8.4° / 1.5°

'Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor’

'Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor’

Tarih: 02.11.2024 09:36

ANKARA, (DHA)- TIBBİ Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, “Akciğer kanseri bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem en sık görülen hem de en sık ölüme sebebiyet veren bir hastalık. Epidemiyolojik verilere göre yakın zamana kadar tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90-95’i sigara ilişkili kanserlerdi. Ancak son dönemlerdeki kayıtlar bu oranın yüzde 80-85’lere kadar gerilediğini gösteriyor. Yani sigara içmeyen kişilerde de kanser sıklığı giderek artıyor. Çevresel faktörler, kimyasalların hayatımıza girmiş olması burada önemli rol oynuyor” dedi.

Liv Hospital Ankara Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, akciğer kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Akciğer kanserinin son dönemlerde genç yaşta daha sık görülmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Kılıçkap, “Son zamanlarda kadınlarda ve genç yaştaki kişilerde akciğer kanserinin daha sık görüldüğüne şahit oluyoruz. Akciğer kanserinin en önemli risk faktörü sigara kullanımı, ancak son dönemde sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri sıklığı giderek artıyor. Tabii ki bunun birçok sebebi var. Çevresel faktörler, kimyasalların hayatımıza girmiş olması burada önemli rol oynuyor. Aynı zamanda fiziksel aktivitede azalma ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da yine akciğer kanserinin temel nedenlerinden birkaçıdır.” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK SEBEBİ SİGARA KULLANIMI’

Akciğer kanserinin en büyük sebebinin sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıçkap, “Epidemiyolojik verilere göre yakın zamana kadar tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90-95’i sigara ilişkili kanserlerdi. Ancak son dönemlerdeki kayıtlar bu oranın yüzde 80-85’lere kadar gerilediğini gösteriyor. Yani sigara içmeyen kişilerde de kanser sıklığı giderek artıyor. Ülkemizde en sık görülen akciğer kanseri tipi küçük hücreli kanser veya yassı hücreli kanseridir. Bu iki kanserin temel özelliği sigarayla ilişkisi çok açık ve net olarak bilinen kanserlerdi. Son yıllarda yassı hücreli ve küçük hücreli akciğer kanseri sıklığında bir miktar azalma göze çarpıyor. Günümüzde gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde sigaranın nispeten daha az etkili olduğu adenokanser tipi sıklığın neredeyse her iki akciğer kanserinden birini oluşturuyor. Yani giderek artan bir oranda sigaradan bağımsız olarak akciğer kanserini görmeye başlıyoruz” diye konuştu.

‘KİMYASALA MARUZİYET SEBEPLERİ ARASINDA YER ALIYOR’

Kılıçkap, akciğer kanserinden korunma yöntemlerine ilişkin, “En önemlisi sigara içmemektir. Sigaraya maruziyet yıldan yıla artan miktarı ve kullanım süresiyle ilişkili olarak sadece akciğer kanserinde değil, birçok kansere sebebiyet veriyor. Ama tabii ki bugün geç değil, birçok kişi halen akciğer kanseri ve başka bir hastalığı olmaksızın sigara içmeye devam ediyorlar. Bunu biliyoruz. Bu kişilere de tavsiyem bir an önce de bu zararlı ve kötü alışkanlıklarından vazgeçmeleri olacaktır. En önemli şey tabii ki sigarayı bırakmak ve içmemek. Bunun dışında beslenme ve fiziksel aktivite de oldukça önemli. Özellikle kimyasal maruziyetinden kaçınmak oldukça önemli. Çevremizde birçok günlük hayatımızda kullandığımız ürünler maalesef işlenmiş kimyasallar. Hatta gıdalarımız bile işlenmiş gıda. Bunların birçoğu küçük miktarda da olsa kanserojen içeriyorlar. O nedenle mümkün olduğunca doğalı kullanmak ve bu tür kimyasal maruziyetinden uzak durmakta bizi akciğer kanserinden koruyacaktır diye düşünüyorum” dedi.

‘YENİLİKÇİ TEDAVİLER BAŞARI ORANINI ARTIRDI. HASTALAR ARTIK DAHA UZUN SÜRE YAŞAM ŞANSINA SAHİP’

