25.3° / 11.2°

Somuncu Baba ‘Ruz-i Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri ile anılıyor

Somuncu Baba ‘Ruz-i Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri ile anılıyor

Somuncu Baba ‘Ruz-i Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri ile anılıyor
Tarih: 19.11.2024 16:57 Güncelleme: 19.11.2024 16:57


Somuncu Baba ‘Ruz-i Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri ile anılıyor
Anadolu’da Türk İslam Kültürünü mayalayanlar silsilesinde önemli bir yeri olan Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba vefatının 612. Yıldönümünde Aksaray’da düzenlenen ‘Ruzi Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri ile anılıyor. 


Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray’da ilk defa düzenlenen anma programının Konya’daki Şeb-i Aruz Törenleri gibi geleneksel hale getirileceğini söyledi. 


Şeyh Hamîdüddin Aksarâyî ve Hamîd-i Velî adlarıyla da bilinen Somuncu Baba vefatının 612. sene-i devriyesinde ‘Rûzi Vuslat-Kavuşma Günü’ adı verilen 2 gün sürecek etkinliklerle anılıyor. Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi işbirliğinde düzenlenen etkinliklerin ilk günü Tarihçi Arşiv Uzmanı Orhan Özdil’in ‘Osmanlı Arşiv Belgelerinde Somuncu Baba Sergisi’ ile başladı. Aksaray Üniversitesi Konferans Salonunda anma programında konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu; Anadolu’nun bağrına serpiştirilen, Horasan Eren’lerinden nasıl ki, Mevlana Konya’nın, Hacı Bektaş Veli Nevşehir’in, Ahi Evran Kırşehir’in, Hacı Bayram Veli Ankara’nın nasibine düşmüş ise Taptuk Emre, Yunus Emre ve Somuncu Baba’nın da Aksaray’ın hissesine düştüğünü söyledi. 

 


Bu coğrafya manevi anlamda boşuna seçilmemiştir
Vali Kumbuzoğlu; ‘Anadolu’da onca şehir varken neden Aksaray? Aksaray’ı Somuncu Baba ile müşerref kılan şey nedir? sorusunu sorduğu konuşmasında, “Bursa Ulu Caminin açılışında manevi sırrı ortaya çıkan Somuncu Baba’nın Aksaray’a gelmesi tesadüfi değildir. 


Çünkü Aksaray Şehr-i Süleha, Aksaray Darü'l İlimdir. Aksaray Taptuk Emre ve Yunus Emre’nin şehridir. Somuncu Baba hocaların hocasıdır. Hacı Bayram-ı Veli’nin hocasıdır. Fikirleri Hacı Bayram eliyle Akşemsettin’e, Akşemsettin eliyle de Fatih Sultan Mehmet’e sirayet etmiştir. İstanbul’un kutlu fethine giden yolda Aksaray’ın böyle anlamlı bir özelliği ortaya çıkmıştır. O nedenle Aksaray ve bu coğrafya manevi anlamda boşuna seçilmemiştir.” dedi.
Şebi-i Aruz gibi Ruz-i Vuslat törenlerini her yıl yapmak istiyoruz


Günümüzde savaş ve gözyaşlarıyla yaşanmaz hale gelen dünyayı değiştirmek; barışı huzuru, güveni yeniden tesis etmek için Yeni Yunuslara, Yeni Mevlanalara yeni Şeyh Hamid-i Aksarayilere ihtiyaç olduğunu ifade eden Vali Kumbuzoğlu: “Bugün o ilim irfan sahiplerinin fikirlerini, gençlerimizin zihinlerine nakşetmek, eserlerini tanımak, tanıtmak onların ışığıyla geleceğimizi aydınlatmak zorundayız. Bugün buna çok ihtiyacımız var. Biz bu törenleri, Konya’daki Şeb-i Aruz Törenleri gibi her yıl yapılan, Türkiye’ye mal olmuş ve saygın bir program haline getirmek istiyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız’ dedi.


Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alpay Arıbaş ise yaptıkları selamlama konuşmalarında Somuncu Baba’nın gönle girme insan yetiştirmeye verdiği öneme dikkat çekerek sorumluluklarının büyük olduğunu bu değerleri gelecek nesillere aktarılması için her türlü çalışmaya destek vereceklerini söyledi. 


