20.4° / 6.3°

'Sokak hayvanlarına iyilik yapmak isterken kötülük yapmayalım'

'Sokak hayvanlarına iyilik yapmak isterken kötülük yapmayalım'

Tarih: 04.01.2025 09:42

Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)-ANTALYA Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, kış aylarının gelmesi ile sokak hayvanlarına karşı artan bilinçsiz desteklerin çevre kirliliğine ve hayvanlarda olumsuz etkilere neden olabileceğini belirterek, "İyilik yapmak isterken kötülük yapmayalım" dedi.

Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, sokak hayvanlarının beslenme ve yaşam alanlarının nasıl olması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Karabayoğlu, Antalya'da şiddetli yağmurların sokak hayvanları için olumsuz koşullar oluşturduğunu söyledi. Sokak ayvanlar için küçük barınaklar yapılması, doğal beslenme alanları oluşturulması ve temiz su kaplarının düzenli konulmasının önemine değinen Karabayoğlu, hayvanlar için zararlı olabilecek tavuk kemikleri ve balık kılçıklarının çevreye bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu tarz yiyeceklerin hayvanlara iyilikten çok kötülük getirdiğini belirten Karabayoğlu, "Çöplerin yanına hayvanlar yesin, aç kalmasın diye koyulan artık kemikler, kılçıklar boğazlarına takılıyor ya da bağırsaklarını deliyor" diye konuştu.

'TOPLU ALANLAR YARATMAMAYA DİKKAT ETMELİ'

Bu hayvanlar için gelişigüzel mama bırakılmasının hem çevre kirliliğine hem de haşere ve kemirgenlerin çoğalmasına neden olduğunu söyleyen Karabayoğlu, "Mama ve su kaplarının düzenli takip edilmesi, uygun beslenme alanlarının oluşturulması daha etkili ve sağlıklı olacaktır" dedi. Kış aylarında yavru hayvanların daha hassas olduğunu aktaran Karabayoğlu, "Sonbaharda doğan yavrular, büyüme dönemlerinde soğuktan daha fazla etkileniyor. Onların ıslanmasını ve üşümesini engelleyecek tedbirler alınmalı, fakat barınma konusunda toplu alanlar yaratmamaya dikkat edilmeli. Bir aradaki hayvanlardan birinin hasta olması diğerlerini de etkiler. Bu nedenle toplu alanlarda hastalıkların yayılma riskine karşı dikkatli olunmalı" diye konuştu. İyi niyetle yapılan yardımların takip edilmesinin sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için önemli olduğunu belirten Karabayoğlu, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Karabayoğlu, "İyilik yapmak isterken kötülük yapmayalım" dedi.

'BARINAKLARIN KAPASİTESİ YETERSİZ'

Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin mevcut uygulamalarda ciddi sorunlara yol açtığını da aktaran Karabayoğlu, eski düzenlemede belediyelerin sokak hayvanlarını toplayarak kısırlaştırıp aşıladığını, ardından alındıkları yerlere geri bırakıldığını hatırlattı. Karabayoğlu, "Yeni düzenlemede hayvanların barınaklarda tutulması ve sahiplendirilmesi şart koşuluyor, ancak barınakların kapasitesi yetersiz. Her alınan hayvanın barınakta tutulması mümkün değil" dedi.

'TOPYEKUN BİR KAMPANYA YÜRÜTÜLMELİ'

