin gelişim süreçleri başta olmak üzere son derece önemli tarihi veriler elde edildi. Buluntular, Demirci Beldesi’ndeki Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleriyle aslına uygun olarak yeniden canlandırıldı ve bir açılış töreni düzenlendi. Törene Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Bakırtaş ve bölgede arkeolojik kazı çalışmaları yapan bilim ekipleri katıldı. NEVÜ öğrencileri, Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Pınar Çaylı’nın yönlendirmesiyle 2014 yılından bu yana Güvercinkayası kazı alanında, buluntuların incelendiği atölye çalışmaları yapıyor. ASÜ Dr. Öğr. Üyesi Işıl Demirtaş’ın girişimleriyle 2019 yılında ASÜ öğrencileri de atölye çalışmalarına dâhil edildi. Yeni projeler için de çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Demirtaş, bölgede çocuk arkeolojisi ile alakalı bir merkez oluşturmak istediklerini belirtti. Amaçlarının çocuklara arkeolojiyi sevdirmek, bulguların ne anlama geldiğini anlatmak ve geçmişle günümüz arasında bir anlam bağı kurabilmelerine imkân sağlamak olduğuna dikkat çeken Demirtaş, erken yaşlarda alınacak arkeoloji eğitiminin geleceği yorumlayabilmek adına önem teşkil ettiğini belirtti.
Öte yandan yeni bir saha olarak Büyükdeller Tepesi’ne vurgu yapan Demirtaş, bu alanın da ASÜ Arkeoloji öğrencileri için değerli bir çalışma alanı olacağını belirtti.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01