Anma programı Somuncu Baba tanıtım filmi gösterimi, Şef Doç. Ali Kerim Öner yönetimindeki Hacı Bayram Veli Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Türk Müziği Topluluğunun Somuncu Baba İlahileri dinletisi ile devam etti. Programda Somuncu Baba araştırmaları ile tanınan Prof. Dr. Haşim Şahin ‘Somuncu Baba’ konulu konferans verdi. Aksaray’da ilk kez düzenlenen anma etkinliklerine Aksaray Protokolü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda vatandaş katıldı. 
-Anma programı etkinlikleri;
İki gün sürecek etkinliklerde; Somuncu Baba Leyl-ü Nehar Sohbetleri, çekimleri Aksaray’da gerçekleştirilen ‘Somuncu Baba Aşkın Sırrı’ sinema filminin özel gösterimi yapılacak. İkinci gün etkinliklerinde; Somuncu Baba Külliyesinde Sabah Namazı Buluşması ve Dua, Aksaray Ulu Camiinde Doç.Dr Mehmet Sami Yıldız’ın Fatiha Süresi Tefsiri programı, Zinciriye Medresesinde Şef Yaşar Musaoğlu Yönetiminde Tasavvuf Musikisi icrası gerçekleştirilecek. İkindi Namazına müteakip Mevlid-i Şerif ve hatim duasının ardından Temsili Somuncu Baba ve il protokolü halka Somuncu Baba Külliyesinde ekmek dağıtımı yapacak. Aksaray Spor Salonunda devam edecek Vuslat Yıldönümü Somuncu Baba Anma Programı; Dursun Ali Erzincanlı’nın konuşmacı olarak katılacağı Leyl-ü Nehar Sohbetleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu Mehmet Fatih Çıtlak Postnişinliğinde Devran-ı Şerif İcrası ile sona erecek.

 


 

  • BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Eşini öldürüp, 'Çocuklar benden değil' diyen sanığın savunması DNA testi ile ...
Kahvehanede demir sopalarla darbettiler; 3 gözaltı
Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar
İstanbul - Şişli’de 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı
Lezita ihracatta Türkiye'nin devleri arasında
İstanbul- Saraçhane'de gözaltına alınan şüphelilerden 15'ü tutuklama talebiyl...
Hurda araç deposunda çıkan yangın söndürüldü
Genelkurmay Başkanı Gürak, Bulgaristan-Romanya-Türkiye Genelkurmay Başkanları...
Alevlerin arasında kalan ekskavatörün operatörü ölümden döndü
Aydın'da tarım arazisinde yangın
Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar
Bakan Tunç: Batı Şeria'nın ilhak edilmesine yönelik açıklamalar asla kabul ed...
Dünya turuna çıkan pilotun tek motorlu uçağı düştü; pilot öldü, kadın yolcuya...
Dünya turuna çıkan pilotun tek motorlu uçağı düştü; pilot öldü, kadın yolcuya...
İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (3)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

Bakan Tunç: Batı Şeria'nın ilhak edilmesine yönelik açıklamalar asla kabul edilemez

Dünya turuna çıkan pilotun tek motorlu uçağı düştü; pilot öldü, kadın yolcuya sağ ulaşıl...

Dünya turuna çıkan pilotun tek motorlu uçağı düştü; pilot öldü, kadın yolcuya sağ ulaşıl...

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (3)

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde / Ek fotoğraflar

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Azerbaycan'a gidecek

Kazı sırasında doğal gaz hattı borusunda patlama oldu; 3 işçi yaralı

Destici: Terör ancak mücadele edilerek bitirilebilir

İstanbul- Güngören'de tartıştığı kişiyi silahla vurup öldüren şüpheli saklandığı bavulda...

SOCAR Fiber ve TurkNet’ten stratejik iş birliği

Altın Örümcek Ödülleri’nin, bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek

‘Kenede erken ve doğru müdahale bulaş riskini azaltıyor’

41 yıl hapis cezasıyla aranan şüpheli, kızının evinde yakalandı

Antalya'ya gelen turist sayısı 6 milyon 250 bini geçti

Dükkanının kepengine 'hasım' yazan kişiyi tabancayla bacağından vurdu

İzmir'deki orman yangını 2'nci gününde (2)

Gazzeli 4 hasta, tedavileri için Türkiye'ye getirildi

Ozan Akbaba, Uzak Şehir ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu

Prof. Dr. Başar: Hızla eriyen buzullar dünyayı ısıtıyor