Kılıçkap, kullanılan yenilikçi tedaviler ile ilgili, “Gerçekten 2010’lu yılların başında akciğer kanseri sadece kemoterapiyle tedavi edilen ve tedavi sonuçlarında çok iyi olmadığı, yaşam sürelerinin kısa olduğu bir hastalık idi. Ancak bu 10-15 yıllık süre zarfında akciğer kanserinin farklı özelliklerini öğrendik. Her akciğer kanserinin aynı olmadığını, bunların birçok farklı alt tiplerinin olduğunu ve bunların tümör hücresinin yüzeyindeki reseptörler veya hücre içerisindeki farklı mutasyonların kanserin tedavisinde kullanılabileceğini öğrendik. Bunlara halk arasında akıllı ilaçlar, tıp alanında da bizim hedefleyici tedaviler dediğimiz tedavi ajanları oluşturuyor. Bugün geldiğimiz noktada örneğin, ALK pozitif akciğer kanserli hastalarda kullandığımız ilaçlarla bırakın ölümü, 5 yıllık hastalık sağ kalımı oranları yüzde 60’ın üzerinde. Yani akciğer kanseri tanısı alan bir hasta bu ilacı kullandığı zaman hastaların yüzde 60’ında 5 yıl boyunca hastalığın ilerlemediğini görüyoruz. Şu aşamada sağ kalım 10 yıl ve üzerinde olarak düşünülüyor. Bir diğer değişim ise, immünoterapiler oldu. Bunu bazen ameliyat öncesinde, bazen ameliyat sonrasında, bazen de hastalıkta metastatik hastalıkta iki yıl süreyle kullanıyoruz. Kemoterapiyle birlikte veya tek başına kullanabiliyoruz. Bu ilaçlar hem tedavi başarısını arttırdı hem de bu ilaçların en önemli özelliği, metastatik bir hastalıkta kemoterapi döneminde yüzde 5’in altındayken bugün bu ilaçların kullanımıyla 5 yıllık yaşam oranlarının yüzde 30’ların üzerine çıktığını görüyoruz. Yani aslında her 3 akciğer kanserinden birisi bu yenilikçi tedaviler sayesinde 5 yıl ve daha uzun süre yaşayabiliyorlar. Bu da oldukça ümit verici. Her geçen gün yeni bir ilaç, yeni bir molekül çıkıyor ve her çıkan ilaçta gerçekten hastanın hayatına bir katkıda bulunuyor. Biz de bundan bir hekim olarak büyük bir mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. (DHA)


  • BIST 100

    9864,31%1,89
  • DOLAR

    34,75% 0,10
  • EURO

    36,55% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2949,42% 0,21
  • Ç. ALTIN

    4823,13% 0,42
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Namibya'da ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi
Gürcistan'da protestolar sürüyor
Maskeli ve silahlı şüphelinin güvenlik görevlisini rehin aldığı anların kamer...
Devlet Başkanı Yoon'un azli için oylama yapılacak
Filtrasyon sektörü, 28-30 Ağustos’ta IFTEX 2025’te buluşacak
Yılbaşı öncesinde sahte içki uyarısı: Hayatınızı kaybedebilirsiniz
Hepsipay’in yeni reklam filmi yayında
ADANA Zabıta memurunu öldüren cezaevi firarisi, sahte kimlikle yakalandı (VİD...
Atatürk Anıtı'na baltayla saldıran dayı ile yeğenin hapis cezası onandı
Bir yılda 13 ilden gelen 1896 yenidoğan bebeğe baktılar
Ukrayna'dan NATO'ya çağrı
Orman atıklarından oluşan Noel çelenklerinde yoğun mesai
Güney Kore'de sıkıyönetim parlamento oylamasıyla kaldırıldı
Taş ocağında 8 kamyon yandı
Yağışlar, Konya Ovası’ndaki çiftçiye umut oldu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Ukrayna'dan NATO'ya çağrı

Orman atıklarından oluşan Noel çelenklerinde yoğun mesai

Güney Kore'de sıkıyönetim parlamento oylamasıyla kaldırıldı

Taş ocağında 8 kamyon yandı

Yağışlar, Konya Ovası’ndaki çiftçiye umut oldu

Nijerya'da yolsuzluk operasyonu

Yolunu kestiği paramedik ambulans şoförünü darbeden sanık, 54 gün sonra tahliye edildi

Jandarma devriyede fark etti, kaçak kazıya 1 gözaltı

Bahçelievler’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlandı

TTK Genel Müdürü: Çıkartacağımız her bir ton kömüre ülkemizin ihtiyacı var

TTK Genel Müdürü: Çıkartacağımız her bir ton kömüre ülkemizin ihtiyacı var / Ek fotoğraf...

İstanbul - Eyüpsultan'da kuyumcudan hırsızlık yapan iki kadın tutuklandı

4'üncü Türk - Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali gerçekleştirildi

Elektrik kontağından çıkan yangın evi kullanılmaz hale getirdi; karı- koca dumandan etki...

Kayseri'de bariyerlere çarpıp takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı

Edirne'de aydınlatma direğine çarpıp ikiye bölünen otomobildeki 2 kişi ağır yaralandı

Kayseri'de kablo fabrikası yangınında yaralanan işçi, 31 gün sonra öldü

İstanbul- Esenyurt'ta taciz iddiası; şüpheli gözaltına alındı

Taziye evine gitmek isterken servis aracının çarpmasıyla öldü

Otomobilin çarptığı motosikletli öldü, yakınları parke taşlarıyla araca saldırdı

Adliye çalışanlarının kurduğu ritim topluluğundan konser