30.2° / 15.3°

Türkiye

Türkiye Haberleri

Sofralık zeytini 'sıcak' vurdu

Sofralık zeytini 'sıcak' vurdu

Sofralık zeytini
Tarih: 20.10.2024 10:46 Güncelleme: 20.10.2024 10:46

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)- KURAKLIK nedeniyle geçen yıl yaşanan üretim sıkıntısının ardından bu yıl rekolte artışı beklenen zeytin, sıcak ve yağış yetersizliğinden irileşmedi, dalında buruştu. 1 kilogramdaki adet sayısını ifade eden 'kalibre' artışı sorunu dolayısıyla sofralık zeytin üretiminde rekolte sıkıntısı ve fiyatında artış bekleniyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Gerekli yağmur almadığı için kalibrasyonda sorun var. Bu yıl sofralık zeytinde sıkıntı ihtimali yüksek" dedi.

Türkiye'de zeytin ağacı sayısı her geçen yıl artış göstererek 20 yılda 99 milyondan 201 milyon 770 bine ulaştı. Zeytin ağacı varlığındaki artış üretime de yansıdı. Toplam zeytin üretimi 2021 yılında 1 milyon 738 bin 680 ton iken 2022'de 2 milyon 976 bin 654 ton oldu. Sofralık zeytin üretimi 2021'de 555 bin 853 ton, 2022'de 735 bin 678 bin ton; zeytinyağı üretimi ise 2021'de 235 bin 727 ton, 2022'de 421 bin 717 ton olarak gerçekleşti. Kuraklık nedeniyle 2023'te zeytin üretiminde sıkıntı yaşandı. Geçen yıl 1 milyon 520 bin ton zeytin üretiminin 490 bin tonu sofralık zeytin olarak gerçekleşti, 422 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı.

İRİLEŞEMEYİNCE ZEYTİN KALİBRESİ ARTTI

Zeytin üretiminde bu yıl, geçen yıla göre rekolte artışı bekleniyor. Rekolte artışına rağmen sıcak hava ve yetersiz yağış nedeniyle sofralık zeytin irileşmediği için kalibrasyonu arttı. Dalında buruşan, büyüyemeyen, 1 kilogramdaki adet sayısı artan zeytinin, yağlık zeytin olarak kullanılacak olmasından sofralık zeytin üretiminde sıkıntı bekleniyor. Sofralık zeytinin azlığından dolayı fiyatında artış öngörülüyor.

'ARZ- TALEP NEDENİYLE FİYATLARA YANSIYABİLİR'

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Türkiye genelinde birçok ilde zeytin üretiminde artış olduğunu gözlemliyoruz. İklim değişikliğinden kaynaklı zeytinin kalitesinde sorun var. Gerekli yağmur almadığı için kalibrasyonda sorun var. Bu yıl sofralık zeytinde sıkıntı ihtimali yüksek. Ürünler olgunlaşmadığı için yeterli kalibrasyona ulaşmadı. Arz- talep nedeniyle fiyatlara yansıyabilir" diye konuştu.

'ZEYTİNYAĞI FİYATINDA ARTIŞ BEKLEMİYORUZ'

Zeytinyağı fiyatlarında artış beklenmediğini anlatan Çandır, "Avrupa'da yaklaşık 9,5 avroya yükselen zeytinyağı fiyatı bu yıl 6,5 avro. İspanya'da geçen yıl üretim olmadığı için fiyat yükselmişti. Sektörün en büyük endişesi fiyatın 5 avroya düşmesi. Bu yıl zeytinyağında Türkiye'de fiyat artışı beklemiyoruz" dedi.

ANTALYA'DA 55 BİN TON ÜRETİM BEKLENİYOR

Antalya'daki zeytin üretimine ilişkin bilgi veren Ali Çandır, “Antalya'da geçen yıla göre üretimde yüzde 45 artış var. Türkiye genelinde de artış var. Antalya'da artışa rağmen olması gereken rakamlara ulaşabileceğimizi sanmıyorum. Antalya'da geçen yıl 38 bin ton zeytin toplandı, bu yıl 55 tona ulaşmayı, geçen yıl 6 bin ton zeytinyağı üretiminin 10 bin tona ulaşmasını öngörüyoruz." dedi.

'TAVŞAN YÜREĞİ ZEYTİNİ ANTALYA’YA ÖZGÜ'

Antalya'ya özgü 'tavşan yüreği' ile 'beylik' türü zeytinin üretimini anlatan Çandır, tavşan yüreği zeytinyağına coğrafi işaret belgesi almak için çalışma yaptıklarını söyledi. Ali Çandır, şöyle konuştu:

"Tavşan yüreği zeytini Antalya'ya özgü. Çekirdeği tavşan yüreğine benzediği için bu ismi aldı. Antalya Ticaret Borsası olarak coğrafi işaretini aldık. Zeytinciliğin yaygınlaştığı dönemde bölgemize dışarıdan değişik çeşitlerde fidanlar geldiği için tavşan yüreği oranımız az. Tavşan yüreği zeytinin bölgemizde artması için çalışma yapıyoruz. Bölgemize ait beylik türü zeytinin yaygınlaşması için çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki günlerde tavşan yüreği zeytinyağı için coğrafi işaret alacağız. Tavşan yüreği zeytinyağı, içeriğindeki polifenol oranıyla kanserojen etkiyi azaltıcı etkisiyle ilaç niyetine kullanılacak yağ olacak. Bu çalışmalarla ilgili farklı üniversitelerden raporlarımızı bekliyoruz." (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,66% 0,14
  • EURO

    45,67% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4293,16% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6910,88% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul- Avcılar ve Silivri'de karne sevinci
Bakan Yumaklı, 'Eğirdir Gölü Su Eylem Planı'nı açıkladı; 21 milyar liralık ya...
Otlukta çıkan yangın park halindeki araçlara sıçradı
Naz Teknik, İSG düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı
Meyve suyu ve süt kutusundan uyuşturucu çıktı
Yerli iç çamaşırı markası, yeni koleksiyonunu tanıttı
Ukrayna ve Rusya esir takası gerçekleştirdi
Diyarbakır'da sopalı, silahlı kavga: 3 yaralı
Arkadaşlarını uğurlarken 5'inci kattan düşen Esra öldü
İstanbul - Fatih'te otomobildeki cinayet güvenlik kamerasında
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC'de Cumhurbaşkanı Tatar ve Başbakan Üste...
Zırh delici harp başlıklı KARGU'dan 2'nci ihracat
Karne gününde karar çıktı; liseli Zeynep'in ölümüne neden olan ehliyetsiz sür...
Milli Savunma Bakanı Güler, Malatya'da (2)
Ziyarete geldiği memleketinde mezarını kazdırdı, 1 gün sonra öldü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC'de Cumhurbaşkanı Tatar ve Başbakan Üstel ile Güzel...

Zırh delici harp başlıklı KARGU'dan 2'nci ihracat

Karne gününde karar çıktı; liseli Zeynep'in ölümüne neden olan ehliyetsiz sürücüye 2 yıl...

Milli Savunma Bakanı Güler, Malatya'da (2)

Ziyarete geldiği memleketinde mezarını kazdırdı, 1 gün sonra öldü

Denizde boğulan baba ile oğlu bir gün arayla toprağa verildi

Mardin'de 38 yıl önce şehit edilen 30 kişi, törenle anıldı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, NATO Parlamento Başkanları Zirvesi’nde konuştu

İzmir'de orman yangını

'Dur' ihtarına uymayan ehliyetsiz motosiklet sürücüsüne 39,5 TL ceza

Sınav kaygısıyla başa çıkmanın yolları

Pezeşkiyan: Savaşın sona ermesinin tek yolu, düşmanın koşulsuz şekilde saldırılarını dur...

Komşusunun, altınlarını gasbedip tabancayla vurduğu Müyesser, 6 ay sonra öldü

Apsiyon Yönetici Sohbetleri, Ankara’da yöneticilerle buluştu

Ayakkabı kutusuna gizlenmiş 1 kilo uyuşturucu ele geçirildi; 3 tutuklama

'Cin çıkarma' iddiasıyla istismara 8 yıl 4 ay hapis cezası

Karadeniz kadını futbolda da hünerli

Yoldan geçerken otomobil çarptı

Çin: İran ve İsrail arasında derhal ateşkes sağlanmalı

Mayıs ayında kurulan ve kapanan şirket sayısı arttı

'Türkiye'de KKKA'ya yakalanan kişilerde ölüm oranı yüzde 5'