26.9° / 13.8°

'Suda bekletilen kaşık çapraz bulaşmaya neden olabilir'

'Suda bekletilen kaşık çapraz bulaşmaya neden olabilir'

Tarih: 13.05.2025 11:01 Güncelleme: 13.05.2025 11:01

Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)- GIDA Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurma satışı yapan esnafı hijyen konusunda uyardı. Toprak, "Dondurmayı aldığımız kaşık suda bekletiliyor. Bu da ciddi bir problem. Hava sıcak. Oluşacak mikroorganizmalar suya geçip ciddi bir çapraz bulaşmaya neden olabilir. Burada önemli olan, kaşık suyunun sıklıkla değiştirilmesidir" dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu söyledi. Dondurmanın yıl boyunca tüketilmesi gereken besleyici bir ürün olduğunu belirten Toprak, "İçerisine kakaosu, meyvesi, salebi ve çeşitli aroma vericilerle yapılan sevdiğimiz bir süt ürünüdür. Süt yağı, protein, karbonhidrat ve çeşitli vitaminleri içermesiyle magnezyum ve sodyum gibi çeşitli minareleri içerir" ifadelerini kullandı.

'MİKROORGANİZMALARA DİKKAT ÇEKTİ'

Dondurma satan esnafı uyaran Toprak, "Özellikle pastörize süt kullanılmasına dikkat edilmeli. Aksi halde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Ölüme varan durumlarla karşılaşabiliriz. Soğuk zincirde muhafaza edilmeli. Donuk ürünün çözülüp tekrar donması da gıda zehirlenmesine yol açabilir. Buna da dikkat edilmelidir. Özelikle seyyar satıcıların sattığı dondurmalara dikkat etmek gerek. Külah önemli. Kapalı yerde olmalı. Dondurmayı aldığımız kaşık da suda bekletiliyor. Bu da ciddi bir problem. Hava sıcak. Oluşacak mikroorganizmalar suya geçip ciddi bir çapraz bulaşmaya neden olabilir. Burada önemli olan, kaşık suyunun sıklıkla değiştirilmesidir" dedi.

'ÜSTÜNE SU İÇİLMELİ'

Toprak, "Eğer ambalajlı bir ürün alınacaksa, ambalajın deforme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özelikle dondurma içerisinde kristalleşmiş buz varsa, o dondurmadan uzak durulmalı. Çünkü bu dondurmanın çözülüp tekrar donduğunu gösterir. Her mevsim dondurma tüketilebilecek üründür. Muhakkak dondurma yedikten sonra üzerine bir bardak su da içmek gerekir" diye konuştu.

ESNAF HİJYEN KONUSUNDA DUYARLI

Dondurmacı esnafı Yıldız Yiğit (23) ise "Ürünlerimizde hijyene önem gösteriyoruz. Organik, doğal ürünler kullanıyoruz. Halk sağlığını düşünüyoruz. Müşteriler de ürünlerimizden memnun. Hijyen konusuna da dikkat ediyoruz. Dondurma alırken kullandığımız kaşıklarımızı ve kabını sürekli yıkıyoruz. Ayrıca dondurma tezgahımızı da temiz tutuyoruz. Müşterinin ürüne talebi de böylelikle artıyor" dedi.

Bir diğer esnaf Azra Mağralı (22) da "Yaz mevsiminde dondurma satışları şahane gidiyor. Kaşıklarımızı, kaşıkları koyduğumuz kabın suyunu düzenli olarak değiştiriyoruz. Ürünlerimizde katkı maddesi veya kanserojen madde içeren ürünler kullanmıyoruz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Hasandağı'nda düşüp yaralanan Kızılay Ankara Şube Başkanı ile mahsur kalan 3 ...
Ankara'da 'tanışma uygulaması' üzerinden dolandırıcılığa 8 tutuklama
Sağır ve dilsiz kişiyi bıçakla boğazından yaraladı, 2.70 promil alkollü çıktı
İzmir Aliağa yangınında sosyal medyadaki iddialarla ilgili açıklama
İstanbul - Beyoğlu’nda gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantıları 1 gün sürey...
Havai fişek ormanı yaktı; düğündekiler tahliye edildi
Bursa'da, oto tamirhanesindeki yangın söndürüldü
Çankırı’da polis özel harekat öğrencilerinin bulunduğu hafif ticari araç, TIR...
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
AK Partili İnan: Bu millet sivil bir anayasa hak ediyor
Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)
İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı v...
İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)

İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı vizyonunun t...

İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın evinin yakını...

İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Ardahan’da cip ile TIR çarpıştı; 2 ölü, 2 yaralı

43 yıl hapisle aranan hükümlü çatıdan kaçarken yakalandı

Bolu'da orman yangını (5)

Ankara’da boş arazideki yangın 2 saatte söndürüldü

Bursa'da çöplükteki yangın ormana sıçradı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Giresun'da fındık bahçelerini incele...

Profesör Keskin: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

16 yaşındaki kızının kullandığı traktörün devrilmesiyle öldü

İstanbul - Bakan Bolat: Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırmanın, ticaretin, lojistiğin yüzyılı o...

Çanakkale’deki otluk yangını 1,5 saatte söndürüldü

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Bulgaristan'ı 3-0 mağlup etti

Manisa'da orman yangını (4)

Bolu'da orman yangını (4)

Gaziantep’te orman yangını (2)

Erzurum'da taş ocağında göçük: 3 ölü (3)

Denizde boğulan Alperen, son yolculuğuna uğurlandı