Sokak hayvanları popülasyonunun kontrol altına alınması için en etkili yöntemin kısırlaştırma ve yerine bırakma olduğunu belirten Karabayoğlu, kısırlaştırma operasyonu sayısının düşük kaldığını söyleyerek, "Bütün belediyelerin bu işe el atması, barınaklar inşa etmesi, veteriner hekim ve yardımcı personel istihdam etmesi gerekiyor. Bu çalışma topyekun bir kampanya olarak yürütülmeli" diye konuştu. Barınakların fiziki şartlarının yetersiz olduğunu belirten Karabayoğlu, bu durumun hem hayvanların sağlığını tehdit ettiğini hem de kamuoyunda barınaklara karşı olumsuz algı oluşturduğunu söyledi. Barınaklardan sahiplendirme oranının çok düşük olduğunu aktaran Karabayoğlu, "Barınaklardaki hayvanların yalnızca yüzde 3'ü sahiplendirilebiliyor. Bu oranla mevcut hayvanların sahiplendirilmesi ve yeni hayvanlar için yer açılması mümkün değil" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9266,09%-1,36
  • DOLAR

    38,12% 0,12
  • EURO

    43,55% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4081,86% 3,21
  • Ç. ALTIN

    6581,31% 3,38
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Ataşehir'de trafik kavgası: Aracı kavga ettiği kişinin üzerine sür...
Eşini 15 bıçak darbesiyle öldüren sanık: 1 kez bıçakladım, diğer bıçak yaral...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'u kabul etti
Bakan Tunç: Herhangi bir af söz konusu değil (3)
Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddet Özel Temsilcisi M'...
Uyuşturucu operasyonu yapan polis ve bekçilere başarı belgesi
Şanlıurfa’da, sulama kanalına düşen çocuk kurtarıldı
Çoban köpeklerinin saldırısında öldü (2)
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'de soykırımla yargılandığı davada...
ABD'de göçmenlik yargıcı, Rümeysa Öztürk'ün kefaletle bırakılmasına karşı çık...
Sakarya’da 36 yıl hapisle aranan hükümlü yakalandı
AK Parti'li Güler: Meclis, bu kadar sığ, ciddiyetsiz, garip bir yaklaşımı ilk...
3 ilde kuyumcuları dolandıran 2 şüpheliye suçüstü
Bungalovdaki gizli kamera olayında ‘kuvvetli suç şüphesi’ cep telefonunda (2)
İstanbul - DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan'dan, Sırrı Süreyya Önder'in sa...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Sakarya’da 36 yıl hapisle aranan hükümlü yakalandı

AK Parti'li Güler: Meclis, bu kadar sığ, ciddiyetsiz, garip bir yaklaşımı ilk defa görüy...

3 ilde kuyumcuları dolandıran 2 şüpheliye suçüstü

Bungalovdaki gizli kamera olayında ‘kuvvetli suç şüphesi’ cep telefonunda (2)

İstanbul - DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan'dan, Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu...

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Zirai dondan bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü

İstanbul - Avcılar’da yıkım sırasında yan binanın duvarı olmayan 2 odası ortaya çıktı

Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Zeyyat Kafkas: Futbolun futboldan uzaklaştığı bir sezon yaş...

Yaşı küçük sürücü ortaokul öğrencilerine çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Tim Jabol-Folcarelli: Kazanabileceğimiz en yakın kupa Türkiye Kupası

Elbise dolabında Hint keneviri yetiştiren öğretmene gözaltı

Türkiye ile KKTC arasında yeni Lefkoşa Hastanesi için protokol

‘Sultanbeyli Kentsel Dönüşüm Projeleri Protokolü’ imzalandı

Trump, Fed Başkanı Powell’ın işine son verilmesini istedi

Elbise dolabında Hint keneviri yetiştiren öğretmene gözaltı / Ek fotoğraflar

Kendisini taciz ettiğini iddia ettiği arkadaşını öldürdü (3)

İstanbul -Küçükçekmece'de yurt tadilatında yangın: 3 işçi dumandan etkilendi

Eczacıbaşı Dynavit, seride 1-0 öne geçti

İstanbul - Tarkan’ın annesi Neşe Tevetoğlu son yolculuğuna uğurlandı - 2 / Ek görüntü ve...

Rasim Ozan Kütahyalı, Bolu’da gözaltına alındı

İstanbul - İETT'ye bağlı Özel Halk Otobüsü şoförleri, Saraçhane'de eylem yaptı