Süne mücadelesi konulu toplantı yapıldı

Süne mücadelesi konulu toplantı yapıldı

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

SÜNE MÜCADELESİ KONULU TOPLANTI YAPILDI

Endüstri Meslek Lisesi toplantı salonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce muhtarlara ve çiftçilere Aksaray´da yoğun bir şekilde yapılan hububat ekimi ve özellikle buğday ve arpada büyük zararlara neden olan süne hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

/resimler/2019-5/31/1001262592974.jpg

    Toplantıda söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, ?´ Bilindiği üzere ilimiz tarımsal üretimde ilk 10 il arasında yer almaktadır. Yonca üretiminde üçüncü, şekerpancarında dördüncü, patateste beşinci, kabak çekirdeğinde dördüncü sıradayız.

    İlimizdeki bir diğer tarımsal üretim kolu da hububat ekilişidir. İlimiz genelinde 2019 yılında hububat ekiliş alanı 1.683.732 dekar olup, bu alanın 709.409 dekarlık kısmında buğday yetiştirilmektedir. İlkbaharda ekiplerimizce kışlaklarda yapılan ergin süne sayımlarında % 80 ?in üzerinde süne artışı olduğu tespit edilmiştir.09.05.2019 tarihi itibari ile ilimiz kışlaklarında süne inişleri % 100 tamamlandığından 10.05.2019 tarihinde Süne Kıymetlendirme Sürveylerine başlanmıştır. Sürveylerde 11 ekip 39 teknik personelle toplam 190 köyde çalışmalar yapılmıştır. 2019 yılında 292.330 dekarlık bir alanda süne kıymetlendirme sürveyi yapılmıştır. İlimizde süne kıymetlendirme sürveyleri 20.05.2019 tarihi itibariyle bitirilmiş olup ilimizin toplam sürvey alanı 942.400 dekardır. Yapılan sürveylerde 46.300 dekarlık alanda kimyasal mücadele yapılması gereken yoğunlukta süne zararlısına rastlanılmıştır. 29 Mayıs tarihinden yani dünden itibaren il genelinde ekiplerimizce yumurta parazitlenme sürveylerine başlanmış olup ekiplerimizin saha çalışmaları bayram boyunca da devam edecektir. İlaçlı mücadeleye karar verilecek alanların tespiti ise yapılacak olan nifm sürveyinden sonra belirlenecektir.   

    Süne yoğunluğundaki artışın sebeplerinden biri çiftçilerin her türlü uyarılara rağmen ilaçlama yapmamasıdır. Bu konu ile ilgili olarak Bakanlık yeni bir çalışma yürütmekte olup bu çalışmaya göre; Süne Mücadelesi yapması gerekirken yapmayan çiftçiler tespit edilerek almış oldukları prim desteğinde kesintiler yapılması yönünde mevzuatla ilgili çalışmalar yapılacaktır.  Ayrıca ilimizde arpa ekilişinin buğday ekilişinden fazla olması nedeni ile arpaya karşı herhangi bir mücadele yapılmadığından süne yoğunluğunda artışlar görülmektedir. Arpalar buğdaydan öce biçildiğinden arpadaki süne de buğdaya geçmektedir.

    Sayın muhtarlarım sizden istediğimiz köyünüzde süneye karşı ilaçlama yapılması gerektiği size bildirildiğinde bu alanların ilaçlanmasını sağlamak için köyde etkin çalışma ve ilan yapmanızdır. İlaçlama yapılmayan tarlalardaki buğday kalitesinde bu sene yüksek oranda düşme beklenmektedir. Bu da hem ülkemizi hem de ilimizi hububat ekilişine zarar verecektir. Ayrıca TMO bu sene süneden zarar görmüş ve kalitesi düşük buğdayı 1.125 TLye süne ilaçlaması yapılmış kalitesi yüksek buğdayı ise 1.300 TLye, makarnalık buğdayı da 1.450 TLye kadar alacaktır. Bunun da çiftçilerimiz tarafından ilaçlama açısından göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

    Ben bu vesile ile tarımsal faaliyetleri himayesinde ve talimatları ile yaptığımız çiftçi dostu Sayın Valimize, ilimizin tarımsal faaliyetlerine her zaman destek veren sayın milletvekillerimize, sayın belediye başkanımıza, sayın kurum müdürlerimize, sayın muhtarlarımıza tüm oda ve STK başkanlarımıza, basın mensuplarımıza ve değerli çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Bu seneki hububat hasat döneminin de bereketli olmasını diliyorum.´´ dedi.

    Toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdi Özdemir ve teknik personel,  kurum müdürleri, STK Başkanları ve köy muhtarları katılım sağladı.



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri